2024, az Olympique éve?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.07.22. 20:24
Balra az elnök, jobbra a tanácsadó, középen a nagy reménység (fotó: AFP)
Lehet óriási hőség a vén kontinensen, tombolhat a nyári szünet, nyújthat megannyi érdekességet és szórakozási lehetőséget a strandok és fesztiválok világa, mint rendesen, most is óriási figyelem övezi a futballvilág átigazolásait. Idén is nekilátunk, hogy rendet vágjunk a transzferek között – ahogyan az 2008 óta hagyomány, a Premier League, a Serie A és a Bundesliga után a Ligue 1-gyel folytatjuk a kört.

 

Az OLYMPIQUE MARSEILLE tulajdonosa 2016 óta az amerikai Frank McCourt, akit mi mást is ígérhetett volna, mint a régi nagy sikerek megismétlését? Tavalyig legalább 500 millió eurót fektetett be a klubba, de nemhogy nem sikerült egy olyan legénységet összehoznia, mint egykoron az Olmeta – Amoros, B. Boli, Mozer, Casoni, Di Méco (Sztojkovics, 112.) – Waddle, Germain, Fournier (Vercruysse, 75.), A. Pelé – Papin vagy a Barthez – B. Boli – Angloma (Durand, 62.), Eydelie, Desailly, Di Méco – Sauzée, Deschamps, A. Pelé – Boksic, Völler (Jean-Christophe Thomas, 79.) BEK-, ill. BL-döntős csapat; az előző bajnokságot a Pau López – A. Murillo, Mbemba, Balerdi, U. Garcia (Merlin) – Clauss, Pape Gueye (Kondogbia), Veretout, Luis Henrique – Moumbagna (I. Ndiaye), Aubameyang gárda fejezte be. 

A bajnokság nyolcadik helyén!

A Bajnokok Ligája selejtezőjében kiestek a Panathinaikosszal szemben, az Európa-ligában legalább az elődöntőig meneteltek, de a hazai kupától hamar búcsúztak. Az idényt négy edzővel (a szurkolók által elüldözött Marcelino, Jacques Abardonado, Gennaro Gattuso és Jean-Louis Gasset) vitte végig az OM, ez is magyaráz valamit az okokból és a következményekből, az új mester a felkapott Roberto De Zerbi lett.

A Marseille igazi főnöke most az elnök Pablo Longoria, van ugyan osztályvezető (Jevhenij Koselev), technikai igazgató (Marco Otero), sportkoordinátor (a szurkolókhoz való visszatalálás jegyében: Basile Boli), általános igazgató (Stéphane Tessier), az edzői stáb és az elnök között közvetítő csapatvezető (Giovanni Rossi) és elnöki tanácsadó (Medhi Benatia), de mivel az amerikai tulajdonos fizikailag és a gyakorlati ügyek vitelében is messze van a klubtól, mindenről Longoria dönt. 

A legutóbbi igazolásokról rendre Benatia társaságában nyilatkozott.


Kevés szó esett róla, de visszatért De Zerbivel (és az olasz stábjával) a „nagy idők” utáni egyik legjobb OM-játékos, Fabrizio Ravanelli, „Penna Bianca”, azaz „Fehér toll” most nem a gólokat vágja, hanem a klub elöljáróit (kvázi Longoriát és a remek pénzügyi szakemberként ismert Tessiert) és a tulajdonosokat (öt százalék Margarita Louis-Dreyfusé, a vezetésben őt fia, Kyril Louis-Dreyfus képviseli) látja el tanácsokkal. A mindig sármos Ravanelli visszavonulása után volt ifiedző a Juventusnál, az AC Ajacciónál és az Arszenal Kijevnél, de meglepő dolgokkal is foglalkozott. Az idősebbek számára rossz hír, hogy már 25 éve volt annak, amikor játékosként elhagyta Marseille-t…

Folyamatosan lebegteti a francia sajtó, hogy McCourt eladja a klubot, de konkrét ajánlatról nem tudni, francia szakértők szerint szaúdi kézbe kerülhet az OM, amely „a francia Newcastle United” lehet. 

A 20. helyen: az OM (Forrás: Swiss Rumble)

„A klubban rejlő lehetőségek hatalmasak, de ahhoz, hogy ezeket kiaknázzuk, stabil BL-szereplés kell – tartja Longoria. – A szenvedély ebben a városban a táj és a hagyományok része, és ennek minden előnyét ki kell használnunk, ugyanakkor szükség van egy olyan jövőképre és stratégiára, amely stabilitást hoz.”

Igaz szavak ezek: az elégedetlen szurkolók fenyegetései miatt nemcsak Marcelo távozott, hanem a stratégiai igazgató Pedro Iriondo és a futballigazgató Javier Ribalta is, és topcsapatoknál majdnem háromszor annyi a bérkeret, mint a „Les Olympiens” évi költségvetése.

„Még mindig próbálom megérteni, miért jutottunk ebbe a helyzetbe, mert ez olyan szintű feszültség volt, ami nem normális a futballban” – véli Longoria a forradalmi helyzetről, ugyanakkor a szurkolók másban kitettek magukért, az új idény előtt rekordot döntve július 8-ra 48 500 bérletet vásároltak! 

Kell is az extra pénz, az OM semmilyen nemzetközi kupában nem indul most, a tv-s közvetítési pénzek nagyságrendekkel elmaradnak a többi topligás csapatok ilyen jellegű bevételeitől, és ugyan a kereskedelmi bevételek két év alatt megduplázódtak, de további jelentős befektetés kellene Amerikából.


Az előző klubjától hatmillió eurós kompenzációs díj ellenében megszerzett De Zerbi nem kertelt, az OM célja a PSG ledöntése lesz a Ligue 1 trónjáról, első három igazolása három 22 éves fiatal. Mason Greenwood 26 millió euróba került most, 5 millió a bónusz, de a következő vételár fele a Manchester Unitedé lesz. Nyilván nem kevés kockázatot is vállalt vele a klub – a város polgármestere, Benoit Payan Greenwood megszerzését is rossz ötletnek tartja, azt pedig még hevesebben ellenezte, hogy odaigazoljon az algériai védő, Juszef Atal, aki nyolc hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott rasszizmusért. 

A nagy sikereket rosszfiúk hozták el Marseille-be – de nem is lett jó vége!

A középső középpályás, a kanadai-elefántcsontparti Ismaël Koné 12 millió euróért jött a Watfordtól, nem sokkal volt olcsóbb az elefántcsontparti-francia védő, Bamo Meité sem, kollégája, a nála is többre tartott Lilian Brassier kölcsönbe érkezett a Lorient-tól, 11 milliós vételi kötelezettséggel. 

Iliman Ndiayét tavaly vették, most minimális névleges haszonnal és 2 milliós bónuszkerettel engedték el, a csatár 4 gólig jutott itt. A portugál éket, Vitinhát tavaly 32 millióért igazolták le, plusz aláírási és ügynöki díj, adó, most remek érzékkel 16 millióért adták tovább, de legalább 4 millió a bónusz. Vitinha az OM vételi rekordere (Greenwood a harmadik ezen a listán, Dimitri Payet mögött), a Genoának eredetileg 25 milliós vételi opciója volt rá. De 40 millióért visszavehető a csatár, aki az OM-ben 43 mérkőzésen 6 gólt lőtt, genovai mutatója pedig 9/2. 

A nyolcszoros válogatott középpályást, Mattéo Guendouzit a Lazio opciózta el, Pierre-Emerick Aubameyang bekerült az Év csapatába, 51 mérkőzésen 41 kanadai pontot termelt, de mivel már 35 éves, elengedték 9 millió euróért az al-Kadsziahhoz. Eddig évi nettó 4.3 millió eurót keresett, most 20 milliót fog, legalább két évig. A szűrő Pape Gueyét és a sokszoros U-válogatott szélsőt, Salim Ben Seghirt ingyen engedték el, Joaquín Correát visszaadták az Internek, a védekező középpályás Jean Onanát meg a Besiktasnak.

Leonardo Balerdit nem adják el az Atlético Madridnak és az Atalantának sem, Samuel Gigot árában (3.5+1.5 millió) már megegyeztek a Trabzonsporral, ám közbeszólhat a Lille. Chancel Mbemba és a bruttó évi 5.4 milliójával kereseti rekorder, 31 éves, az al-Duhail által csábított Jordan Veretout is távozhat, utóbbinak a csapatban a De Zerbi által jól ismert Manuel Locatelli veheti át a helyét, akinek megingott a helye a Juventusban. 

Így nehéz lesz sikereket elérni: atv-ktől érkező pénzek a topligákban  (Swiss Rumble)

Kiszemelt volt Wilfred Ndidi is, de ő háromszor annyit keresett a Leicester Cityben, mint amennyit az Olympique adni tud neki – hosszabbított is az angolokkal a középpályás. A spanyol kapus, Pau López közel áll a Comóhoz (félmilliós kölcsön, hatmilliós vételi kötelességgel), a felek már meg is egyeztek egymással, utóda a leedsi Illan Meslier lehet, de kiszemelt még Filip Jörgensen (Villarreal) és Brice Samba (Lens), a Las Palmasnak pedig konkrétan tízmilliót ajánlottak Álvaro Vallesért. A cserekapus Rubén Blancót éppen a Villarreallal boronálták össze, ugyanakkor messze Jörgensen a legdrágább az összes kiszemelt között. Nem véletlen a kapcsolat: a spanyol csapat edzője Marcelino! 

Pau López másik két kérője a Genoa és a Monza.

Nagy ötlet kölcsönkérni az Interől a tehetséges karmestert, Valentín Carbonit, pláne vételi lehetőséggel (az olasz sajtó szerint a milánóiak elsőre 40 milliót kértek érte, most 30-nál tartanak), az angol U20-as válogatott Emran Soglóért ennek töredékét fizetheti a Hellas Verona vagy az Utrecht.

A Boca Juniors védekező középpályásának, Ezequiel Fernándeznek a kivásárlási ára 15 millió euró, ezt elérte az al-Kadsziah, a játékossal is megegyezett, az OM azonban 17 milliót kínál, plusz a következő transzferár 15 százalékát.

Alexis Sánchez legutóbb remekelt Marseille-ben, most ingyen leigazolható, de ő fejedelmi bérekhez szokott. A válogatott keret stabil tagja a jobb oldali mindenes Jonathan Clauss, de pár hét múlva 32 éves, a Nice 5 millióért elviheti – a L’Équipe szerint Geoffrey Kondogbia, Ismaila Sarr (Crystal Palace?), Ulisses Garcia, Azzedin Unahi (al-Szadd? al-Ahli Szaúdi?), Jordan Amavi és Konrad de la Fuente is átadólistára került.

A középpálya új ura Pierre-Emile Höjbjerg lett, az ereje teljében lévő dánért 15 milliót kap a Tottenham a következő nyáron, de követheti őt Angliából a nyáron Eddie Nketiah (Arsenal, 25 millióért engedhetik el) és a nála is többe kerülő támadó, Hvang Hi Csan (Wolverhampton). Az Angliában szintén megforduló Steven Bergwijn (Ajax), a klub nélküli Memphis Depay és a Monza trequartistája, Andrea Colpani is kiszemelt. 

Formabontó igazolással is jelentkezhet az OM, az al-Hilaltól vehet egy szaúdi játékost a sokoldalú védő Szaud Abdulhamid személyében.

Négymillió eurót ajánlottak (3+1-es megosztásban) a Farensének a remek formában lévő algériai szélsőért, Bellumiért, akinek a neve olvastán több gombfocirajongó szeme is könnybe lábad: igen, ő a remek karmester, támadó, Lahdar Bellumi (régen: Belloumi) fia!

 

A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI
2024 NYARA

ANGERS SCO
ÉRKEZETT: Jim Allevinah (Clermont Foot, ingyen)
TÁVOZOTT: Jan Valeri (Sheffield Wednesday, 1 500 000 euró)

AJ AUXERRE
ÉRKEZETT: Lasso Coulibaly (Nordsjaelland, 2 000 000 euró), Gabriel Osho (Luton Town, ingyen), Theo Bair (Motherwell, 1 900 000 euró)
TÁVOZOTT: 
Kölcsönből vissza: Colin Dagba (PSG)

STADE BREST 29
ÉRKEZETT: Julien Le Cardinal (Lens, kölcsön után végleg, 1 700 000) 
Kölcsönbe: Ludovic Ajorque (Mainz), Abdoulaye Ndiaye (Troyes)
Kölcsönből vissza: Asraf Dari (Charleroi)
TÁVOZOTT: Steve Mounié (Augsburg, ingyen)
Kölcsönbe: Lilian Brassier (Marseille)
Kölcsönből vissza: Billal Brahimi (Nice), Kamory Doumbia (Reims), Martín Satriano (Inter)

LE HAVRE AC
ÉRKEZETT: 
TÁVOZOTT: André Ayew (szl.)
Kölcsönből vissza: Mohamed Bayo (Lille)

RC LENS
ÉRKEZETT: Jhoanner Chávez (Bahia, k. v., 4 500 000), Hervé Koffi (Charleroi, 2 500 000), Malang Sarr (Chelsea, i.)
Kölcsönből vissza: Rémy Labeau Lascary (Laval), Stijn Spierings (Toulouse), Adam Buksa (Antalyaspor)
TÁVOZOTT: Adam Buksa (Midtjylland, 4 000 000), Julien Le Cardinal (Brest, k. v., 1 700 000), Lukasz Poreba (Hamburg, k. v., 300 000), Jean-Louis Leca (visszavonult)
Kölcsönbe: Morgan Guilavogui (St. Pauli)

LOSC LILLE
ÉRKEZETT: Ethan Mbappé (PSG, i.), Ngal'ayel Mukau (Mechelen, 5 000 000), Thomas Meunier (Trabzonspor, i.)
Kölcsönből vissza: Akim Zedadka (Zaragoza), Alan Virginius (Clermont), Mohamed Bayo (Le Havre)
TÁVOZOTT: Adam Unasz (szl.), Yusuf Yazici (szl.), Ivan Cavaleiro (szl.), Leny Yoro (Manchester United, 62 000 000)
Kölcsönbe: Tiago Morais (Rio Ave)

OLYMPIQUE LYON
ÉRKEZETT: Moussa Niakhaté (Nottingham Forest, 31 900 000), Ernest Nuamah (Molenbeek, k. v., 28 500 000), Orel Mangala (Nottingham Forest, k. v., 23 400 000), Szaid Benrahma (West Ham, k. v., 14 400 000), Abner (Betis, 8 000 000), Mama Baldé (Troyes, k. v., 6 000 000), Duje Caleta-Car (Southampton, k. v., 3 590 000), Zsordzs Mikautadze (Metz, 18 500 000)
Kölcsönből vissza: Amin Sarr (Wolfsburg), Mamadou Sarr (Molenbeek)
TÁVOZOTT: Skelly Alvero (Werder Bremen, k. v., 4 750 000), Tino Kadewere (Nantes, i.), Henrique Silva (szl.)

OLYMPIQUE MARSEILLE
ÉRKEZETT: Ismaël Koné (Watford, 12 000 000), Bamo Meité (Lorient, k. v., 10 500 000), Mason Greenwood (Manchester United, 26 000 000)
Kölcsönbe: Lilian Brassier (Brest), Pierre-Emile Höjbjerg (Tottenham)
Kölcsönből vissza: Pol Lirola (Frosinone), Jordan Amavi (Brest)
TÁVOZOTT: Iliman Ndiaye (Everton, 18 000 000), Vitinha (Genoa, k. v., 16 000 000), Mattéo Guendouzi (Lazio, 13 000 000), Pape Gueye (Villarreal, i.), Pierre-Emerick Aubameyang (al-Kadsziah, 9 000 000), Jonathan Clauss (Nice, 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Joaquín Correa (Inter), Jean Onana (Besiktas)

AS MONACO
ÉRKEZETT: Thilo Kehrer (West Ham, k. v., 11 000 00), George Ilenikhena (Antwerpen, 17 000 000)
Kölcsönből vissza: Myron Boadu (Twente), Chrislain Matsima (Clermont Foot), Félix Lemaréchal (Cercle Bruges), Eliot Matazo (Antwerpen)
TÁVOZOTT: Wissam Ben Yedder (szl.)

MONTPELLIER HSC
ÉRKEZETT: 
Kölcsönből vissza: 
TÁVOZOTT: Maxime Esteve (Burnley, k. v., 12 000 000), Léo Leroy (Basel, 500 000)
Kölcsönből vissza: Yann Karamoh (Torino), Silvan Hefti (Genoa)

FC NANTES
ÉRKEZETT: Matthis Abline (Rennes, k. v., 10 000 000), Tino Kadewere (Lyon, k. v., i.)
Kölcsönből vissza: Fabien Centonze (Hellas Verona)
TÁVOZOTT: Lohann Doucet (Paris FC, 300 000), Moussa Sissoko (Watford, i.), Samuel Moutoussamy (szl.), Denis Petric (szl.), Rémy Descamps (szl.)
Kölcsönből vissza: Nicolas Cozza (Wolfsburg), Bénie Traoré (Sheffield United), Eray Cömert (Valencia)

OGC NICE
ÉRKEZETT: Morgan Sanson (Aston Villa, k. v., 4 000 000), Tanguy Ndombélé (Tottenham, i.), Jonathan Clauss (Marseille, 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Robson Bambu (Arouca), Rares Ilie (Lausanne), Mattia Viti (Sassuolo), Ajub Amraui (Amiens), Badreddin Buanani (Lorient), Billal Brahimi (Brest)
TÁVOZOTT: Khéphren Thuram (Juventus, 20 600 000), Robson Bambu (Braga, 1 200 000), Alexis Claude-Maurice (szl.)
Kölcsönbe: Mattia Viti (Empoli)
Kölcsönből vissza: Valentin Rosier (Besiktas), Romain Perraud (Southampton)

FC PARIS SAINT-GERMAIN
ÉRKEZETT: Matvej Szafonov (FK Krasznodar, 20 000 000)
Kölcsönből vissza: Juan Bernat (Benfica), Renato Sanches (Roma), Iljesz Huszni (al-Szadd), Colin Dagba (Auxerre), Ismaël Gharbi (Lausanne), Gabriel Moscardo (Corinthians), Cher Ndour (Braga), Ayman Kari (Lorient), Xavi Simons (RB Leipzig)
TÁVOZOTT: Hugo Ekitiké (Eintracht Frankfurt, kölcsön után végleg, 16 500 000), Kylian Mbappé (Real Madrid, i.), Edouard Michut (Adana Demirspor, k. v., i.), Sergio Rico (szl.), Layvin Kurzawa (szl.), Keylor Navas (szl.), Ethan Mbappé (Lille, i.)

STADE REIMS
ÉRKEZETT: Amine Salama (Caen), Kamory Doumbia (Brest), Cédric Kipré (West Bromwich, i.)
Kölcsönből vissza: Check Keita (Bastia), Martin Adeline (Annecy)
TÁVOZOTT: Junisz Abdelhamid (St.-Étienne , i.), Check Keita (Charleroi), Benjamin Stambouli (szl.)

FC STADE RENNES
ÉRKEZETT: Glen Kamara (Leeds United, 10 000 000), Albert Grönbaek (Bodö/Glimt, 15 000 000)
Kölcsönből vissza: Matthis Abline (Nantes), Alfred Gomis (Lorient), Dogan Alemdar (Troyes), Lorenz Assignon (Burnley)
TÁVOZOTT: Enzo Le Fée (Roma, 23 000 000), Jeanuël Belocian (Bayer Leverkusen, 15 000 000), Matthis Abline (Nantes, 10 000 000), Alfred Gomis (Palermo, i.), Martin Terrier (Bayer Leverkusen, 20 000 000), Guéla Doué (Strasbourg, 6 000 000)
Kölcsönbe: Fabian Rieder (VfB Stuttgart, 800 000)

AS SAINT-ÉTIENNE
ÉRKEZETT: Junisz Abdelhamid (Reims, ingyen), Zuriko Davitasvili (Bordeaux, 6 000 000), Augustine Boakye (Wolfsberg, 3 000 000)
TÁVOZOTT: Dylan Chambost (Columbus Crew), Mickaël Nade (szerződése lejárt), Dylan Chambost (columbus Crew)
Kölcsönből vissza: Stéphane Diarra (Lorient), Nathanaël (Augsburg), Irvin Cardona (Augsburg)

RC STRASBOURG ALSACE
ÉRKEZETT: Óscar Perea (Atlético Nacional, 5 200 000), Pape Diong (Darou Salam, 1 200 000), Guéla Doué (Rennes, 6 000 000)
Kölcsönből vissza: Eduard Szobol (Genk), Nordin Kandil (Annecy), Milos Lukovics (IMT Beograd)
TÁVOZOTT: Ibrahima Sissoko (Bochum, i.), Kévin Gameiro (szl.), Lebo Mothiba (szl.)
Kölcsönbe: Jessy Deminguet (Metz)
Kölcsönből vissza: Andrey Santos (Chelsea), Angelo (Chelsea)

FC TOULOUSE
ÉRKEZETT: Charlie Cresswell (Leeds United, 4 500 000)
Kölcsönből vissza: Janisz Begraui (Pau) 
TÁVOZOTT: Anthony Rouault (VfB Stuttgart, k. v., 3 000 000), Veljko Birmancsevics (Sparta Praha, k. v., 2 300 000), Mikkel Desler (Austin FC, i.), Moussa Diarra (Alavés, i.), Thijs Dallinga (Bologna, 15 000 000)
Kölcsönbe: Ibrahim Cissoko (Plymouth Argyle)
Kölcsönből vissza: Stijn Spierings (Lens)

Lezárva: hétfőn reggel

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik