A Liverpool tulajdonosa mentheti meg a csőd szélén táncoló Bordeaux-t

Vágólapra másolva!
2024.07.09. 13:28
null
A Girondins Bordeaux főhadiszállása (Fotó: AFP)
Francia sajtóhírek szerint a Liverpoolt birtokló amerikai Fenway Sports Group lehet a súlyos pénzügyi helyzetben lévő Girondins Bordeaux új többségi tulajdonosa. A hatszoros francia bajnok, legutóbb a másodosztály 12. helyén végző labdarúgócsapatot az a veszély fenyegeti, hogy kizárják a Ligue 2-ből.

FRISSÍTÉS: A DNCG A VISSZASOROLÁS MELLETT DÖNTÖTT, A KLUB FELLEBBEZETT

A francia futballklubok gazdálkodását vizsgáló DNCG honlapján megjelent szűkszavú közlemény szerint a szervezet a szebb napokat látott klub visszasorolása mellett döntött, így a Bordeaux a második vonal helyett a harmadosztályban (Championnat National) kezdi meg a következő évadot. A klub a hivatalos X-oldalán reagált a döntésre, s jelezte, hogy fellebbezett. A L'Équipe szerint Gérard Lopez tulajdonosnak így két hete van a többségi tulajdonrész eladására, ellenkező esetben megpecsételődik a csapat sorsa.

„A Fenway Sports Group jelenleg is vizsgálja a Bordeaux megvásárlásának lehetőségét. Elkezdtük a tárgyalásokat, s a procedúra ezen szakaszában nem fogok nyilatkozni a helyzetről” – nyilatkozta az említett forrásnak Lopez.


A L'Équipe francia sportnapilap a France Bleu-re hivatkozva írja, hogy a másodosztályból való kizárással fenyegetett Girondins Bordeaux tulajdonosa, Gérard Lopez a Fenway vezetőivel tárgyal többségi tulajdonrésze eladásáról.

A francia futballklubok gazdálkodását vizsgáló DNCG a szokásos nyári ellenőrzése első körében nem találta megfelelőnek a Girondins pénzügyi helyzetét ahhoz, hogy megadja a bajnoki indulási engedélyt. A kedden esedékes második tárgyalási fordulóra sajtóhírek szerint Lopez már a Fenway képviselőivel érkezik, hogy ily módon is bizonyítsa, folyamatban van a klub gazdálkodásának konszolidálása.

A Fenway Sports Group nagybani sportbefektető, a Liverpoolon kívül például a Boston Red Sox baseballcsapat és a Pittsburgh Penguins jégkorongcsapat is a portfóliójába tartozik.

A legutóbbi bajnoki címét 2009-ben ünneplő Girondins – részben a tartós pénzügyi nehézségek következményeként – 2022-ben kiesett a francia élvonalból, és már akkor az a veszély fenyegette, hogy a harmadosztályba száműzik. Akkor megoldódott a helyzet, a csapat elindulhatott és harmadik lett a Ligue 2-ben, az idén viszont már csupán a 12. helyen végzett ugyanott.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik