Minden Rennes-ben: szakértelem, szorgalom és fegyelmezett gazdálkodás

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.08.05. 10:22
Desiré, itt Antoine nélkül (Fotó: AFP)
Lehet óriási hőség a vén kontinensen, tombolhat a nyári szünet, lehet olimpia, nyújthat megannyi érdekességet és szórakozási lehetőséget a strandok és fesztiválok világa, mint rendesen, most is óriási figyelem övezi a futballvilág átigazolásait. Idén is nekilátunk, hogy rendet vágjunk a transzferek között – ahogyan az 2008 óta hagyomány, a Premier League és a Serie A után a Ligue 1-gyel folytatjuk az újabb transzferkört, majd kisebb szünetet tartunk.

 

Ha megengednek némi szubjektivizmust: ha bármilyen nagyobb klub vagy szövetség alkalmazásában dolgoznánk döntéshozóként, azonnal kiküldenénk az egész szakmai stábot tanulmányútra a RENNES csapatához. 

A topligák külföldi tulajdonosainak milliárdjaival nem vették fel eddig a harcot, nyilván ezután sem fogják, de szépen csendben és szerényen dolgozva az elmúlt tíz évben olyan játékosokat adtak el, mint Tiemoué Bakayoko, Abdoulaye Doucouré, Ousmane Dembélé, Kamil Grosicki, Joris Gnagnon, Ismaila Sarr, Rami Benszebaini, Edouard Mendy, Raphinha, Eduardo Camavinga, Sacha Boey, Najef Aguerd, Kamaldeen Sulemana, Mathys Tel, Hamari Traoré, Benjamin André, Gaëtan Laborde, Jérémy Doku, Andy Diouf, Georginio Rutter, Sofiane Diop, Armand Laurienté, Lesley Ugochukwu, Lovro Majer, Loic Badé, Loum Tchaouna és Serhou Guirassy, idén pedig 75 millió eurót kaptak az Enzo Le Fée, Martin Terrier, Jeanuël Belocian, Matthis Abline, Guéla Doué ötösért.

Akadémisták (Forrás: Transfermarkt)

Az akadémiát 1998-ban alapította Francois Pinault, akkor, amikor megvette a klubot, amelyet ma is birtokol a Groupe Artémis cégén keresztül. Ma 80 szakember dolgozik a gyerekekkel, és számtalan segítő, önkéntes és technikai dolgozó; az első jeles diákok a modern korban (az intézmény elődjét is ideszámítva) Sylvain Wiltord, Ousmane Dabo, Mikaël Silvestre, Anthony Réveilere, Étienne Didot, Moussa Sow, Jimmy Briand, Stéphane Mbia, Yoann Gourcuff, Jaszin Brahimi és Yann M’Vila voltak. A 2015-ben ismét újjászervezett, azóta Académie Rouge et Noir néven futó akadémián 30 pedagógus tanít, három középfokú intézményben tanulnak tovább a kis futballisták, 80 százalékuk vagy szakmát szerez, vagy leérettségizik.

Az ifjak motivációjáról, a szabadidő hasznos eltöltéséről külön szakemberek gondoskodnak. Az Henri Guérinről elnevezett edzőközpont minden igényt kielégít a klubban, de az akadémia ereje itt sem a falakban van.

A lábtenisz itt is alap, mint az Atalantánál

A klubot a maga anyagi csúcsára vezető sportigazgató, az egykori remek csatár, Florian Maurice elárulta, hogy a gondosan megtervezett és nagy fegyelemmel végrehajtott nevelőmunka mellett (a tehetséges játékosokat sokat játszatják a nagyobb gyerekek ellen, már egészen kicsi koruktól kezdve, így aztán kénytelen-kelletlen megedzőnek, és 16-17 évesen nem maradnak alul a párharcokban a Ligue 1-ben) fontos szerepe van a nagy létszámú megfigyelőhálózatnak és az adatelemző scoutoknak.

„A Rennes-nek kivételes toborzási stratégiája van, és képesek voltunk alulértékelt, de ígéretes játékosokat találni. Az adatelemzés hatalmas segítség a játékosok profiljának összehasonlításához, és a tények azok mindig is tények maradnak. Csupán az adatok elemzésével sikerült néhány nagyszerű fiatal játékost találnunk – mondta Maurice. – Olyan adatokkal rendelkezünk, amelyek lehetővé teszik, hogy a lehető legtöbb területre leszűrjük a mutatókat, és elkerüljük a felesleges utazásokat. Korábban magam is kiutaztam egy-egy játékosért, aztán azon tűnődtem, minek is mentem oda. Nem akarom, hogy a scoutjaim átéljék ezt. A City ötvenfős csapatával egyébként sem tudunk versenyezni, egy tizenhét éves ecuadori játékost mi egyszer látunk játszani, ők tízszer.”

Az új felfedezett

Így szúrták ki Aguerdet (31 millió eurót kerestek rajta), Sulemanát (8 millió), Edouard Mendyt (16.5), Benszebainit (6 millió), Benjamin Andrét (7 millió), Ismaila Sarrt (13 millió euró), Adama Diakhabyt (10 millió euró), Tomás Koubeket (4.5 millió), Gnagnont (13.5 millió), Firmin Mubelét (4 millió), Matthis Abline-t (10 millió) és Telt (20 millió), a mai csapathoz így került a másodosztályból megvett Benjamin Bourigeaud, a PSG-tanonc Arnaud Kalimuendo, a Chartres-nevelés Adrien Truffert, hogy csak a most is kerettag, 20 millió eurót érő játékosokat citáljuk ide.

És miből lehet sok pénzt csinálni? Még több pénzből. Jérémy Dokut nem volt nehéz észrevenni, azonban az Anderlecht csak 26 millió euróért adta el.

„Különleges helyzet volt, amely lehetővé tette, hogy leigazoljuk Dokut. A Bajnokok Ligájában játszottunk, és megvolt a lehetőségünk ahhoz, hogy abban a nehéz időszakban, lásd koronavírus-járvány, nagyobb összegeket fizessünk más kluboknak. De mire vártak a nagy európai klubok? Arra, hogy egy hozzá hasonló fiatal megmutassa, mire képes a Bajnokok Ligájában! Korábban, amikor még a Lyonnak dolgoztam, beszéltem valakivel a Juventustól két-három lyoni játékosról. Azt mondta nekem az olaszok embere: Florian, jobban szeretek biztosra menni a befektetésekben, és inkább hatvanmillió eurót költök el, mintsem húszmilliót adjak egy olyan játékosért, akiről nem tudom, hogy mire képes a legjobb csapatok ellen. A Rennes egy lépcsőfok ezeknek a kluboknak. Látják Dokut, és látják Camavingát a Real Madridban, ő az akadémiánkról jött, ezek a játékosok bizonyítják, hogy képesek vagyunk jó játékosokat kinevelni… Amikor megnyertük a párharcot az Ajaxszal Kamaldeen Sulemanáért, nagyon elégedett voltam, mert ez is azt mutatja, hogy a klubunk mennyit fejlődött.”

A klub tulajdonosa, Franciaország akkori harmadik leggazdagabb embere (ma 29 milliárd euró fölött diszponál a család), amikor átvette a klubot, pár rekordtranszferrel jelentkezett, és amikor ezek csődöt mondtak, kiadta az új jelszót: „Kevesebb Dél-Amerika, több Bretagne!” És megtriplázta az utánpótlás-nevelés büdzséjét. A kiváltó ok Lucas volt, akiért akkor őrületes összegnek számító 21.3 millió eurót fizettek az Atlético Paranaensének, majd 11 gól után ingyen engedték el, de Luís Fabianón, Philippe Delaye-on, a mára már elfeledett éken, Mario Turdón és Toifilou Maoulidán is rengeteget buktak.

Azóta a klub a költségvetés 10 százalékát költi az akadémiára (a Bundesligában ez átlagosan 4 százalék volt 2020-ban). A tulajdonos a legnagyobb sikerek elérésekor is szerény maradt, a hétköznapokban szintén visszafogott fia ritkán nyilatkozik, de mindig megemlíti az atya mondását: „Azért vettük át 1998-ban a klubot, hogy visszaadjuk Bretagne-nak azt, amit Bretagne adott nekünk.”

Innen nézve: lennének az átigazolásokra elszórható milliárdok, de itt nem ez a cél.

2017-ben a PSG-től érkezett elnök Olivier Létang személyében (ő 2020 óta a Lille-t vezeti, csapata azóta 570 millió euróért adott el játékosokat…), utóda Olivier Cloarec. A tulajdonost a 62 éves Francois-Henri Pinault képviseli (akinek a felesége Salma Hayek, de van egy gyereke Linda Evangelistától is), ezen a nyáron a volt milanos Frederic Massara lett a sportigazgató – Maurice-nak négy év után mennie kellett a gyengébb eredmények miatt, és azért is, mert az előző két év drágán vett játékosai nem igazán remekeltek.

Massara 2022-ben megkapta az Év sportigazgatója-díjat a Globe Soccer Awardson, ő volt Paolo Maldini jobbkeze, kiválóan beszél franciául, és van dolga bőven: a belga védőt Arthur Theatét a Roma, a VfB Stuttgart és az RB Leipzig is vinné, Désiré Douéért a PSG, a Chelsea, a Tottenham, a Napoli és a Bayern München vív meg csengő-pengő aranyakkal; a németek bónuszokkal együtt 55 millió eurónál járnak, Fabrizio Romano szerint a támadó szívesen folytatná Bajorországban – csakhogy a párizsiak nem adták még fel, és megadnák érte a 60 milliót.

Érdekes Theate esete, aki már átesett az orvosi vizsgálatokon is, de a reménybeli vevő, az Al-Ittihad vezetői végül nemet mondtak a nagy „edzőkeringőjük” közepette a 18 millió eurós üzletre. Pár héttel később hogy, hogy nem, de éppen ekkora ajánlattal nyitott érte a Roma! 

Lorenz Assignont a Roma, az Atalanta, a Marseille, a Nice, az Everton, a Galatasaray, a Fulham és az Aston Villa kerülgeti (a Burnley érvényesítette volna rá a tízmillió eurós opcióját, de a futballista nemet mondott), a 25 millióért árult Kalimuendót a Juventus, a VfB Stuttgart és a Monaco is figyeli egy ideje, a török csatáron, Bertug Yildirimen nem sokat keresnek akkor sem, ha megadja érte a hétmillió eurót a Fenerbahce.

A bal oldali mindenes, Adrien Truffert felkeltette a PSG, az Aston Villa, a Leicester, a Benfica, a Fulham, a Bournemouth, a Milan és a Bayern figyelmét is. A télen a Villa 20 milliót adott volna érte, de kosarat kapott. Amin Guirinek nem megy a Rennes-ben, egy leverkuseni vagy egy lipcsei költözés adhat lendületet a karrierjének, a rutinos kapusért, Gauthier Gallonért a Nice jelentkezett be – Maurice új munkaadója.

Eladták a Roma által is figyelt Guéla Douét, Désiré Doué bátyját, 7 milliót fizetett érte a Strasbourg, 2 millió még a bónusz. Vitte volna a Galatasaray is, de a védő nem akart Törökországba igazolni. Nem véletlenül: tulajdonképpen a Chelsea igazolta le őt, csak most kvázi kölcsönben játszik a Strasbourg-ban. A játékos és ügynöke kétmillió eurón osztozott. Duél a lé…

A Strasbourg vinné a 26 éves szélsőt, Ludovic Blas-t, alighanem csak saját magának, Benjamin Bourigeaud-nak még gazdagabb kérője van: az Al-Duhail, ahol Christophe Galtier az edző.

Nyilván rengeteg fiatalt tart szemmel a Rennes, de olyan ismertebb játékosokkal is tárgyal, mint Mohamed Ali Ben Romdan (Ferencváros), Salih Özcan (Dortmund), a három marseille-i védő, Bamo Meité, Chancel Mbemba és Samuel Gigot, lyoni kollégájuk, Saël Kumbedi; Rubén Vargas (Augsburg), Alassane Pléa (Mönchengladbach), Robert Renan (Zenit), Pierre Lees-Melou (Brest), a kétszeres brazil válogatott bekk, Fabrício Bruno (Flamengo) vagy Alexander Djiku (Fenerbahce).

Brunóért konkrétan 13.5+1 millió eurót ajánlottak, és az új vezetés olasz kapcsolatai olyan átigazolásokat teremhetnek, mint Hans Hateboer (Atalanta) vagy Rick Karsdorp (Roma). A CSZKA Moszkva 10 millióért eladná a franciáknak (is) a brazil éket, Víctor Dávilát.

A kolumbiai szélső a Rennes-é lesz?

A Hellas Verona jobbhátvédjéért, Jackson Tchatchouáért tízmilliót ajánlottak, de a másik kérő az Everton, a Corinthiansnál nem tudnak versenyezni a tizenéves szélsőért, Wesleyért, ha komolyak a Roma melletti másik két kérő, a Chelsea és a West Ham szándékai – a brazil klubnak az első ajánlatot, amely 20 millió euróra rúgott, a Crystal Palace tette, de a brazil csapat nemet mondott.

Belülről

Lesznek még érkezők, az egészen biztos, hiszen eddig csak két középpályást vettek, 15, ill. 10 millió euróért (Albert Grönbaek és Glen Kamara) és egy hátvédet (Leo Östigardért hétmillió eurót kapott a Napoli), valamint egymillió euróért visszaopciózták az Amiens-től az anno Marokkóban felfedezett bekket, Mohamed Dzsauabot.

Mint említettük, Maurice-nak főleg a gyengébb eredmények miatt kellett mennie, a bajnokságban a 10. helyen végeztek (korábban kétszer is éppen csak lemaradtak a dobogóról, így a BL-ről is), az Európa-ligából a csoportkör után kiütötte őket a Milan, a hazai kupa elődöntőjében nagy csatában a PSG – az UEFA-pénzek elapadása hatalmas csapás.

De a nyári eladások után is még mindig 12 játékos értéke haladja meg a tízmillió eurót, négyen legalább 20 millió eurót érnek, a rekorder a szélső D. Doué a maga 30 millió eurójával, a Benjamin Bourigeaud, Adrien Truffert páros játékjogát 18-18 millióra teszi a Transfermarkt – nagy csalódás a 10. hely innen nézve is.

A keret értéke 250 millió euró, ez 140 millió euróval több, mint a legutóbbi éves bevétel (az átigazolási nyereség nélkül), ez az arány mutatja, milyen jól dolgoztak a scoutok és akadémiai szakemberek. Az előző idényben rekordköltségvetéssel, 110 millió eurós tervezett bevétellel dolgoztak, az azt megelőző pénzügyi évben 83 millió volt a bevétel, a most futó bajnokságban 90 milliót költhetnek.

Plusz az akadémiai és transzfernyereség.

Az „alulteljesítés” miatt szeretne Massara egy igazi nagy nevet a kispadra: a rutinos Stefano Pioli otthagyta a Milant, és nem igazolt végül az Al-Hilalhoz. A mester ügynöke az Östigard-ügyben segítő Gabriele Giufrida (ő dolgozik Tchouatcha megszerzésén is) – ugyanakkor végső soron sohasem az ügynök dönt, lásd Marin Pongracic esetét, akiért a Fiorentina és a Rennes is megadta a kért 15 millió eurót a Leccének, a Rennes-ben már orvosi vizsgálatokra és aláírásra várták, de a hátvéd Firenze mellett tette le a garast.

Térjünk vissza a végére a „Tehetségek Ligája” témakörhöz! A L’Équipe számításai szerint az utánpótlás 2013 és 2020 között 34 játékost adott a profiknak, azóta 23-an léptek előre, köztük Truffert, Assignon, Abline, Ugochukwu, Andy Diouf, a két Doué és Tel, idén a Francia Labdarúgó-szövetség szerint ismét a Rennes-é a legjobb akadémia, holott a PSG sokkal-sokkal több pénzből működteti a maga futballiskoláját.

Ezek a szempontok döntöttek: Hányan lettek profi játékosok? Mennyit játszottak a fiatalok az élvonalban? Hányszor szerepeltek a válogatottban? Mennyit játszottak az európai kupákban? Hányan zárták sikeresen középiskolai tanulmányaikat?

Nem tud természetesen ellenállni az ember a kísértésnek: ha nem kellene eladni a legnagyobb csillagokat, akkor most egy Édouard Mendy – Boey, Aguerd, Badé, Benszebaini – Raphinha, Camavinga, Desiré Doué, Ousmane Dembélé – Guirassy, Doku csapat is játszhatna, a kispadon Tellel, Ugochukwuval, Majerrel, Andy Diouffal, Sulemanával, Terrier-vel, Tchaounával, Le Fée-vel és Belocian-nal…

A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI
2024 NYARA

ANGERS SCO
ÉRKEZETT: Jim Allevinah (Clermont Foot, ingyen), Harisz Belkebla (Ohod, ingyen)
TÁVOZOTT: Jan Valeri (Sheffield Wednesday, 1 500 000 euró)

AJ AUXERRE
ÉRKEZETT: Lasso Coulibaly (Nordsjaelland, 2 000 000 euró), Gabriel Osho (Luton Town, ingyen), Theo Bair (Motherwell, 1 900 000 euró)
Kölcsönbe: Ki-Jana Hoever (Wolverhampton)
TÁVOZOTT: Gauthier Hein (Metz)
Kölcsönből vissza: Colin Dagba (PSG)

STADE BREST 29
ÉRKEZETT: Julien Le Cardinal (Lens, kölcsön után végleg, 1 700 000), Jordan Amavi (Marseille, i.)
Kölcsönbe: Ludovic Ajorque (Mainz), Abdoulaye Ndiaye (Troyes), Abdallah Sima (Brighton), Romain Faivre (Bournemouth)
Kölcsönből vissza: Asraf Dari (Charleroi)
TÁVOZOTT: Steve Mounié (Augsburg, ingyen), Tairyk Arconte (Pau, 600 000)
Kölcsönbe: Lilian Brassier (Marseille)
Kölcsönből vissza: Billal Brahimi (Nice), Kamory Doumbia (Reims), Martín Satriano (Inter)

LE HAVRE AC
ÉRKEZETT: 
TÁVOZOTT: André Ayew (szl.)
Kölcsönből vissza: Mohamed Bayo (Lille)

RC LENS
ÉRKEZETT: Jhoanner Chávez (Bahia, k. v., 4 500 000), Hervé Koffi (Charleroi, 2 500 000), Malang Sarr (Chelsea, i.), Hamzat Ojediran (Debrecen, 1 500 000), Denis Petric (Nantes, i.), Sidi Bane (BATE Boriszov, 250 000)
Kölcsönbe: M'Bala Nzola (Fiorentina)
Kölcsönből vissza: Rémy Labeau Lascary (Laval), Stijn Spierings (Toulouse), Adam Buksa (Antalyaspor)
TÁVOZOTT: Adam Buksa (Midtjylland, 4 000 000), Julien Le Cardinal (Brest, k. v., 1 700 000), Lukasz Poreba (Hamburg, k. v., 300 000), Jean-Louis Leca (visszavonult), Elye Wahi (Marseille, 25 000 000)
Kölcsönbe: Morgan Guilavogui (St. Pauli)

LOSC LILLE
ÉRKEZETT: Ethan Mbappé (PSG, i.), Ngal'ayel Mukau (Mechelen, 5 000 000), Thomas Meunier (Trabzonspor, i.), Oszam Szahraui (Heerenveen, 8 000 000), Aissza Mandi (Villarreal, i.)
Kölcsönből vissza: Akim Zedadka (Zaragoza), Alan Virginius (Clermont), Mohamed Bayo (Le Havre)
TÁVOZOTT: Adam Unasz (szl.), Yusuf Yazici (szl.), Ivan Cavaleiro (szl.), Leny Yoro (Manchester United, 62 000 000)
Kölcsönbe: Tiago Morais (Rio Ave), Alan Virginius (Young Boys), Ignacio Miramón (Boca Juniors)

OLYMPIQUE LYON
ÉRKEZETT: Moussa Niakhaté (Nottingham Forest, 31 900 000), Ernest Nuamah (Molenbeek, k. v., 28 500 000), Orel Mangala (Nottingham Forest, k. v., 23 400 000), Szaid Benrahma (West Ham, k. v., 14 400 000), Abner (Betis, 8 000 000), Mama Baldé (Troyes, k. v., 6 000 000), Duje Caleta-Car (Southampton, k. v., 3 590 000), Zsordzs Mikautadze (Metz, 18 500 000)
Kölcsönből vissza: Amin Sarr (Wolfsburg), Mamadou Sarr (Molenbeek)
TÁVOZOTT: Skelly Alvero (Werder Bremen, k. v., 4 750 000), Tino Kadewere (Nantes, i.), Henrique Silva (szl.), Jake O'Brien (Everton, 19 500 000), Mohamed El Arouch (Botafogo, i.)
Kölcsönbe: Johann Lepenant (Nantes)

OLYMPIQUE MARSEILLE
ÉRKEZETT: Ismaël Koné (Watford, 12 000 000), Bamo Meité (Lorient, k. v., 10 500 000), Mason Greenwood (Manchester United, 26 000 000), Derek Cornelius (Malmö, 4 000 000), Jeffrey de Lange (Go Ahead Eagles, 2 000 000), Elye Wahi (Lens, 25 000 000), Gerónimo Rulli (Ajax, 4 000 000)
Kölcsönbe: Lilian Brassier (Brest), Pierre-Emile Höjbjerg (Tottenham), Valentín Carboni (Inter, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Pol Lirola (Frosinone), Jordan Amavi (Brest)
TÁVOZOTT: Iliman Ndiaye (Everton, 18 000 000), Vitinha (Genoa, k. v., 16 000 000), Mattéo Guendouzi (Lazio, 13 000 000), Pape Gueye (Villarreal, i.), Pierre-Emerick Aubameyang (al-Kadsziah, 9 000 000), Jonathan Clauss (Nice, 5 000 000), Ismaila Sarr (Crystal Palace, 15 000 000), Jordan Amavi (Brest, i.)
Kölcsönbe: Pau López (Girona)
Kölcsönből vissza: Joaquín Correa (Inter), Jean Onana (Besiktas)

AS MONACO
ÉRKEZETT: Thilo Kehrer (West Ham, k. v., 11 000 00), George Ilenikhena (Antwerpen, 17 000 000), Lamine Camara (Metz, 15 000 000), Jordan Tez (PSV, 10 000 000), Paris Brunner (Borussia Dortmund U19, 4 000 000), Christian Mawissa (Toulouse, 16 000 000)
Kölcsönből vissza: Myron Boadu (Twente), Chrislain Matsima (Clermont Foot), Félix Lemaréchal (Cercle Bruges), Eliot Matazo (Antwerpen)
TÁVOZOTT: Wissam Ben Yedder (szl.), Mohamed Camara (al-Szadd, 15 000 000), Youssouf Fofana (Milan, 20 000 000), Félix Lemaréchal (Strasbourg, 6 000 000)
Kölcsönbe: Myron Boadu (Bochum), Paris Brunner (Cercle Bruges)

MONTPELLIER HSC
ÉRKEZETT: 
Kölcsönből vissza: 
TÁVOZOTT: Maxime Esteve (Burnley, k. v., 12 000 000), Léo Leroy (Basel, 500 000)
Kölcsönből vissza: Yann Karamoh (Torino), Silvan Hefti (Genoa)

FC NANTES
ÉRKEZETT: Matthis Abline (Rennes, k. v., 10 000 000), Tino Kadewere (Lyon, k. v., i.)
Kölcsönbe: Sorba Thomas (Huddersfield), Johann Lepenant (Lyon)
Kölcsönből vissza: Fabien Centonze (Hellas Verona)
TÁVOZOTT: Lohann Doucet (Paris FC, 300 000), Moussa Sissoko (Watford, i.), Samuel Moutoussamy (szl.), Denis Petric (Lens, i.), Rémy Descamps (szl.), Junior Diaz (Troyes, 2 500 000), Stredair Appuah (Palermo, 1 500 000)
Kölcsönbe: Lamine Diack (Hatayspor)
Kölcsönből vissza: Nicolas Cozza (Wolfsburg), Bénie Traoré (Sheffield United), Eray Cömert (Valencia)

OGC NICE
ÉRKEZETT: Morgan Sanson (Aston Villa, k. v., 4 000 000), Tanguy Ndombélé (Tottenham, i.), Jonathan Clauss (Marseille, 5 000 000), Moise Bombito (Colorado Rapids, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Robson Bambu (Arouca), Rares Ilie (Lausanne), Mattia Viti (Sassuolo), Ajub Amraui (Amiens), Badreddin Buanani (Lorient), Billal Brahimi (Brest)
TÁVOZOTT: Khéphren Thuram (Juventus, 20 600 000), Robson Bambu (Braga, 1 200 000), Alexis Claude-Maurice (szl.), Alexis Beka Beka (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Mattia Viti (Empoli), Ajub Amroui (Martigues), Jean-Clair Todibo (West Ham)
Kölcsönből vissza: Valentin Rosier (Besiktas), Romain Perraud (Southampton)

FC PARIS SAINT-GERMAIN
ÉRKEZETT: Matvej Szafonov (FK Krasznodar, 20 000 000), Willian Pacho (Eintracht Frankfurt, 40 000 000), Joao Neves (Benfica, 59 920 000), Désiré Doué (Rennes, 50 000 000)
Kölcsönből vissza: Juan Bernat (Benfica), Renato Sanches (Roma), Iljesz Huszni (al-Szadd), Colin Dagba (Auxerre), Ismaël Gharbi (Lausanne), Gabriel Moscardo (Corinthians), Cher Ndour (Braga), Ayman Kari (Lorient), Xavi Simons (RB Leipzig)
TÁVOZOTT: Hugo Ekitiké (Eintracht Frankfurt, kölcsön után végleg, 16 500 000), Kylian Mbappé (Real Madrid, i.), Edouard Michut (Adana Demirspor, k. v., i.), Sergio Rico (szl.), Layvin Kurzawa (szl.), Keylor Navas (szl.), Ethan Mbappé (Lille, i.)
Kölcsönbe: Renato Sanches (Benfica), Gabriel Moscardo (Reims), Cher Ndour (Besiktas)

STADE REIMS
ÉRKEZETT: Amine Salama (Caen), Kamory Doumbia (Brest), Cédric Kipré (West Bromwich, i.)
Kölcsönbe: Gabriel Moscardo (PSG)
Kölcsönből vissza: Check Keita (Bastia), Martin Adeline (Annecy)
TÁVOZOTT: Junisz Abdelhamid (St.-Étienne , i.), Check Keita (Charleroi), Benjamin Stambouli (szl.), Thomas Foket (Anderlecht, i.), Amir Ricsardszon (Fiorentina, 9 000 000)

FC STADE RENNES
ÉRKEZETT: Glen Kamara (Leeds United, 10 000 000), Albert Grönbaek (Bodö/Glimt, 15 000 000), Leo Östigard (Napoli, 7 000 000), Hans Hateboer (Atalanta, 3 000 000), Carlos Andrés Gómez (Real Salt Lake City, 10 000 000), Henrik Meister (Sarpsborg, 7 000 000), Félix Lemaréchal (Strasbourg, 6 000 000), Jordan James (Birmingham City, 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Matthis Abline (Nantes), Alfred Gomis (Lorient), Dogan Alemdar (Troyes), Lorenz Assignon (Burnley)
TÁVOZOTT: Enzo Le Fée (Roma, 23 000 000), Jeanuël Belocian (Bayer Leverkusen, 15 000 000), Matthis Abline (Nantes, 10 000 000), Alfred Gomis (Palermo, i.), Martin Terrier (Bayer Leverkusen, 20 000 000), Guéla Doué (Strasbourg, 6 000 000), Désiré Doué (PSG, 50 000 000)
Kölcsönbe: Fabian Rieder (VfB Stuttgart, 800 000), Arthur Theate (Eintracht Frankfurt)

AS SAINT-ÉTIENNE
ÉRKEZETT: Junisz Abdelhamid (Reims, ingyen), Zuriko Davitasvili (Bordeaux, 6 000 000), Augustine Boakye (Wolfsberg, 3 000 000), Igor Miladinovics (Csukaricski, 3 000 000)
TÁVOZOTT: Dylan Chambost (Columbus Crew), Mickaël Nade (szerződése lejárt), Dylan Chambost (columbus Crew)
Kölcsönből vissza: Stéphane Diarra (Lorient), Nathanaël (Augsburg), Irvin Cardona (Augsburg)

RC STRASBOURG ALSACE
ÉRKEZETT: Óscar Perea (Atlético Nacional, 5 200 000), Pape Diong (Darou Salam, 1 200 000), Guéla Doué (Rennes, 6 000 000), Sékou Mara (Southampton, 12 000 000), Diego Moreira (Chelsea, 2 000 000)
Kölcsönbe: Caleb Wiley (Chelsea)
Kölcsönből vissza: Eduard Szobol (Genk), Nordin Kandil (Annecy), Milos Lukovics (IMT Beograd)
TÁVOZOTT: Ibrahima Sissoko (Bochum, i.), Kévin Gameiro (szl.), Lebo Mothiba (szl.)
Kölcsönbe: Jessy Deminguet (Metz)
Kölcsönből vissza: Andrey Santos (Chelsea), Angelo (Chelsea)

FC TOULOUSE
ÉRKEZETT: Charlie Cresswell (Leeds United, 4 500 000), Djibril Sidibé (AEK Athén, i.), Mark McKenzie (Genk, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Janisz Begraui (Pau) 
TÁVOZOTT: Anthony Rouault (VfB Stuttgart, k. v., 3 000 000), Veljko Birmancsevics (Sparta Praha, k. v., 2 300 000), Mikkel Desler (Austin FC, i.), Moussa Diarra (Alavés, i.), Thijs Dallinga (Bologna, 15 000 000), Christian Mawissa (Monaco, 16 000 000)
Kölcsönbe: Ibrahim Cissoko (Plymouth Argyle), César Gelabert (Gijón)
Kölcsönből vissza: Stijn Spierings (Lens)

Lezárva: hétfő reggel

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik