Kanadai-szlovák párharc

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2004.03.06. 22:01
Címkék
Végy egy jó kapust, akarom mondani, edzőt. Talán így is hangozhatna a hoki alaptörvénye. Dusan Kapusta három éve dolgozik Dunaújvárosban, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is egyben. Az olasz származású kanadai Pat Cortina január vége óta az Alba Volán vezetőedzője. Mindketten vérbeli profik, tapasztalt, nagy tudású edzők, olyan országból, amelyben a hoki nemzeti sportnak számít és  korántsem mellesleg  világszínvonalú. A szlovák és kanadai felfogás összecsapása a Borsodi Liga hétfőn kezdődő döntő sorozatában külön csemegének ígérkezik.
Bajnoki döntő, fordulóról fordulóra

Cortina: „Már beszéltem is a játékosokkal: ha azt hiszik, hogy nem lesz semmiféle gondunk a bajnoki döntôben, máris nagyon nagy gondjaink vannak…”
Cortina: „Már beszéltem is a játékosokkal: ha azt hiszik, hogy nem lesz semmiféle gondunk a bajnoki döntôben, máris nagyon nagy gondjaink vannak…”
Cortina: „Már beszéltem is a játékosokkal: ha azt hiszik, hogy nem lesz semmiféle gondunk a bajnoki döntôben, máris nagyon nagy gondjaink vannak…”
Pat Cortináról azt mondják, remek szakember, ízig-vérig profi, és szigorúan ezt követeli meg játékosaitól is. Az első néhány edzés alkalmával a lelátón ült jegyzettömbbel a kezében. Aztán ismertette a csapattagokkal követelményeit, kiosztott egy kinyomtatott csapatrendet, mely tartalmazza a feladatokat és persze a szankciókat is. Késésért például komoly büntetés jár. Egy alkalommal a kanadai mester is jócskán elkésett a tréningről. Odahívatta magához Kangyal Balázs csapatkapitányt, és közölte vele, hogy késés miatt megbünteti saját magát az előírt összeggel, amit be is fizet a csapat kasszájába.
– Úgy tudjuk, foganatosított egy-két érdekes változtatást, mióta a Volán edzői székébe került…
– Igen, felmértem, hogy mi az, ami szerintem nem működik megfelelően, aztán változtattam rajta, hogy semmi ne terelje el a figyelmünket a hokiról, hiszen ezért vagyunk itt, hogy hokizzunk. Megfelelő körülményeket teremtettem ahhoz, hogy aki, akar teljes erőbedobással küzdhessen a csapat érdekeiért.
– Értem… Ez konkrétan miféle változásokat is jelent?
– Bevezettünk néhány higiéniai, magatartásbéli rendszabályt az öltözőben. Szerintem egy proficsapatnál nincs ad hoc jelleggel bedobálva a felszerelés, nem hever semmilyen összegyűrt ruhadarab a földön, sőt még a mennyezetről sem csüngenek száradó alsóneműk. Mindennek megvan a maga helye, mindenkinek saját, névvel ellátott polca van, s előírt módon, katonás rendben kell elhelyeznie a felső polcon edzés vagy mérkőzés után a sisakját, mellé a kesztyűjét és így tovább.
– Mi volt az első gondolata, amikor a legelső edzésen meglátta, mit is tudnak a srácok?
– Azt gondoltam, hogy jó a technikájuk, egyénileg egészen jók, de nem dolgoznak csapatként. Rengeteget gyakoroltuk azóta a különböző védekezési taktikákat, és kijelenthetem: sokat fejlődtünk. Edzésen ugyanúgy dolgozunk, mintha mérkőzés lenne, abban a ritmusban, ugyanakkorra odaadással.
– Vagyis jól meghajtotta a játékosokat.
– A szuperintenzív edzések sokkal célravezetőbbek, mint ha ugyanazt a munkát dupla idő alatt végeznénk el, s a fiúk közben ráérősen elkorizgatnának, elnézelődnének a jégen. Ha már ráérnek beszélgetni, akkor kihasználatlan szabadidejük van az edzés során.
– Változik-e a csapat struktúrája? Ki játszik majd például Ocskay és Palkovics mellett harmadik támadóként az első sorban?
– Ocskay és Palkovics mellett valószínűleg Rajz játszik majd, de ez nem az első sor, hanem az egyik sor a négy közül. Nincsenek kasztok, sorszámok, rangsorolások. Mint ahogy bebetonozott sorok sincsenek, megközelítőleg azonos képességű játékosokról van ugyanis szó, ha a szituáció úgy kívánja, meg is keverhetem a megszokott ötösöket.
– Ön szerint melyik csapat nyeri a bajnokságot?
– Mindenki arról beszél, hogy a Volán hatalmas favorit, s ez engem meglehetősen idegesít. Én még nem láttam beprogramozott korongot, szóljon, ha ön már igen, és a csapat múltbéli eredményei vagy játékosállománya miatt sem kapunk egy-egy gól előnyt. Már beszéltem is a játékosokkal: ha azt hiszik, hogy nem lesz semmiféle gondunk a bajnoki döntőben, máris nagyon nagy gondjaink vannak…

Kapusta: „A Volán az egyértelmű esélyes, de mi igyekszünk majd meglepni a fehérváriakat. Végül is veszítenivalójuk csak nekik van.”
Kapusta: „A Volán az egyértelmű esélyes, de mi igyekszünk majd meglepni a fehérváriakat. Végül is veszítenivalójuk csak nekik van.”
Kapusta: „A Volán az egyértelmű esélyes, de mi igyekszünk majd meglepni a fehérváriakat. Végül is veszítenivalójuk csak nekik van.”
– Ki nyeri a bajnokságot? – vágtunk a kellős közepébe Dusan Kapustával.
– Nagyon nehéz évad van mögöttünk. Az okok ismertek: anyagi gondok, idegenlégiósok hiánya. De nem nyafogtunk, végeztük a dolgunkat az egész évad során. Most is ezt fogjuk tenni.
– A rájátszás után a Volán huszonkettő, a DAC tizenhárom, a Fradi egy ponttal zárt. Nem volt túl szoros…
– Mi is kicsit gyengébbek voltunk, nem igazán tudtuk megszorongatni a Volánt, no kivéve persze a kupadöntőt, de most ugye a bajnokságról van szó. A Ferencvárostól is többet vártam. Most ez a realitás. Meg rengeteg sérültünk is volt, van. Legjobban Horváth András hiányzik, de szerencsére Borbás, Borsos, Bali felépültek a döntőre, és Vargyas is csak az első meccset hagyja ki eltiltás miatt. A fiatalok jutottak főszerephez az évad során, Hegyi, Papp, Azari a döntőben is jégre lépnek majd. Még mindig kérdéses, hogy svéd klubja visszaengedi-e a döntőre Vas Mártont. Szóval nem akarok túlzottan panaszkodni, de kérdés, hogy ki tudunk-e egyáltalán állni négy sorral a Volán ellen. Ennek ellenére mindent megteszünk majd a jégen, hogy minél nehezebb dolga legyen az ellenfélnek, s ha alkalom adódik, azt igyekszünk ki is használni.

Itt a videogólbíró

Budapest. Újabb mozzanat, mely a Borsodi Liga döntôjének színvonalát emeli: Magyarországon elôször a bajnoki döntô mérkôzésein a játékvezetôk lassításról nézhetik vissza a gólvonal környéki kétes szituációkat. A technikai hátteret a Sport1 tv-csatorna biztosítja, mely a döntô valamenynyi mérkôzését élôben közvetíti.
– Akkor vissza is térnék első kérdésemhez: ki nyeri a bajnokságot?
– A Volán az egyértelmű esélyes, de mi igyekszünk majd meglepni a fehérváriakat. Végül is veszítenivalójuk csak nekik van. Aki engem kicsit is ismer, tudhatja, hogy mióta három éve Magyarországon dolgozom, mindig úgy küldtem jégre játékosaimat, hogy nyerjenek. Ezúttal sem mondhatok majd mást nekik, mint hogy célozzák meg a győzelmet. Persze sokkal nehezebb négy nyert meccsig tartó sorozatra felpörgetni a srácokat, mint egy kupadöntőre.
– Szóval: ki is lesz a bajnok?
– Nem szeretnék jósolni. Beszéljünk az első két mérkőzés után, s akkor talán már mondhatok valamit. Ha sikerül elcsípnünk egy vagy két győzelmet, egész máshogy alakul majd minden, mintha kettő nullával indít a Volán, mert akkor már nagyon nehéz lenne motiválni a fiúkat. De erre természetesen gondolni sem merek. Egy biztos, mindent megteszünk azért, hogy hozzánk kerüljön az arany.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik