Pat és Pat a magyar kispadon

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.04.12. 20:38
Címkék
Szabadkozik. Mindjárt az elején elmondja: sajnos nem beszél jól magyarul, hiszen sohasem tanulta iskolában a nyelvet. Aztán kiderül, hogy tökéletesen társalog szülei nyelvén, büszkék lehetnek a békéscsabai rokonok, akik nyaranta tanították. Szuggesztív egyéniség, hiszen öt perc után olyan, mintha tíz éve ismernénk egymást, s nap mint nap cseverésznénk az életről, sportról, hokiról.
Svédországban, ahol Patrik Urban született, a jégkorong külön kategória, a testkultúra felsőfoka. A 34 éves fiatalember lesz a debreceni divízió-1-es világbajnokságon a szövetségi kapitány, Pat Cortina segítője, s ha minden az elképzeléseknek megfelelően alakul, hosszú távon is a magyar hokiért dolgozik majd.

"Két évvel ezelőtt azt sem tudtam, létezik jégkorong Magyarországon - vág bele a beszélgetés hivatalos részébe Patrik Urban. - Németországban voltam egy utánpótlástornán az egyik csapatommal, s egy nagyon tehetséges magyar gárda ellen játszottunk. A meccs után megszólítottam az edzőt. Jót beszélgettünk, megadtuk az elérhetőségeinket, így jutottunk el odáig, hogy felhívott Kovács Zoltán, a szövetség főtitkára, lenne-e kedvem a magyar hokiért dolgozni. Volt."

Patrik Urban hosszú távra tervez
Patrik Urban hosszú távra tervez
Patrik Urban hosszú távra tervez
Patrik Urban Stockholmban született, s bár svéd iskolába járt, édesanyja gyakran elhozta rokonaihoz Békéscsabára, itt tanulta a magyar nyelvet, amelyet most a magyar válogatott másodedzőjeként tökéletesíthet. "Ott voltam a keret olaszországi edzőtáborában, s csak a legjobbakat mondhatom a játékosokról - dicséri új tanítványait a szakember. - Az is kiderült, hogy remekül megértjük egymást Pat Cortinával, hasonló a hokiról alkotott filozófiánk."

Patrik Urban a vb-n főként az ellenfelek feltérképezésével segíti majd a kapitány munkáját, de Pat természetesen szakmai kérdésekben is konzultál majd Patrikkal. A másodedző vasárnapja mindenesetre sűrű lesz, hiszen reggel érkezik meg Budapestre, egy órakor pedig már a Főnix-csarnokban jegyzetel a Nagy-Britannia-Lengyelország mérkőzésen. Ha pedig minden a tervek szerint alakul, akkor Patrik Urban hosszú távon is tehet a magyar hokiért: a válogatott mellett egy hazai utánpótlásbázis munkáját irányíthatja, ám egyelőre nem beszélhet konkrétumokról. Arról viszont szívesen elmondja véleményét, hogy mekkora lökést adhat a sportágnak egy esetleges A-csoportos szereplés. "A feljutás hatalmas plusz energiákat jelentene a sportágnak, a játékosok számára is fontos tapasztalatokkal szolgálhatna - folytatja Urban. - Persze a legfontosabb az lenne, hogy a válogatott ne csak rövid időre jusson fel az elitbe, hanem ott is tudjon maradni. Ehhez rengeteg munkára van szükség, hiszen az élvonalban teljesen mások a feltételek."

Szavazás

Hoki divizió I-es vb Debrecenben. Feljut-e válogatottunk az A-csoportba?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik