Kétgólos magyar győzelem a vb kezdéseként Japán ellen

Vágólapra másolva!
2024.04.28. 17:34
Először a mieink örülhettek (Fotó: MJSZ/Vörös Dávid)
A magyar férfi jégkorong-válogatott Japán ellen 3–1-es győzelemmel kezdte meg szereplését az olaszországi Bolzanóban zajló divízió 1/A-világbajnokságon. A mieink legjobbjának a 31 lövésből 30-at hárító kapust, Bálizs Bencét választották, ám Galló Vilmos, Hári János és Terbócs István teljesítménye is extra volt.

 

JÉGKORONG
DIVÍZIÓ 1/A-VB (Bolzano)
1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–JAPÁN 3–1 (1–0, 0–0, 2–1)
Bolzano, 382 néző. V: Buss (lett), Frandsen (dán), Beresford (brit), Zgonc (szlovén)
MAGYARORSZÁG: BÁLIZS – Stipsicz, Fejes / Szabó B. (1), Nilsson H. (1) / Ortenszky (1), Garát / Kiss R., Hadobás – Varga B. 1, Hári J. 1 (1), Sofron / Sebők, Papp K., Erdély Cs. / Németh K. (1), Terbócs 1, Mihály Ákos / Nemes M., Sárpátki, GALLÓ (1). Szövetségi kapitány: Don MacAdam
JAPÁN: Nariszava – Jamada, Isida / Hajata, Halliday / Jonejama (1), Szato H. / Otszu J., Lawlor – Takagi, Hitoszato (1), Nakadzsima S. / Otszu K., Oszava, Szato J. / Hanzava, Furuhasi, Nakadzsima T. 1 / Irikura, Iszogai, Szato K. Szövetségi kapitány: Jarrod Skalde
Kapura lövések: 19 (8, 4, 7)–31 (8, 12, 11)
Emberelőny-kihasználás: 3/0 (2/0, 1/0, –) ill. 5/1 (2/0, 1/0, 2/1)
Büntetőpercek: 10 (4, 2, 4), ill. 6 (4, 2, –)
MESTERMÉRLEG
Don MacAdam: – A második harmaddal egyáltalán nem vagyok elégedett, fegyelmezetten, szervezetten kellett volna játszanunk, de eltértünk ettől. A harmadik eleje rendben volt, a vége kevésbé, de összességében jó teljesítményt nyújtottunk, és végső soron nem számít más, mint hogy három pontot szereztünk.
Jarrod Skalde: – Ahogy telt az idő, úgy lettünk egyre erősebbek, de az első játékrészben pocsékul teljesítettünk, mereven játszottunk. Azt követően egyre több lehetőséget teremtettünk a támadóharmadban. A folytatásban arra kell figyelnünk, hogy az első perctől magabiztosan hokizzunk.

ÖSSZEFOGLALÓ

Meglepte ellenfelét az esélytelenebb távol-keleti együttes a divízió 1/A világbajnokság nyitó napján – és micsoda öröm, hogy az állítás nem a mieinkkel megütköző japánokra, hanem a dél-koreaiakra igaz, akik a torna első összecsapásán a némileg alulteljesítő szlovénokat verték meg 4–2-re. A mi válogatottunk – talán kicsit a szomszédok kárán tanulva is – összeszedetten játszva 3–1-re nyert.

De kezdjük az elején, sőt, az előtt egy kicsivel, vasárnap ugyanis Bolzanóban kis túlzással nem lehetett olyan helyet találni (terek, éttermek, bevásárlóközpontok, stb.), ahol ne futott volna az ember magyarokba, az összecsapáshoz közeledve pedig már a Sparkasse Arenától ötperces sétatávolságra tisztán lehetett hallani: „Ria, ria, Hungária!” A világ végére is elutazó szurkolótáborunk ezúttal is kitett magáért, nagyjából négyszázas létszámmal is olyan hangzavart keltett a jégcsarnokban, hogy azt hihettük volna, telt ház van (az egyébként 7200 férőhelyes létesítményben), ha a szemünk a jégre szegeződött.

„A gólom előtt volt egy nagy helyzetem, amit sajnos nem lőttem be. Szerencsére össze tudtam szedni magam a következő cserére, és betaláltam. Nem gondolkodtam közben, a korcsolyámra pattant a korong, megpróbáltam magam elé rúgni, és utána ráfordultam a kapura. Fontos volt megszerezni az első győzelmet, főleg, hogy volt törleszteni valónk az olimpiai selejtezőtornán történtekért.”
VARGA Balázs

Márpedig jó esetben egy hokimeccsen ez gyakran, hosszan előfordul. Az első harmadban a mieink meghálálták a buzdítást, az erős kezdést csak Mihály Ákos kiállítása törte meg, az sem sokáig, mert hamarosan emberelőnybe fordult az emberhátrány. Szabó Bencét ütötte arcon Nakadzsima Teruto, miközben Hitoszato Sigeki bottal lökött, és négy a három, majd öt a három ellen is támadhattunk. Ugyan nem sikerült gólra váltani a fórt, nem sokkal később Varga Balázs szerezte meg a vezetést első válogatottbeli találatával. És milyen találat volt! Egy kipattanóval a kapu torkából az oldalsó palánk irányába korcsolyázott, majd egy váratlan száznyolcvan fokos fordulat közben lőtte ki a rövid sarkot.

Ami talán ennél is nagyobb dicséretet érdemel, az a magyarok húsz percen át mutatott játéka: a japán együttes köztudottan gyorsan és sokat korcsolyázó, technikás csapat, és mindezzel semmire sem ment, mivel a mieink megfontoltan, bölcsen játszottak és tartották a korongot. Egy-egy támadás indításakor akár kétszer-háromszor is visszafordultak, ha nem tetszett, amit maguk előtt láttak, nem erőltettek olyan passzokat, amikre nem volt hely – ezzel teljesen kihúzták a japánok méregfogát.

„Elég jól kezdtünk, de a második harmad kicsit döcögősre sikerült. Úgy gondolom, végig jobban játszottunk, több helyzetünk volt, de nem lőttünk belőlük sok gólt. Így kicsit szoros lett a vége, de nyertünk, és ez a lényeg. Az üreskapus helyzetemnél vártam, Hári János megérkezik-e, és belövethetem-e vele. Végül csak megjött. Állítólag hosszú cseréje volt, azért nem volt annyira gyors… (nevet) Biztos nagyon örült neki!”
GALLÓ VILMOS

Nem úgy a második harmadban, pont olyan volt, mintha az egyik csapat azt az edzői utasítást kapta volna, játszatok türelmesen, a másik éppen ellentéteset. Szerencsére a mieink állták a rohamokat, és egygólos előnyben fordulhattak az utolsó húsz percre. Ekkor ismét az első harmadban látott magyarok jöttek a jégre, az erőfeszítéseknek meglett az eredménye: Terbócs István lövése csusszant át Nariszava Juta lábai között – hogy aztán 13 perccel a vége előtt az ázsiaiak szerezzenek hasonlóan szerencsés gólt, a sokadik emberelőnyükben Nakadzsima Teruto Nilsson Henrik korcsolyáját lőtte telibe, arról pattant be, így úszott el Bálizs Bence shutoutja. A távol-keletiek vérszemet kaptak, óriási elánnal hajtottak az egyenlítésért, a vége kamikaze-üreskapuzás lett, Galló Vilmos korongszerzése után Hári János vitte be a kegyelemdöfést.

A találkozó után a mieink legjobbjának a kapujára tartó lövésből 30-at hárító Bálizs Bencét választottak, aki a mérkőzést közvetítő Sport1 tv-csatorna mikrofonja előtt úgy értékelt, jól kezdte a magyar válogatott a világbajnokságot.

„Higgadtak voltunk, végig ellenőrzés alatt tartottuk a meccset. Győztünk, tehát jól kezdtük a vébét. Ami engem illet, úgy érzem, hogy könnyű volt a dolgom a kapuban a védelem mögött, nem sok olyan dologra kellett figyelnem, ami elvette volna a védéstől az energiáimat. Ennek a brigádnak az egységében látom a nagy pozitívumát, hogy akkor tudunk úgymond »bekapcsolni«, amikor kell, amikor arra szükség van” – fogalmazott Bálizs.

A magyar válogatott a hétfői szünnap után kedden a Szlovéniát 4–2-re legyőző Dél-Korea ellen folytatja a világbajnokságot.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Dél-Korea–Szlovénia 4–2 (2–1, 0–1, 2–0)
Olaszország–Románia 6–1 (2–0, 2–1, 2–0)

 

M

GY

HGY

HV

V

LG–GK

Gk

P

1. Olaszország

1

1

6–1

+5

3

2. Dél-Korea

1

1

4–2

+2

3

3. Magyarország

1

1

3–1

+2

3

4. Szlovénia

1

1

2–4

–2

0

5. Japán

1

1

1–3

–2

0

6. Románia

1

1

1–6

–5

0

AZ ÁLLÁS

A MIEINK TOVÁBBI VB-PROGRAMJA
Április 30., 16.00: Magyarország–Dél-Korea (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Május 1., 12.30: Magyarország–Románia (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Május 3., 19.30: Magyarország–Olaszország (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Május 4., 19.30: Magyarország–Szlovénia (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik