Kozák Danuta a neves elődök nyomába léphet

Vágólapra másolva!
2010.07.01. 17:04
null
Kozák Danuta egyesben és négyesben áll rajthoz az Eb-n (Fotó: Tumbász Hédi, NS-archív)
Címkék
Kőbán Rita, Kovács Katalin, Janics Natasa és Benedek Dalma után Kozák Danuta is felülhet a kontinens trónjára. A pénteken kezdődő trasonai kajak-kenu Európa-bajnokság K-1 500 méteren a kétszeres világbajnok kiválóság képviseli majd a magyar színeket. Kozák a felnőtt mezőnyben először áll rajthoz egyesben világversenyen.

A június közepi Európa-bajnoki válogató némi meglepetéssel szolgált a női vonalon. A nagy hármas, vagyis Kovács Katalin, Janics Natasa és Benedek Dalma csatája helyett Kozák Danuta egyértelmű győzelmét láthatta a Maty-éri publikum K-1 500 méteren.

SZAVAZÁS

Hány érmet szerez a magyar válogatott az Eb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Csipes Ferenc tanítványa ráadásul nemcsak egyesben győzött, hanem társával, Szabó Gabriellával párosban is megelőzték a kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin, Janics Natasa duót, ami szintén váratlan sikernek mondható. Kozák Danuta nagy örömmel, ám szerényen beszélt győzelmeiről, mint ahogy fogalmazott: „Ma nekem, holnap nekik jöhet össze a siker..."

Ám Kozák az év egyik fontos pillanatában volt a legjobb, amelynek eredményeként az idén ő szállhat harcba Katrin Wagner-Augustinnal, Josefa Idemmel és a többiekkel az Európa-bajnoki aranyéremért.

„Elődeim magasra tették a mércét, szeretnék ennek megfelelni" – beszélt az esélyeiről a versenyző, aki a válogatási elveknek megfelelően lemondott a páros indulásról, így ebben a számban ismét a Kovács, Janics duóért szoríthatunk majd.

„A válogató után volt némi hiányérzetem – mondta Kovács Katalin –, de az előttem álló feladatok is ugyanolyan fontosak számomra. Trasonában ezer méteren egyesben, valamint ötszáz és kétszáz méteren párosban kell a legjobbamat adnom. Természetesen most is maximalista vagyok magammal szemben, és bár Natasával nem sokszor ültünk egy hajóban az idén, ezúttal is mindent megpróbálunk kiadni magunkból."

Az idén egy új négyest is köszönthetünk az Eb-n, hiszen a válogató eredményei alapján Storcz Botond felnőtt kapitány Szabó Gabriellát, Kozák Danutát, Csipes Tamarát és Benedek Dalmát ültette egy hajóba. Kovács Katalinhoz és Janics Natasához (K-2 500 m, K-1 200 m, K-2 200 m) hasonlóan Csipes Tamara is három számot visz el ezen az Európa-bajnokságon. A fiatal kajakos a négyes mellett Szabó Gabriellával K-2 1000 méteren, valamint K-1 5000 méteren vívta ki az indulási jogot.

„A fő számom természetesen a négyes, és bár eddig mindössze egyszer ültünk össze, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy jó érzésekkel szálltunk ki a hajóból – magyarázta Csipes Tamara. – Úgy gondolom, dobogóra mindenképpen jó lesz ez az egység, de remélem, hogy sikerül aranyat is szerezni ezen az Európa-bajnokságon – már ha Gabival nem követjük el a tavalyi hibákat az ezer párosban."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik