Csodálatos létesítmény, meseszerű környezet – Orbán Viktor avatta fel a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiát

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.10.12. 15:49
A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia látképe
Szombaton ünnepélyes keretek között átadták a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiát, amely kevesebb, mint három év alatt épült fel és egyedülálló lehetőséget biztosít a sportolók számára.

„Tedd azt, amiben hiszel, és higgy abban, amit teszel!”

Kovács Katalin pályafutását ez a mottó kísérte végig, és tudjuk, milyen eredménnyel tette le 2016-ban a lapátot: 31-szer nyert világbajnokságot, 29-szer Eb-t, karrierje csúcsát pedig a 3 olimpiai aranyérem jelenti.

A kajakkirálynő sportolói pályafutása végeztével új célokat keresett, tovább akarta feszegetni a határait, és immár sportvezetőként a lehető legtöbbre törekedett. Az álmok valóra váltak, szombaton Sukorón hivatalosan is átadták a nevével fémjelzett akadémiát, amely minden kétséget kizáróan világszínvonalú, aki ide betér, garanciát lát abban, hogy a magyar kajak-kenu sport a következő évtizedekben legalább annyira sikeres lesz, mint a mögöttünk állókban.

A nagyszabású ünnepi megnyitón a magyar sportélet és sportirányítás, illetve az akadémiai rendszer vezetői szinte kivétel nélkül megjelentek és kíváncsian járták körbe a létesítményt, amely letisztultságával, nagy tereivel, hangulatos helyiségeivel lenyűgözték a látogatókat. A szépsége mellett a felszereltsége, lehetőségei, adottságai még fontosabbak, a Velencei-tó partján minden feltétel adott ahhoz, hogy minőségi munkát végezhessenek a sportolók és edzőik.

Fotó: Árvai Károly

A magyar sport infrastrukturális és szakmai szempontból is egy újabb hasznos és fontos létesítménnyel gazdagodott, a megnyitón Magyarország Miniszterelnöke, Orbán Viktor is a sport és az azzal kapcsolatos beruházások fontosságát.

Amikor megláttam az épületet, akkor az volt az első gondolatom: ha csinálunk valamit, akkor csináljuk komolyan – kezdte Orbán Viktor. – Egy olyan nemzet vagyunk, amelyet egyszer el akartak törölni a Föld színéről, ezért minden gesztusával bizonyítania kell, hogy van benne életerő és megérdemli, hogy létezzen. Ezért ha akadémiát építünk, az legyen világszínvonalú. Erős heten vagyunk túl, és még csak szombat van… A mögöttünk álló napokban volt egy strasbourgi vita, és bár a vita egy izgalmas műfaj, de csak akkor van értelme, ha a végén jutunk is valamire, ez pedig egyre ritkább. Bizonyára mindenki jobban szereti az olyan alkalmakat, mint a mostani, amikor valami nagyszabású, előremutató, jövőt építő kezdeményezés ér révbe, vagy éppen elkezdődik. Innen nézve a hét mérlege pozitív a magyarok számára, megnyitottuk a Néprajzi Múzeum állandó kiállítását és végre átadhatjuk a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia teljes pompájában díszelgő új központját.”

A miniszterelnök kiemelte, hogy a magyarokat különleges viszony fűzi a vizes sportokhoz, annak ellenére, hogy hazánk a szárazföld közepén helyezkedik el. A vízilabda, az úszás, a kajak-kenu viszont mindig a magyar sport zászlós hajójának számított és újabban vitorlázóink is nagyszerű eredményeket érnek el, tengerrel rendelkező országok versenyzőit utasítják maguk mögé. Orbán Viktor szerint a sikerek ellenére éppen a párizsi olimpia világított rá, milyen könnyű lemaradni a dobogó felső fokáról.

Orbán Viktor avatta fel a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiát (Fotó: Árvai Károly)

Láttuk az olimpián, hogy jött egy cseh vitéz, összekapta magát, és olyan pályát ment, amilyet rég nem láttunk – idézte fel a férfi kajak egyes 1000 méteres döntőjét a mininszterelnök. – A lecke egyszerű, tartanunk kell a lépést a világ élvonalával – nem csak a pályán, nem csak a vízben, hanem felkészülésben és a sportlétesítményeinkben is. A magyar kajak-kenu sportban is vissza kell kapaszkodnunk a világ tetejére! Gyakran halljuk, hogy a részvétel a fontos, nem a győzelem, én másképpen mondanám: győzni részvétel nélkül nem lehet. Részt venni pedig annyit jelent, hogy az életünk részévé kell tenni a sportot, be kell fektetni a hosszú távú munkába. Ha valaki tudja, mi a hosszú távú munka, hogyan kell hosszú évek kemény edzéseivel kihozni magából a maximumot, akkor az a magyar kajak-kenu sport nagyasszonya, Kovács Katalin.”

Az avatón Tessely Zoltán országgyűlési képviselő is beszédet mondott, s hangsúlyozta, össze kell fogni a Velencei-tó megmentéséért. Kiemelte, hogy az első lépést már megtették, az idén fél méterrel sikerült emelni a tó vízszintjét.

És akkor nézzük, hogy miként készült el ez a csodálatos komplexum.

Szinte lehetetlen felsorolni mindazon kiváló sportolót, aki megjelente a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia megnyitóján. Tokió olimpiai bajnoka, Párizs bronzérmese, klasszis kajakozónk, Kopasz Bálint nem először járt Sukorón, de tervei szerint sok időt fog eltölteni a jövőben, a csodálatos sportlétesítményben.

„Fantasztikus helyen vagyunk, korábban már volt alkalmam körbenézni – kezdte Kopasz Bálint. – A létesítmény elképesztő, a konditermek, az uszoda és a speciális helyiségek, a sportélettani szobák, a kajakspecifikus létesítmény lenyűgözőek. Óriási lehetőség ez, de nem csak nekünk, felnőtt sportolóknak, hanem a fiataloknak is, hogy ilyen körülmények között készülhetnek. Kovács Katalin többször említette, hogy örülne, ha gyakran jönnék Sukoróra, és ez nagy örömömre szolgál, hosszú heteket edzőtáborozhatok majd itt.”

Kopasz Bálint: óriási lehetőség az akadémia

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia sukorói megvalósításáról 2020 második felében született kormánydöntés, a beruházás központi költségvetési támogatásból épült meg, az állami tulajdonú létesítmény fenntartója a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség lett. A kivitelezést Turi Attila Kossuth és Ybl-díjas építész és a Planbau Kft. tervei alapján 2021 őszén kezdhette meg a magyar tulajdonú WEST HUNGÁRIA BAU Kft. a sukorói – korábban VVSI – kajak-kenu és evezős pálya területén. 

A beruházás „szívét” jelentő akadémiai főépülettel, a kajak-kenu központ néven funkcionáló csónakház épülettel, a világviszonylatban is kuriózumnak számító ellenáramoltató medencével, valamint a megújult céltoronnyal a sportkomplexum több mint 20 ezer négyzetméteren jöhetett létre és összességében 45.9 milliárd forintba került. 

A Makovecz Imre és az általa kialakított organikus építészet stílusjegyeit idéző akadémiai főépület funkcionalitását tekintve multisport-létesítmény. A reprezentatív előcsarnokból elkülönítetten, egymástól zavartalanul közelíthetők meg a különböző rendeltetésű épületrészek: az 50 méteres, 10 pályás FINA szabvány szerinti sportuszoda (bemelegítő teremmel és tanmedencével), amely úszóversenyek és vízilabda-tornák lebonyolítására is alkalmas; a különleges tetőszerkezettel bíró multifunkcionális Tornacsarnok, amelyben egyaránt otthonra talál akár osztott pályán a kosár-, kézi- és röplabdasport, a futsal, valamint a 30 méter széles boulder-falaknak köszönhetően a falmászás is. Az épületegyüttesben három kondicionálóterem, korszerű sportdiagnosztikai részleg, 240 fős étterem, 240 fős konferenciaterem, és három épületszárnyban a kollégiumi és edzőtábori szobák, valamint apartmanok is helyet kaptak. Itt található meg Magyarország első magaslati részlege, amelyben a finn Hypoxico Group rendszereit alkalmazva lehetőség nyílik a magaslati körülmények szimulációjára is minden sportoló számára.

Fotó: Árvai Károly

A kültéri sportpályák (kosár-, tenisz-, strandröplabda- és műfüves focipálya, street workout pályák) ölelésében található meg az akadémia kajak-kenu központja, amelynek részét képezi a tanmedencéket és konditermet is magában foglaló hajótároló épület, valamint a mozgáselemzésre és diagnosztikai mérésekre alkalmas egyedülálló ellenáramoltató medence. Szintén megvalósult a területen egy evezős ház és hajótároló, ezzel is biztosítva a terület minden korábbi funkcióját.

A sukorói Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia az első olyan sportlétesítmény a világon, ahol egy területen található meg a magaslati részleg, valamint az ellenáramoltató medence.

Ahogy látjuk, Sukorón tényleg olyan sportkomplexum épült meg, amelyet a világ bármely pontján megcsodálnának a látogatók, és ami fontosabb, szívesen edzenének ott a sportolók.

A feltételek adottak, nincs más hátra, mint előre, magyar kajak-kenu sport!

Turi Attila, Kossuth- és Ybl-díjas építész, az akadémia tervezője: – Az egyik legbensőségesebb élmény, amikor az ember a szűz vízen evez, amikor csak ő van, valamint a hajó és a víz. Azok a hullámok, amiket kelt az evezéssel, összeolvadnak a tájjal – ez kép volt az inspirációja az épület megtervezésének.
Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke: – Csodálatos, világszínvonalú a létesítmény, egészen biztos, hogy egyedülálló lehetőséget biztosít a sportolók számára. Szerencsére az evezősök is helyet kaptak itt, minden feltétel adott a mi versenyzőink számára is a gondtalan felkészülésre, edzésekre.
VÉLEMÉNYEK
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik