Húszévente csoda: ilyen volt San Marino első győzelme tétmeccsen

NAGY ZSOLTNAGY ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.09.25. 13:12
San Marino öröme! (Fotó: Imago Images, FPF/Filippo Pruccoli)
Története során először nyert tétmérkőzést San Marino labdarúgó-válogatottja, a győztes gólt szerző Nicko Sensoli csak arra vágyik, hogy legalább még egyszer átélhesse a gólszerzés örömét válogatott mezben.

 

Mark Zuckerberg elindította a TheFacebook című weboldalát, ami később Facebook néven vált világhírűvé, az amerikai egyetemistát pedig a világ egyik leggazdagabb emberévé tette. Az Európai Unió tíz tagországgal, köztük Magyarországgal bővült. A labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében Görögország 1–0-ra legyőzte a házigazda Portugáliát, és hatalmas meglepetésre megnyerte a tornát. Athén adott otthont a nyári olimpiai játékoknak, amelyen a magyar sportolók 8 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzéremmel zártak. Az Oscar-gálán a legjobb film A Gyűrűk Ura: A király visszatér lett, az alkotást további tíz aranyszoborral díjazták.

Mi a közös ezekben az eseményekben? Mindegyik 2004-ben történt, abban az évben, amikor San Marino labdarúgó-válogatottja története első győzelmét (1–0) aratta a Liechtenstein elleni felkészülési mérkőzésen. Mikor nyert először tétmérkőzésen? Húsz évvel később, 2024. szeptember 5-én a Nemzetek Ligájában – az áldozati bárány ismét Liechtenstein (1–0) volt. Elképzelni is nehéz, mit jelenthet a siker a San Marinó-i szurkolóknak…

 

Az alig 61 négyzetkilométeres, hozzávetőleg 35 ezer lakosú miniállam (amelynek területét Olaszország teljesen körülöleli) labdarúgó-szövetségét 1988-ban vette fel tagjai közé a FIFA és az UEFA. Az első tétmérkőzést 1990-ben Svájc ellen vívta a San Marinó-i válogatott (0–4), és a következő években is kisebb-nagyobb vereségeket szenvedett. A mélypontot az 1998-as világbajnokság selejtezője jelentette, minden mérkőzését legalább három góllal veszítette el, és egyik ellenfele kapujába sem tudott betalálni. A negatív széria 2001 áprilisában tört meg a Lettország ellen Rigában elért 1–1-es döntetlennel, ezt követte 2003 májusában a Liechtenstein elleni 2–2, amelyen először szerzett egynél több gólt San Marino, majd jó fél évvel később jött a már említett barátságos találkozón aratott győzelem.

Aki azt hitte, ettől felfelé ívelő pályára áll a helyi labdarúgás, nagyot tévedett, a 2008-as Európa-bajnokság selejtezőjében Németország 13–0-s verést mért a csapatra, amely 57 kapott góllal fejezte be a tizenkét összecsapásból álló sorozatot. Az Észtország elleni 0–0-s döntetlen 2014-ben 61 mérkőzésre nyúló vereségszériának vetett véget, amikor 2019 novemberében Filippo Berardi gólt szerzett a Kazahsztán elleni Eb-selejtezőn, hat évig tartó hazai góltalanságot zárt le. San Marino válogatottjának legeredményesebb gólszerzője a már visszavonult Andy Selva nyolc góllal, az örökranglistán Filippo Berardi a második három találattal, Manuel Marani pedig kettővel a harmadik… San Marino hatezer nézőt befogadó stadionja általában félig telik meg a válogatott mérkőzéseire, és jellemző a drukkerek öniróniájára, hogy a helyi szurkolócsoport „Brigata Mai 1 Gioia” (Soha semmi öröm brigád) néven alakult meg 2012-ben, majd az Észtország elleni döntetlen után átkeresztelte magát Brigata Mezza Gioiára (Fél öröm brigád). Továbbá a mérkőzéseken jellemzően egy „Ha nem tudsz nekünk szurkolni, amikor veszítünk, akkor se szurkolj, amikor nyerünk” feliratú molinót feszít ki, amelyen a nyerünk szó piros vonallal át van húzva. A csoport vezetője, Pierangelo Manzaroli a The Athleticnek így idézte fel még 2023 őszén, hogyan élte meg, amikor a San Marinó-i válogatott egyszer váratlanul döntetlent játszott: „Más országok drukkerei ezt el sem tudják képzelni. Hihetetlen pillanat volt, ugyanolyan érzés, mint amikor a lányom megszületett…”

San Marino v England 2022 FIFA World Cup, WM, Weltmeisterschaft, Fussball Qualifiers The scoreboard tells the story at t
A számos megpróbáltatás egyike: 10–0-s vereség az angoloktól

Csoda hát, ha ilyen előzmények után a San Marinó-i szurkolók valósággal eszüket vesztették, amikor Nicko Sensoli a Liechtenstein elleni szeptemberi NL-mérkőzés 53. percében elrúgta az ellenfél kapusa mellett a labdát, megszerezve a vezetést, és később a győzelmet csapatának?!

„Amikor láttam, hogy a kapuba pattan a labda, tekintetemet egyből a játékvezetőre szegeztem – elevenítette fel az uefa.com oldalán Nicko Sensoli.Attól féltem, hogy érvényteleníti a gólt, mondván, ütköztem a kapussal a lövés közben, pedig tudtam, hogy nem értem hozzá, így ha visszanézik videón az esetet, mindenképpen meg kell adniuk. Amint tudatosult bennem, hogy érvényes a gól, teljesen megőrültem. A lelátóra akartam rohanni örömömben, de a csapattársaim megállítottak, és szó szerint visszahúztak a földre. A lefújást követően először azt sem tudtuk, mit csináljunk, annyira valószínűtlennek tűnt, hogy nyertünk. A keretből többen már pályafutásuk vége felé közelednek, régóta vágytak egy ilyen pillanatra, és rengeteget jelent, hogy segíthettem elérni nekik. Az ünneplésnek megadtuk a módját, az öltözőben kezdődött a buli, és egészen hajnalig tartott. Még mindig nem fogtam fel teljesen, hogy mi történt, idő kell, hogy leülepedjen. A világ tetején érzem magam!”

Az olasz negyedosztályban futballozó 19 éves támadó középpályás a San Marino Akadémián nevelkedett, az intézmény fő célja, hogy kiképezze és felkészítse a játékosokat a válogatottbeli szereplésre. Nicko Sensoli a bizonyítéka, hogy az ötlet még egy 35 ezres országban sem hamvába holt, igaz, az továbbra is elképzelhetetlen, hogy San Marino kijusson egy Európa-bajnokságra vagy világbajnokságra. A történelmi gól szerzője is sokkal szerényebb vágyat fogalmazott meg.

Players of San Marino celebrate their historical first victory in official match at the end of the UEFA Nations League m
A történelmi pillanat: San Marino első tétmeccsen aratott győzelmét ünnepelte

„Szeretném újra átélni a gólszerzés örömét a válogatottban – mondta Nicko Sensoli. – Elképesztő lenne októberben, a Gibraltár elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen ismét győztesen elhagyni a pályát, és ha már ennyire jól kezdtünk, megnyernénk a csoportot! Amikor bemutatkoztam a válogatottban, a húszas mezben léptem pályára, aztán az egyik csapattársam kérésére átadtam neki a számot, és a következő néhány találkozón a tizennyolcasban játszottam. A Liechtenstein elleni összecsapás előtti napokban odajött hozzám a szövetségi kapitány, és megkérdezte, szeretném-e ismét a húszast, mert újra »szabad«, amire azonnal igent mondtam. A szám szerencsét hozott, hiszen éppen húsz évvel a 2004-es győzelem után nyertünk újból, ráadásul ismét Liechtenstein ellen, és ugyanabban a stadionban, mint annak idején. Ha rajtam múlik, a válogatottban mostantól örökre az enyém marad a húszas mez!”

Ami a folytatást illeti, San Marino Liechtenstein legyőzését követően felkészülési mérkőzésen 1–0-ra kikapott idegenben Moldovától, a válogatott örökmérlege ezzel 207 mérkőzésen 2 győzelemre, 9 döntetlenre és 196 vereségre módosult. Van tér a fejlődésre, az biztos, de ha Nicko Sensoli lelkesedését vesszük alapul, talán nem kell újabb húsz évet várniuk a csapat szurkolóinak az újabb győzelemre.

Megadták a módját az ünneplésnek: az öltözőben kezdődött a buli és egészen hajnalig tartot

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. szeptember 21-i lapszámában jelent meg.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik