Új kihívók – fókuszban az öt európai topliga feljutói

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.09.27. 12:52
Omari Hutchinson 23.5 millió euróért érkezett az Ipswich-hez, de Jacob Greaves és Liam Delap játékjogáért is több mint 17 millió eurót fizetett a klub
Az új idény előtt sportszakmai és gazdasági téren is külön kategóriát jelentenek az élvonalba frissen feljutó klubok. Az öt európai topliga ezúttal 14 újoncot számlál – az angol, a spanyol, az olasz és a francia hármat, a német két feljutót –, eltérő lehetőségekkel, elvárásokkal, reményekkel. Lapunk partnere, a Football Benchmark (FB), a nemzetközi labdarúgás üzleti információinak adatbázisa ezúttal e klubok gazdasági helyzetét, keretértékét, közösségimédia-követését és közelmúltbeli átigazolási tevékenységét vette górcső alá.

 

Mindenekelőtt lássuk, kik is az új fiúk a placcon!

Angliában a Leicester City és a Southampton mindössze egy idény után tért vissza a Premier League-be: előbbi – a Championship bajnoka – a vizsgált mezőny legértékesebb keretével és a legtöbb közösségimédia-követővel büszkélkedhetett a feljutás pillanatában, a „szentek” pedig a Leeds Unitedet verték meg a rájátszásban. A harmadik feljutó, az Ipswich Town, amely 22 esztendőt követően lehet ismét az élvonal tagja, gyakorlatilag letarolta a 2024-es nyári átigazolási piacot.

Leicester City v Blackburn Rovers - Sky Bet Championship
A Leicester City a Championship bajnokaként, egy másodosztályú idény után jutott vissza

Spanyolországban a Leganés (bajnok) és a Real Valladolid (ezüstérmes) jutott fel alanyi jogon az első osztályba. A Madrid környéki kis klubot 2022 óta az amerikai Blue Crow Sports befektetői csoport irányítja, a gárda 2019 óta várt a feljutásra, ami most úgy jött össze, hogy még a másodosztályban is csak a 12. legértékesebb volt a kerete. A Valladolid évek óta hullámvasútazik az első két osztály között, az Espanyol pedig a rájátszásból küzdötte fel magát, többek között a Segunda División gólkirálya, Martin Braithwaite vezérletével.

LA LIGA Hypermotion - Leganes vs Elche MADRID, SPAIN - JUNE 2: Leganes players celebrate their team s promotion to La Li
A Leganés a spanyol másodosztály bajnokaként jutott fel a La Ligába

Olaszországban a Balogh Botondot foglalkoztató Parma lett a Serie B legjobb csapata, amely évről évre egyre többet profitál az amerikai tulajdonos, a Krause család befektetéseiből. A második, automatikus feljutást érő helyet a Como szerezte meg, amelynél szintén tudatos csapatépítés zajlik az indonéz befektető – a dohányipari érdekeltségű Djarum Group – révén, míg a Venezia a rájátszásban vívta ki az élvonalbeli tagságot.

Final joy (Parma) during the Italian Serie A match between Parma 2-1 Milan at Ennio Tardini Stadium on August 24, 2024 i
A Serie B bajnoka, a Parma a kilencvenes években KEK-et és kétszer UEFA-kupát nyerT

Franciaországban a bajnok Auxerre és az ezüstérmes Angers egyaránt egy idény elteltével tért vissza a Ligue 1-be, míg a liga egyik történelmi múltú klubja, a Saint-Étienne – amelyet a közelmúltban vásárolt fel a kanadai Kilmer Sports Ventures csoport – két évadot követően lehet ismét az élvonal tagja.

Bilder des Jahres 2022, Sport 05 Mai Sport Themen der Woche KW21 Sport Bilder des Tages Fußball, Relegation FRA, AS St.
A tízszeres francia bajnok Saint-Étienne szurkolói nehezen viselték a 2022-es kiesést

Németországban csak két újonc szerepel a Bundesligában: a St. Pauli és a Holstein Kiel. Előbbi a 2010–2011-es idény óta először tér vissza a legfelsőbb osztályba, ráadásul a 2. Bundesliga bajnokaként olyan neves egyesületeket előzött meg, mint a városi rivális Hamburg, a Hertha vagy a Schalke. A Holstein Kiel története során először játszik a legmagasabb szinten, így az öt nagy liga feljutói közül Marcel Rapp csapata az egyetlen, amely minden szempontból újoncnak számít az elitben.

GER, Kiel, Fussball, DFB, Holstein Kiel vs FC Bayern Muenchen, im Holstein Stadion , 14.09.2024, v.l. Dominik Javorcek (
A Holstein Kiel története során először játszhat a német élvonalban

 

 

Nyílik az olló Anglia és a többiek között

A feljutás pillanatában a klubok keretértéke között jelentős különbség mutatkozott. Összehasonlításképpen: a Leicester City keretértéke csaknem a négyszerese volt a rangsorban harmadik Parmáénak, és több mint a tizenhatszorosa a listán utolsó Leganésének…

Ha országonként csoportosítjuk a feljutókat, az egyenlőtlenség még egyértelműbbé válik. A három angol klub játékosállományának átlagos piaci értéke 139 millió euró volt 2024 júniusában, majd több mint százmillióval lemaradva jöttek az olasz és a spanyol egyesületek 38, illetve 30 millió eurós átlagértékkel. A francia és a német klubok még jobban lemaradtak a maguk 25, illetve 23 millió eurós átlagával.

Forrás: footbalbenchmark, NS-grafika: K. P. 

A közösségi média (Facebook, X, Instagram, YouTube, TikTok és Weibo együtt) követői bázist tekintve szintén a Leicester az első több mint 20 millió követővel, ami elsősorban a 2016-os Premier League-arany megszerzése utáni kiugrásnak köszönhető. Ezen a fronton a klubok közötti szakadék kevésbé szembetűnő, mint a keretértékük közötti, de továbbra is az angolok dominálnak. Átlagosan 10.7 millió követőjük van, ami lényegesen magasabb, mint a spanyol egyesületek átlaga (5.5 millió), ráadásul ez utóbbit az Espanyol nyolcmilliós tábora húzza fel igazán. Érdekes módon a tizennégy megvizsgált klub közül ötnek kevesebb mint egymillió követője van – a sereghajtó Holstein Kielé a negyedmilliót sem éri el (245 ezer) –, ennélfogva az első osztályú idény kulcsfontosságú lesz nekik a követői szám növelésében.

A játékoskeret minősége döntő fontosságú a feljutásért folyó versenyben, különösen akkor, ha a csapatok egy kiemelkedő európai élvonal felé haladnak. A sportsikerek elérése összetett feladat, amely olyan tényezőket foglal magában, mint az edzői munka, a taktika, az utánpótlás-játékosok integrációja, de még a csapaton belüli kémia is. A keret megerősítésének első számú eszköze azonban továbbra is átigazolási piac. A feljutó klubok gyakran aktívak a piacon, mert igyekeznek kihasználni az első osztályú televíziós közvetítésekből, valamint a szponzori megállapodásokból származó megnövekedett bevételeket.

 

Mozgás a transzferpiacon – másodosztály

Mindemellett érdemes megvizsgálni, miként viselkedtek az érintett klubok a 2023–2024-es idény átigazolási időszakaiban, amikor még az élvonalbeli tagság kivívása volt a cél.
Talán meglepő, de a tizennégy feljutóból kilenc pozitív átigazolási mérleggel zárt, magyarán, a játékoseladásból több pénz folyt be, mint amennyit kiadott újak szerződtetésére, mégis összejött az osztályváltás. A kilenc klubból öt 20 millió euró feletti nyereséget realizált, ám közös volt bennük, hogy mindannyian kiestek a 2022–2023-as idény végén, így a hangsúlyt a költségek csökkentésére, valamint az értékesebb játékosok eladásából származó jelentősebb bevétel elérésére helyezték.

Abszolút értékben a Leicester és a Southampton fektette be a legtöbbet a kiesés után. A „rókák” szerződtettek néhány tapasztalt Premier League-játékost (Harry Winks, Conor Coady) és fiatalok is érkeztek a keretéhez (Tom Cannon és Mads Hermansen számított a legígéretesebbnek), de legnagyobb fogásuk egy kölcsönjátékos volt, Issahaku Fatawu a portugál Sportingtól. A Southamp­ton mindössze két nagyobb igazolást pipált ki, de szintén a kiegyensúlyozottságra törekedett: Shea Charles a Manchester City akadémiájáról érkezett, a Sunderlandtől átcsábított Ross Stewart pedig tapasztalatot hozott a keretbe. Ennek ellenére a „szenteknek” jelentős hiányosságokat kellett pótolniuk Roméo Lavia, Tino Livramento, James Ward-Prowse, Nathan Tella és Mohammed Salisu távozása után anélkül, hogy felborítanák az érzékennyé váló költségvetést, így a kerethez minden további erősítés kölcsönben érkezett.

Más szinten ugyan, de a Valladolid és az Espanyol is visszaforgatott valamennyit a játékoseladásból származó forrásból. Előbbi a Marcos André, Cyle Larin, Enzo Boyomo triót szerződtette 1 és 2 millió euró közötti összegekért, míg a katalóniaiak a bevétel nagy részét egyetlen játékosra, Pere Millára fordították (3 millióért érkezett az Elchétől).

Miután a Ligue 1 sereghajtójaként zárt a 2022–2023-as idényében, az Angers az eladási bevételének kevesebb mint 5 százalékát költötte erősítésre, de így is összejött neki a feljutás.
Öt klub ugyanakkor negatív egyenleggel zárta a feljutást megelőző átigazolási időszakot, igaz, egyikük sem lépte át a 10 millió eurós küszöböt. A Como, a Parma, az Ipswich és az Auxerre nem termelt bevételt játékoseladásból.

A három angol klub átlagosan 23.3 millió eurót költött, ami több mint a négyszerese a többi ligát képviselő egyesületek átlagánál: az olaszok 5.2 millió eurós átlagos kiadással a másodikok, míg a másik három ligában egyetlen klub sem költött 5 millió eurónál többet. 

 

Mozgás a transzferpiacon – élvonal

Az aktuális időszakra áttérve, ismét csak az angol klubokat találjuk az átigazolási egyenleg rangsorának alján. A költekezésben az Ipswich Town viszi a prímet, amely a nyáron 126.49 millió euróért szerződtetett játékost, a kiadás felét pedig gyakorlatilag az Omari Hutchinson (23.5), Jacob Greaves (21.5), Liam Delap (17.85) alkotta fiatal trióra költötte. Nem sokkal maradt le a Southampton (117.15), amely szintén több mint 60 milliót szánt a három legértékesebb futballistájára, Taylor Harwood-Bellisre (23), Aaron Ramsdale-re (21.4) és Flynn Downesra (17.85). Bár a Leicester nem lépte át a százmilliós költési határt (86.8 millió euró), de a három legdrágább igazolása – Oliver Skipp (23.5), Bilal al-Hanusz (20.5), Issahaku Fatawu (17) – összértéke a kék-fehéreknél is meghaladta a 60 millió eurót.

A PL-gárdák után a Como költötte a legtöbbet, de így is alig haladta meg a Leicester kiadásainak felét (49 millió euró), ráadásul a klub legnagyobb fogásai vagy kölcsönbe érkeztek (Máximo Perrone a Manchester Citytől), vagy ingyen igazolhatók voltak (Raphaël Varane a Manchester Unitedtől). Az ambiciózus olasz kisegyesület mellett a Parma, valamint a Saint-Étienne is aktív volt a maga szintjén, és mindkét klub igazolt egy-egy labdarúgót legalább tízmillió eurós összegért: előbbi Mandela Keitát (12 milliót fizetett érte a Royal Antwerpnek), utóbbi Lucas Stassint (10 millió, Westerlo).
A transzferegyenlegeket tekintve csak négy klub nem zárta negatív mérleggel a nyári átigazolási piacot. Az Auxerre abszolút nullszaldósra hozta ki az időszakot, az Angers, a Leganés és az Espanyol nyereséget könyvelhetett el, jóllehet, korántsem számottevőt.

Nyilvánvaló, hogy a nyáron feljutó csapatokkal szemben eltérőek az elvárások. A Holstein Kielnek már az óriási siker, hogy az élvonalban játszhat, de például a Comónak vállaltan nagyra törő céljai vannak. A közelmúlt trendjeit figyelembe véve a kiesés elkerülése a többségnek sikert jelentene: az öt legerősebb európai ligában, az elmúlt öt évben a feljutó csapatok 38 százaléka azonnal kiesett, tavaly a fele nem élte túl az első évadot.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. szeptember 21-i lapszámában jelent meg.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik