Vanendert nyerte a pireneusokbeli királyetapot

Vágólapra másolva!
2011.07.16. 18:00
null
Vanendert megérdemeltem nyerte meg a tizennegyedik szakaszt (Fotó: Reuters)
Címkék
A Francia kerékpáros körverseny tizennegyedik szakaszán a hegyi befutóban a belga Jelle Vanendert volt a leggyorsabb, így élete első etapsikerét aratta a Tour de France-on. A második helyen Samuel Sánchez González, a harmadikon Andy Schleck végzett. Az összetettben élen álló Thomas Voeckler nem bírta a hajrát a pireneusokbeli királyetapon, végül a hetedik lett. Vanendert minden bizonnyal megszakítja a Tournak azt a hagyományát, hogy aki a Plateau de Beille-ben véget érő szakaszt megnyeri, az a végső győzelmet is abszolválja, hiszen a belga kerekes hátránya összetettben több mint tizenkét perc.

A tizennegyedik szakaszon, a pireneusokbeli királyetapon 171 versenyző állt rajthoz, s néhány kilométerrel az indulás után mintegy húsz versenyző meglépett a mezőnytől, és magabiztos előnyre tett szert. A szökevények között volt többek közt Sylvian Chavanel.

A Tour de France mezőnye a verseny története során ötödször futott be Plateau de Beille-ben. A történet pikantériája, hogy aki eddig ezt a szakaszt megnyerte, az végül összetettben is diadalmaskodott: Marco Pantani (1998), Lance Armstrong (2002 és 2004) és Alberto Contador (2007).

A szökevények időközben már-már hatperces előnyt szedtek össze. A hegyekkel tarkított szakaszon a Col de la Core „megmászása” után a végső győzelemre esélyesek közül Thomas Voeckler a mezőny elején tekert, míg Alberto Contador és Andy Schleck némileg hátrébb haladt. A szökevények közül néhányan leszakadtak, a mezőny elején a Leopard Trek kerekesei tekertek.

Az emelkedőkről lefelé több bukás is történt: többek között Larens ten Dam (Rabobank) és Jens Voigt (Leopard Trek) is bukott, utóbbi kétszer is rövid időn belül. Eközben a Leopard Trek kerekesei továbbra is a mezőny élén haladtak.

A befutót is magába foglaló utolsó hegyi etap, a Plateau de Beille 15.8 kilométer hosszú, átlagban 7.9 százalékos emelkedőt jelent. A Schleck fivérek, Evans, Ivan Basso és Contador is a mezőny elején tekert. A szökevények csoportja több részre szakadt, miközben előnyük folyamatosan csökkent.

A cél előtt néhány kilométerrel a mezőny minden szökevényt beért, a végső győzelemre is esélyes kerekesek egy csoportja vette át a vezetést. Jelle Vanendert váratlan húzással az élre állt, és több mint félperces előnyt szedett össze, őt Samuel Sánchez González követte a Contador, Voeckler, Frank Schleck alkotta élboly előtt.

A belga versenyző végül megnyerte a szakaszt, ezzel élete első etapsikerét aratta a Tour de France-on. A második helyet Samuel Sánchez González szerezte meg, a harmadik helyért folytatott küzdelemből végül Andy Schleck került ki győztesen. Voeckler nem bírta a hajrát, a hetedik helyen végzett, míg a címvédő Contador a hatodik lett.

Voeckler megtartotta a sárga trikót, előnye csaknem két perc a második Frank Schleckkel szemben.

TOUR DE FRANCE
14. szakasz, Saint Gaudens–Plateau de Beille
1. Jelle Vandenert (belga, Omega Pharma-Lotto) 5:13:25 óra
2. Samuel Sánchez González (spanyol, Euskaltel) +0:00:21
3. Andy Schleck (luxemburgi, Leopard Trek) +0:00:46
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Thomas Voeckler (francia, Europcar) 61:04:10 óra
2. Frank Schleck (luxemburgi, Leopard Trek) +0:01:49 perc
3. Cadel Evans (ausztrál, BMC) +0:02:06

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik