Tour de France: Pogacaré az utolsó mezőnyszakasz is

J. B. J. B.
Vágólapra másolva!
2024.07.20. 18:20
Tadej Pogacar (Fotó: Imago Images)
Tadej Pogacar és Jonas Vingegaard csatáját hozta a Tour de France utolsó előtti, Nizza és a Col de la Couillole közötti szakaszát, végül a szlovén sprintben verte meg a címvédőt és került még közelebb a végső győzelemhez.

„Számomra véget ért a harc a sárga trikóért” – mondta Jonas Vingegaard, miután két szakasszal a Tour vége előtt összetettben öt percre nőtt a lemaradása az élen álló Tadej Pogacarral szemben. Ehhez képest a Tengeri-Alpok emelkedőin a három nagy hatalmasat küzdött egymással. Tíz kilométerrel a vége előtt, a Col de la Couillole lábánál a főmezőny még háromperces lemaradásban volt, az élen a pöttyös trikós Richard Carapaz és Enric Mas tekert, némi hátránnyal követte őket Romain Bardet. Majd két és fél kilométernyi mászást követően Remco Evenepoel támadást indított, Pogacar és Vingegaard vele tartott, majd le is hagyták a belgát. A duó egyre közelített Carapazékhoz, az ecuadori sűrűn nézett hátrafelé és mindent beleadva az utolsó kilométerig a két „földöntúli” mellett tekert.

Vingegaard ugyan sokkal jobban nézett ki ezen az etapon, mint bármikor eddig, de Pogacar így is megverte sprintben, hét másodperccel hamarabb ért be, megszerezve ezzel ötödik szakaszgyőzelmét. A harmadik hely Carapazé lett, Evenepoel 53 másodperces hátránnyal érkezett meg.

„Nagyon élveztem. Nem úgy alakult, ahogy terveztük, de nem is lehetnék elégedettebb. Egy újabb szakaszgyőzelem, nagyon boldog vagyok. Már csak egy nap, jön az időfutam, azt hiszem, azt is élvezni fogom” – mondta Pogacar a szakasz után.

A 111. Tour de France időfutammal zárul vasárnap, Monaco és Nizza között 33.7 kilométert kell megtenni a lehető legrövidebb idő alatt.

111. TOUR DE FRANCE
20. SZAKASZ (Nice–Col de la Couillole, 132.8 km)
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 4:04:22
2. Jonas Vingegaard (dán, Visma–Lease a Bike) 7 másodperc hátrány
3. Richard Carapaz (ecuadori, EF Education) 23 mp h.

Az összetett állása: 1. (sárga trikóban) Pogacar 82:53:32 óra, 2. Vingegaard 5:14 p h., 3. Evenepoel (belga, Quick-Step) 8:04 p h. A gyorsasági pontverseny állása: 1. (zöld trikóban) Biniam Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty) 387 pont, 2. Philipsen (belga, Alpecin) 354, 3. Coquard (francia, Cofidis) 208. A hegyi pontverseny állása: 1. (pöttyös trikóban) Carapaz 127, 2. Pogacar 97, 3. Vingegaard 67. A csapatverseny állása: 1. UAE 249:15:17 óra, 2. Visma 29:47 p h, 3. Ineos 1:25:17 óra h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik