Női Tour de France: Vas csapattársa sikeréért dolgozott, Kool sárga trikóban nyert sprintet

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.08.13. 12:27
Vas Blanka a 49. lett (Fotó: Getty Images)
Vas Blanka csapattársáért dolgozva a 49. helyen zárta a női Tour de France országúti kerékpáros körverseny második szakaszát, amelyen három holland sprinter zárt dobogós helyen. Az etapot a sárga trikós Charlotte Kool nyerte.

World Tour-szinten ritkán látható dupla szakasz vár kedden a francia körverseny mezőnyére: azt követően, hogy korai kezdéssel délelőtt a Dordrecht és Rotterdam közötti, a profi női mezőny esetében is rövidnek számító 69.7 kilométeres szakaszt teljesítettek a bringások, délután három óra után Rotterdamban kerül sor a harmadik szakaszra, a 6.3 kilométer hosszú egyéni időfutamra.

Az SD Worx-Protime 22 éves magyar bajnoka, Vas Blanka a hétfői nyitó etapon úgy lett tizedik, hogy nem is igazán hajrázott, mivel eredetileg csapata sprinterét, Lorena Wiebest segítette volna, aki technikai hiba miatt nem tudott harcolni az elsőségért.

Ezúttal a teljesen sík, 77 méter szintemelkedést tartalmazó, és a rövidsége miatt rendkívül intenzív távon is mezőnyhajrá döntött az elsőségről, szökés eltávolodására pedig nem volt esély. A kanyarok miatt technikás sprintbefutóhoz közeledve Vas a felvezetővonatban dolgozott, miközben a mezőny hátulját bukás szakította meg. Vas 800 méterig vitte el az SD Worx sprintvonatát, amely tökéletes felvezetést biztosított Wiebesnek, ám a szembeszélben a mögüle induló holland honfitárs, a sárga trikós Kool meg tudta előzni Wiebest. Harmadikként az ugyancsak holland, friss ötkarikás ezüstérmes Marianne Vos tekert be, aki az olimpia mezőnyversenyében lett második, maga mögé utasítva a dobogóról éppen lecsúszó Vast.

A magyar bajnok a 49. pozícióban gurult be a célba, miután elvégezte munkáját a csapatáért.

KERÉKPÁR
NŐI TOUR DE FRANCE
MÁSODIK SZAKASZ (Dordrecht–Rotterdam, 69.7 km)
1. Charlotte Kool (holland, dsm-firmenich PostNL) 1:32:49 óra
2. Lorena Wiebes (holland, SD Worx-Protime) azonos idővel
3. Marianne Vos (holland, Visma-Lease a Bike) a. i.

49. Vas Kata Blanka (SD Worx-Protime) a. i.

Az összetett élcsoportja
1. Kool 4:20:09 óra
2. Anniina Ahtosalo (finn, Uno-X Mobility) 14 másodperc hátrány
3. Wiebes azonos idővel

25. Vas 20 mp h.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik