Valter Attilával a mezőnyben szombaton elkezdődik a Vuelta Lisszabonban

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.08.17. 07:42
Valter Attila (jobbra) újabb mérföldkőhöz érkezett a pályafutásában (Fotó: Imago Images)
Csak kedden derült ki, hogy Valter Attila is rajthoz áll a spanyol kerékpáros körversenyen, de az olimpiai negyedik helyezett magyar Párizsban bizonyította, hogy a formája alapján a Vueltán is nagy tettekre lehet képes.

 

Hatalmas bravúr után, olim­piai negyedik hellyel a háta mögött vághat neki Valter Attila a spanyol körnek. A 26 éves bringás eredetileg Lengyelországban versenyzett volna ezen a héten, majd Kanada felé vette volna az irányt, hogy aztán az olaszországi egynaposokon zárja a szezont. Ám a Vueltára a burgosi körrel felkészülő, de ott bukó csapattársa, Ben Tulett nem épült fel vállsérüléséből. A Team Visma-Lease a Bike vezetősége nekünk kedvező döntést hozott a brit pótlására.

Valter ezzel újabb mérföldkőhöz ért pályafutásában: Bodrogi László után ő a második magyar, aki egy naptári évben két háromhetesen is ott lehet a mezőnyben. Nagy elődje 2007-ben a Girón 84. lett, de a Vueltát idő előtt befejezte („áldozata” kifizetődő volt: nem sokkal később ezüst­érmes lett a vb-n), így 17 évvel később Valter lehet az első magyar, aki két háromhetest is sikeresen teljesít.

Tavaly már járt Spanyolországban, sőt, kiemelkedő teljesítménnyel segítette három klasszis csapattársát, Sepp Kusst, Jonas Vingegaard-t és Primoz Roglicot, hogy a trió Madridban kisajátíthassa a dobogót. Közülük Vingegaard gyereke születése miatt inkább a lengyel kört választotta, Roglic pedig már a Bora-Hansgrohe együttesében próbálja begyűjteni negyedik piros trikóját. Az első számú ember így Kuss lehet, de az amerikai formája annak ellenére is kérdéses, hogy augusztus elején megnyerte a burgosi kört.

A Visma sorát ezúttal a sokoldalúság jellemzi: Kuss mellett Wout van Aert, Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Dylan van Baarle, Cian Uijtdebroeks, Edoardo Affini és Valter Attila teker majd sárga-fekete mezben. Valter hasznos segítő lehet, néhány szakaszon pedig akár az etapsikert is megcélozhatja, ha úgy alakul a verseny.

„Az idei szakaszok nagyon-nagyon kemények, ám általában ezek nekem kedveznek. Úgyhogy tényleg nem véletlenül kerültem be a keretbe, a formám nagyon jó, nyugodtan állok rajthoz, nem stresszelek. Izgatott vagyok, hogy elkezdjem, és egy nagyon jó sorral, a tavalyi győztessel a csapatomban letekerjem”    – foglalta össze várakozásait az MTI-nek a hatodik Grand Tourjára készülő magyar kerékpáros.

Roglic és Kuss mellett a mezőny legnagyobb nevei közé tartozik még Adam Yates, aki – ha házon belül „lebirkózza” Joao Almeidát – Tadej Pogacar távollétében végig saját magáért tekerhet. A spanyolok 23 éves fiataljának, Carlos Rodrígueznek is jó esélyei lehetnek a dobogóra, ahogyan Richard Carapaznak és Brandon McNultynek. A nyár végi szokásos forróság ezúttal sem kerüli el Spanyolországot, Andalúziában 38-40 fokban kell majd tekerniük Valteréknek.

Az első három etapot Portugáliában rendezik, szombaton a festői Lisszabon városában 12 kilométeres egyéni időfutammal kezdődik a tánc. A legszebb spanyol városok közül Sevillában, Granadában és Santanderben is lesz befutó, a piros trikó sorsa azonban inkább a hegyekben dőlhet el. Már-már hagyomány, hogy a Vueltán félelmetes mennyiségű hegyi befutós szakasz vár a bringásokra. Ez a szám 2024-ben kilenc, és ha mégsem jutnak dűlőre a felek, szeptember 8-án a madridi 24.6 kilométeres kronón még lehet fordítani.

 
VÉLEMÉNY: SEPP KUSS, A VUELTA CÍMVÉDŐJE

„Úgy gondolom, elég jó formában vagyok. Kissé meglepett, hogy már a burgosi körön is jól ment a versenyzés, nagy mentális lökést ad, amikor úgy tudsz jó teljesítményt nyújtani, hogy nem is számítasz rá. De ez most egy háromhetes verseny lesz, nem összehasonlítható egy rövidebb többnapossal. A legfontosabb, hogy nagyon frissnek érzem magam a rajt előtt” – mondta az amerikai kerékpáros.

Sepp Kuss (Fotó: Getty Images)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik