Nyolc évre eltiltották doppingért az orosz hegyikerékpáros Európa-bajnokot

Vágólapra másolva!
2024.10.25. 09:07
Ismét eltiltották Medvegyevet (Fotó: Getty Images)
Doppingolás miatt, mint visszaesőt, nyolc évre eltiltották a versenyzéstől Alekszej Medvegyev kétszeres Európa-bajnok orosz hegyikerékpárost.

A sportolónál eritropoetin (EPO) használatát mutatták ki. A vérdoppingnak is nevezett eljárás során a versenyzők vérátömlesztéssel vörösvérsejteket vagy azokat tartalmazó készítményeket kapnak intravénásan, ezzel jelentősen megnő az erejük, gyorsaságuk és állóképességük, így hosszabb ideig, nagyobb erőkifejtéssel tudnak edzeni és versenyezni. 

Medvegyev másodszor kapott büntetést a doppingellenes szabályok megsértése miatt, ezért emelték annak idejét a szokásos négy évről nyolcra. Az eltiltása 2032. július 10-én jár le. 

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSZADA) 2017-ben két évre büntette Medvegyevet, aki fellebbezett a döntés ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), mely hat hónapra csökkentette az eltiltás idejét. 

A kétszeres országos bajnok orosz kerekes 2011-ben és 2018-ban szerzett Európa-bajnoki címet a hegyikerékpárosoknál. Bár már 41 éves, aktív versenyzőnek számított, 2023-ban semleges státuszt kapott a nemzetközi szövetségtől.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik