Vas Blanka riválisa mégis ott lesz az olimpián, de a címvédő nem

Vágólapra másolva!
2024.07.15. 19:08
Maxwell végül ott lehet az olimpián (Fotó: Getty Images)
Mégis indulhat a jövő pénteken kezdődő párizsi olimpián az új-zélandiak U23-as világbajnok hegyikerékpárosa, Samara Maxwell.

 

Vas Blanka egyik komoly ellenfele hétfőn kapott zöld utat hazája szövetségétől, miután az új-zélandi sportbíróság megállapította, hogy eredetileg téves orvosi igazolások miatt zárták ki az ötkarikás csapatból. A 22 éves hegyibringás 15 éves kora óta szenved étkezéssel kapcsolatos rendellenességgel.

A bíróság megállapította, hogy az Új-zélandi Kerékpáros-szövetség sportteljesítményért felelős igazgatója, Ryan Hollows – miután Maxwell ötkarikás kvótát szerzett – befolyásolta az orvosi testület munkáját azzal, hogy "elferdített" jelentést nyújtott be a csapatot kijelölő bizottsághoz, amelyben aggodalmát fejezte ki a versenyző egészségi állapota miatt. A bíróság kifogásolta azt is, hogy a szövetség előítélettel viszonyul az étkezési zavarral küzdő sportolókkal szemben, és ezen kívül – miután a tavaly U23-as vb-aranyérmes Maxwell júniusban fellebbezett kizárása miatt – bizonyítottnak találta, hogy a bringásnak nincs olyan „mentális vagy testi fogyatékossága, amely megakadályozná abban, hogy a legmagasabb színvonalon versenyezzen az olimpián".

Maxwell a számára kedvező döntés után az Új-zélandi Olimpiai Bizottság hétfőn kiadott közleményében kijelentette, hogy az elmúlt néhány hét stresszes és hektikus volt. Hozzátette: hálás azért, mert sok olyan ember veszi körül, akik vigyáznak rá és az egészségre.

A tavalyi glasgow-i hegyikerékpáros-világbajnokság Maxwell sikerével zárult, Vas Blanka ötödik helyen ért célba.

Hegyikerékpárban Vas egy másik nagy ellenfele, Jolanda Neff, a tokiói olimpia győztese viszont betegség miatt visszalépett a viadaltól. A svájci szövetség hétfőn közölte, hogy a 31 éves versenyző légzési nehézségekkel küzd már évek óta. Helyét a három évvel ezelőtt ezüstérmes Sina Frei veszi át, aki a világranglista-vezető Alessandra Keller mellett képviselheti a svájci színeket.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik