Szinte mindent vitt Tadej Pogacar 2024-ben

JAKUS BARNABÁSJAKUS BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2024.10.14. 09:25
A nagy trió a Tour de France dobogóján: balra Jonas Vingegaard, mellette Tadej Pogacar, jobbra Remco Evenepoel (Fotó: AFP)
Olaszországi sikerrel kezdte, és azzal is zárta a fantasztikusan alakuló idényét Pogacar. Nagy ellenfeleinek szereplését súlyos bukások és sérülések befolyásolták, de Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel és Primoz Roglic is őrizhet szép emlékeket erről az évről.

Versenyről versenyre kápráztatta el a kerékpársport kedvelőit a szlovén Tadej Pogacar, aki idén számos rekordot döntött meg. Teljesítményét csak emeli, hogy mindez rendkívül erős mezőnyben sikerült neki, riválisai közül Jonas Vinge­gaard-nak, Remco Evenepoelnak és Primoz Roglicnak is akadtak idén kiemelkedő pillanatai, ahogyan Valter Attilának is. A Visma bringása első magyarként idén két háromhetest is végigtekert, az olimpián negyedik, a világbajnokságon 27. lett. Vele és a szintén remeklő Vas Blankával a későbbiekben foglalkozunk részletesebben.

81 KILOMÉTERES SZÓLÓ A STRADE BIANCHÉN

Az olaszországi kerékpárosversenyek közül messze nem a kora márciusban esedékes Strade Bianche tekint vissza a legnagyobb múltra, a murvás útszakaszairól nevezetes, Sienában rajtoló és 215 kilométer után ott is záruló egynapost idén csupán a 18. alkalommal írták ki. Ez volt az UAE színeiben tekerő Tadej Pogacar első versenye az évben, 81 kilométerre (!) a céltól indított támadást, hatalmas szólógyőzelme végén 2:44 percet vert a második Toms Skujinsra.

SÚLYOS BUKÁS A BASZK KÖRÖN

Baszkföldre koncentrált a világelit április elején, az Etxarri-Aranatz és Legutio közötti negyedik szakaszon, 36 kilométerre a céltól hatalmas baleset történt. A lejtmenetben harcoltak a jobb pozíciókért a kerékpárosok, túl gyorsan vették be a kanyart, a láncreakció pedig beindult. Jay Vine csigolyatörést szenvedett, Remco Evenepoel eltörte a kulcscsontját és a lapockáját, Jonas Vingegaard-nak is eltört a kulcscsontja és hét bordája, zúzódott a tüdeje, illetve légmelle is kialakult, végül 12 nap után hagyhatta el a kórházat.

ERŐDEMONSTRÁCIÓ A GIRÓN

Pogacar kihagyta a baszkföldi versenyt, a május 4-én rajtolt Giro d’Italián pályafutása során először indult, nagy riválisai a sérüléseikből lábadoztak. A szlovén már a második szakasztól viselte az összetettben vezető bringásnak járó rózsaszín trikót, amelyet át sem adott többé. A Girót 9:44 perces fölénnyel nyerte meg, ennél nagyobb különbségre 1965 óta nem volt példa az olaszországi háromhetesen.

JONAS VINGEGAARD VISSZATÉRT

Habár Vingegaard kapcsán egy ideig az sem volt biztos, hogy folytathatja a pályafutását, a Tour de France 2022-es és 2023-as győztese indult a Francia körversenyen, ahol korábban emlékezetes csatákat vívott Tadej Pogacarral. A Visma dán kerékpárosa az idei Touron egyszer meg tudta verni sprintben a szlovént, de összetettben már nem, pedig elmondása szerint ezen a háromhetesen produkálta magához képest a legjobb számokat. Pogacar megismételte a húsz éve elhunyt Marco Pantani bravúrját, a Kalóz 1998-ban megnyerte egy éven belül a Girót és a Tourt is.

REMCO EVENEPOEL MINDENT VITT PÁRIZSBAN

Ha már duplázás: a francia körversenyen bronzérmes Remco Evenepoel a nizzai befejezést követően Párizs felé vette az irányt, ahol előbb az időfutamot nyerte meg az olimpián, majd a mezőnyversenyen kényelmes előnnyel tekert egyedül az Eiffel-torony felé… Azonban a kerékpárja négy kilométerre a Trocadérónál kialakított céltól defektet kapott, üvöltve-csapdosva követelte a cserejárművet. Húsz másodperc után már az új biciklin száguldott tova, s nyert végül 1:11 perccel Valentin Madouas előtt. A belga kerékpáros volt az első, aki mindkét számot megnyerte egy olimpián belül.

ROGLIC–O’CONNOR CSATA A SPANYOL HEGYEKEN

Jonas Vingegaard a Lengyel körön aratott győzelmével fejezte be az évet, gyermeke születése miatt augusztus 18-án véget ért az idénye. Egy nappal korábban rajtolt a harmadik háromhetes, a Vuelta. A spanyolországi verseny hatodik szakaszán az ausztrál Ben O’Connor 4:33 percet vert a második helyezettre, ezzel összetettben átvette a vezetést, a piros trikót pedig a 18. etapot követően adta át a nagyot hajrázó Primoz Roglicnak, amit meg is őrzött a végéig a Red Bull-Bora-Hansgrohe kerékpárosa, így ezen a Grand Touron is szlovén győzelem született.

ŐSZI TADEJ POGACAR-SHOW

A júliusi Tour-győzelem után legközelebb szeptember 13-án állt rajthoz a 26. életévét betöltő Pogacar, Québecben hetedik lett, két nappal később a montreali GP-n már ő nyert. A két héttel későbbi svájci világbajnokság mezőnyversenyén száz kilométerre a céltól indított támadást, az utolsó ötven kilométeren pedig szólóban tekert. Néhány percre úgy tűnt, elfogyhat az előnye, de a kritikus pillanatokat túlélve először szerezte meg a szivárványos trikót. A versenyévét olaszországi egynaposokkal zárta, a Giro dell’Emilián a legendás San Luca emelkedőjének első megmászásakor utasította maga mögé a többieket. A szakadó esőben zajló Tre Valli Varesine a versenyzők kérésére félbeszakadt, az Il Lombardián már nem volt gond az időjárással, a szlovén ezúttal 48 kilométeres szóló után nyert. Ezzel beállította Alessandro Petacchi 2005-ös rekordját, az olasz sprinter szintén 25 győzelemmel zárt.

És ha nem esik annyira az eső Varesében… De ez már nem fog kiderülni, mint ahogyan az is érdekes kérdés, tudja-e folytatni ezt a dominanciát jövőre Pogacar, vagy az év végére elfáradt Evenepoel és a pihenő Vingegaard is megújulva tér vissza, és 2025-ben jobban feladják a leckét a szlovénnak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik