Szerény előny Kijevre

SIMON JÓZSEF, THÉKES ISTVÁNSIMON JÓZSEF, THÉKES ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2002.06.01. 21:11
Címkék
A magyar férfiválogatott az év legfontosabb párharcát játszotta szombaton Ukrajna ellen. A világbajnoki selejtező első találkozóján az volt Skaliczki László szövetségi kapitány együttesének célja, hogy a lehető legnagyobb előnyt szerezze meg a június 9-én esedékes kijevi visszavágóra. Elképzelése azonban nem sikerült, ezért nagy bravúrra lesz szüksége a továbbjutás kiharcolásához.
Rosta lefeküdt, de lesz-e ereje felkelni...
Rosta lefeküdt, de lesz-e ereje felkelni...
Rosta lefeküdt, de lesz-e ereje felkelni...
Rosta lefeküdt, de lesz-e ereje felkelni...
Rosta lefeküdt, de lesz-e ereje felkelni...
Rosta lefeküdt, de lesz-e ereje felkelni...
A csata előtt Skaliczki nem volt bőbeszédű, csak annyit mondott, hogy együttese óriási ambícióval, jól motiváltan várta a találkozót. A szegedi közönség viszont annak ellenére sem töltötte meg a csodálatosan felújított csarnokot, hogy hajdani és jelenlegi kedvencei közül pályára lépett Nagy László, Bartók Csaba, Rosta István, Berta Róbert és Mezei Richárd.
Az első támadást lövési kísérlet nélkül zárták az ukránok, mégpedig úgy, hogy passzív játék miatt elvették tőlük a labdát. Az Elektromosból Portugáliába szerződött Koszteckij és a beállós óriás, Csecsuk csak támadásban volt a pályán. Mohácsi büntetőből lőtt góljára gyorsan jött a vendégek két válasza, de Lendvay és Mezei találataival visszavette a vezetést a hazai csapat. Mindkét válogatott óvatosan, a labdát nagyon megbecsülve támadott, és fegyelmezetten védekezett. A kockáztatástól, a rögtönzéstől, a gyors indításoktól úgy óvakodtak a játékosok, mint az ördög a tömjéntől. Ez a kissé statikus, leegyszerűsített játék a magyaroknak kedvezett, akiknek a védőfala mögött Fazekas többször is bravúrosan hárított (8–5), még kettős emberhátrányban is megóvta kapuját a góltól.
A vendégek közül főleg Malcev és Csecsuk használta ki a hazaiak elbizonytalanodó védekezését, valamint azt, hogy támadásban el-elfogyott a magyarok lendülete, és sorozatban követtek el technikai hibákat. A tízperces hazai gólcsendet 8–8 után Nagy törte meg, miközben Skaliczki mester a cserejátékosait is harcba küldte. Mezeinek egy rossz lépésnél kifordult a bokája, de rövid ápolás után talpra tudott állni. A pályára azonban nem tért vissza. A hatalmas taktikai csatában az ukránok cseppet sem illetődtek meg, roppant elszántan és fegyelmezetten küzdöttek, kihasználták, hogy a hazai átlövők nem remekeltek.
Hideg fej kell Kijevben

Nagy László: – A második félidô közepére elfáradtunk, és elôjöttek az összeszokottságunk hiányából fakadó hibák. Támadásban felelôtlenül ellôttük a labdát, és emiatt vérszemet kaptak az ukránok. Kisebb az esélyünk a továbbjutásra, mint a mérkôzés elôtt gondoltuk, de még van egy hetünk a gyakorlásra, és Kijevben sokkal jobban fogunk kézilabdázni.
Pásztor István: – Buta hibákat követtünk el, sok átgondolatlan támadást vezettünk. Ha nem így történik, akkor lehetett volna négy-ötgólos is az elônyünk a visszavágóra.
Fazekas Nándor: – Nagyon nehéz dolgunk lesz Kijevben, de ha összeáll a védekezésünk, és nem lôjük el meggondolatlanul a labdákat támadásban, akkor lesz esélyünk a továbbjutásra. Hideg fejjel kell kézilabdáznunk Kijevben.
Jurij Koszteckij: – Ha a mérkôzés elôtt azt mondják, hogy csak kétgólos vereséget szenvedünk, gondolkodás nélkül elfogadom ezt az eredményt. Portugál csapatom, a Braga bajnoki döntôt játszik a hét végén, de a válogatott kérésére elengedett. A visszavágóra nem tippelek, de nagyon jók az esélyeink.
Rosta Miklós góljával kezdődött a második félidő, majd testvére, István szenvedett bokasérülést. Az ukránok halogató játéka kínálta lehetőséggel Bendó, Bartók, Pásztor és Nagy is élt (17–12). A magyarok jóvoltából élénkebb, látványosabb lett a küzdelem, ám Malcev és Petrenko vezérletével a vendégek igyekeztek alkalmazkodni a felgyorsult iramhoz. Újabb és újabb taktikai cseréket hajtott végre Skaliczki kapitány, ám az összeszokottabbnak tűnő ukránoknak minden változtatásra akadt válaszuk (20–18). Ekkor nagyon kellett az országjáró orosházi szurkolók hangos buzdítása, mert kapkodott és sürgette a támadások mielőbbi befejezését a magyar csapat.
A hajrára mindkét mester kapust cserélt, de ettől nem lettek frissebbek a mezőnyjátékosok, akik mindkét oldalon sokat hibáztak. Az ukránok valamivel jobban bírták erővel a végjátékot (21–20), ezért megvalósították tervüket: könnyen ledolgozható hátrányból kezdhetik a jövő vasárnapi kijevi visszavágót.

Mestermérleg
Skaliczki László: – Akadt olyan szakasza a mérkőzésnek, amikor elhúzhattunk volna, de ekkor taktikai fegyelmezetlenségeket követtünk el. A labdafelhozatallal és a gyors indításokkal is volt gondunk. A végjátékban a védekezési hibáinkat kihasználták a nagyszerűen képzett, erős ukránok. Igen nehéz feladat vár ránk a visszavágón, de keddtől Tatán újra sokat gyakorolhatunk, és Ukrajnában mindent megteszünk a világbajnokságra való kijutásért.
Szerhij Kusmirjuk: – Elégedett vagyok az eredménnyel, hiszen két meghatározó játékosunk, Velikij és Lucsman nélkül is sikerült elfogadhatóan játszanunk. Nagyszerűen küzdöttek játékosaim, és nagy lépést tettek a portugáliai világbajnokságon való szereplésért. Az egyéni értékelésekkel most nem foglalkozom, mert a csapat összteljesítménye érdemel kiemelést és dicséretet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik