Visszafoglalta a trónt a Herz-FTC

BERECZKY ATTILA, SIMON JÓZSEFBERECZKY ATTILA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2002.06.07. 22:17
Címkék
A ferencvárosi Kirsner Erika (fehérben) és az újvárosi Pigniczki Krisztina gigászi csatát vívott a pénteki bajnoki döntôben
A ferencvárosi Kirsner Erika (fehérben) és az újvárosi Pigniczki Krisztina gigászi csatát vívott a pénteki bajnoki döntôben
A ferencvárosi Kirsner Erika (fehérben) és az újvárosi Pigniczki Krisztina gigászi csatát vívott a pénteki bajnoki döntôben
A ferencvárosi Kirsner Erika (fehérben) és az újvárosi Pigniczki Krisztina gigászi csatát vívott a pénteki bajnoki döntôben
A ferencvárosi Kirsner Erika (fehérben) és az újvárosi Pigniczki Krisztina gigászi csatát vívott a pénteki bajnoki döntôben
A ferencvárosi Kirsner Erika (fehérben) és az újvárosi Pigniczki Krisztina gigászi csatát vívott a pénteki bajnoki döntôben
Bajnokavatásra készültek a Kőbányai úton, s nem is tévedhetett az, aki úgy gondolta: ezen a délutánon látja játszani a 2001–2002-es női pontvadászat aranyérmesét, hiszen a végső győztes már csak a Fradi–Dunaferr párosból kerülhetett ki.

Esztendővel ezelőtt a dunaújvárosiak jutottak fel a csúcsra, s bizony Németh András tanítványai azóta készültek a visszavágásra. Akkor ugyanis a Herz-FTC számított esélyesebbnek, ám végül a Dunaferr lett a befutó. A párharc ezúttal is megkezdődött már a szeptemberi bajnoki rajt idején, s azóta haladtak a felek – váltott vezetéssel – céljuk felé.

Az alapszakaszt a Dunaferr nyerte, ám az ezért járó egy bónuszpontnyi előnyt eltékozolta Kiss Szilárd csapata. Pedig ha vigyáznak a különbségre, akkor már aranyérmesként léphettek volna pályára pénteken a Ferencváros félelmetes otthonában. Két hazai döntetlen (a Cornexi és a Fradi ellen) azonban azt jelentette, hogy elfogyott a fór, így a két Bajnokok Ligája-résztvevő csatája amolyan egymeccses döntővé lépett elő. Aki nyer, az bajnok, míg a döntetlen a vendégek mennybemenetelét jelenti.

Csodálatos volt a hangulat már jó félórával a kezdés előtt, a bemutatásnál pedig hatalmas "ARANYLÁNYOK” feliratú transzparenst feszített ki a Fradi-tábor, egyértelműen jelezvén elvárását.

BL-páholyban

A magyar nôi és férfi bajnoknak nem kell részt vennie a Bajnok Ligája-selejtezôkben, hanem a 16 között várhatja a négycsapatos csoportok sorsolását.
A kiemelés a nôknél a Herz-FTC idei kiváló BL-szereplésének, döntôbe jutásának köszönhetô, s ez azt jelenti, hogy csak januárban kezdi a nemzetközi szereplését a magyar aranyérmes. (Ugyanakkor az ezüstérmes is szerepelhet a nôi BL-ben, de neki selejtezôt kell játszania a 16-ba jutásért.) A kiemeltek között szerepel még a címvédô Kometal Szkopje (macedón), az elôdöntôs Buducsnoszt Podgorica (jugoszláv), valamint az osztrák, a szlovén, a norvég, a dán és az orosz bajnok. A csapatok nevezési határideje az EHF-nél június 10-én jár le, az elsô selejtezôforduló sorsolását pedig július 16-án rendezik meg az európai szövetség bécsi központjában.
A férfiaknál országonként csak egy-egy gárda nevezhet a BL-be. A címvédô Magdeburg (német) és a BL-döntôs Fotex KC Veszprém mellett még hat csapat – a spanyol, a német, a horvát, a szlovén, a dán és francia bajnok – ússza meg a selejtezôkkel járó fáradságot és költségeket. A csoportokban november 9-én kezdôdnek a küzdelmek, amelyeknek a sorsolását – akárcsak a nôknél – október 15-én rendezik meg.
Az óriási hangorkánban idegesen kezdtek a csapatok, Kirsner és Siti gólja nyugtathatta volna meg a vendéglátókat, ám a Dunaferr Bulath révén tartotta a lépést. Kiss Szilárd ekkor még a kispadon tartotta legveszélyesebb átlövőjét, Szrnka Hortenziát, s a Dunaferr nélküle is ott loholt a Ferencváros nyomában. Sőt, a 10. percben Pigniczki góljával már a vizitálóknál volt az előny (5–6). Először a mérkőzés folyamán és egyben utoljára. A Herz-FTC szlovák jobbszélsője, Mraviková aktivizálta magát, s két góljával fordított a hazai együttes. Ekkor lépett először pályára Szrnka, és néhány másodperccel később már meg is szerezte első gólját. Az ekkortájt meglehetősen optimista dunaújvárosi hívek az átlövőtől várták csapatuk boldogulását, ám a tehetséges fiatal hölgynek ezen a napon valahogy nem volt szerencséje. A máskor minden pillanatban életveszélyes bombázó kezéből néhányszor kicsúszott a labda, lövései többször is elkerülték a kaput. Arról viszont nem ő tehetett, hogy a félidő hajrájára tetemesnek tűnő előnyt szerzett a Fradi. Kiss Szilárd 16–11-nél kérte ki idejét, s úgy tűnt, hasznosak voltak a jó tanácsok, hiszen kapcsolt a Dunaferr, még mielőtt behozhatatlan hátrányba került volna. Szünetre kétgólosra olvadt a fővárosi csapat előnye, azaz még teljesen nyílt volt az aranycsata.

Fordulás után az első harminc percben a nyolc gólig jutó Farkas Ágnes talált be először, s az extázisközelben lévő hazai hívek úgy hitték, első számú kedvencük továbbra is megállíthatatlanul lövöldözi majd a gólokat. Csalódniuk kellett, hiszen egyre határozottabban védekeztek a vendégek, s bár a 34. percben szerzett Benyáts-találattal még háromgólos volt a zöld-fehérek előnye, hamarosan nagyot változott a helyzet. Előbb Ferling hétméteresével kezdte meg felzárkózását a Dunaferr, majd 19–17-nél úgy tűnt, átok ül a Fradin. Sitit, majd Benyátsot állították ki a játékvezetők, és a másodikként leküldött átlövő helyére (talán abban a tudatban, hogy csak csere miatt sétált le a pályáról) Kovács futott be védekezni. Így ő is kétperces büntetést kapott, s hármas emberelőnyben támadhatott a Dunaújváros.

A hatalmas létszámfölény azonban megzavarta a vendégeket, egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a temérdek szabad területtel, jellemző, hogy végül kapuralövési kísérlet nélkül veszítették el a labdát. Később már "csak” kettős emberfórban hozta fel egy gólra csapatát Pálffy, majd már a teljes létszámban kézilabdázó hazaiak ellen egyenlített ki Pigniczki (19–19).

Aranyszavak

Sugár Tímea: – A csapatmunkánk diadala volt a mai gyôzelem. Taktikusan, okosan játszottunk. Kimondható, hogy megérdemelten lettünk aranyérmesek.
Pádár Ildikó: – Voltak ugyan hullámvölgyeink, de ezekbôl a legjobbkor jöttünk ki. A második félidô egyértelmûen a miénk volt.
Kirsner Erika: – Ezúttal sokkal jobbak voltunk, mint a Dunaferr, és ehhez az kellett, hogy a közönségünk ilyen lelkesen támogasson bennünket. Hasonló biztatást várunk a Magyar Kupa elôdöntôjében és fináléjában is.
Farkas Ágnes: – Nem volt kétséges, hogy nyerünk, mert a mérkôzés elejétôl a mi akaratunk érvényesült. A Dunaferr nem tudott semmilyen különlegességgel meglepni bennünket.
Tóth Tímea: – Nagyon megérdemeltük ezt a sikert az elvesztett Bajnokok Ligája-finálé után. A küzdeni akarásunk fantasztikus volt, ennek a gyümölcsét élvezzük most.
Siti Eszter: – Fantasztikus csapatunk van! Amikor nagyon kellett, gyorsan összekaptuk magunkat. Nekem pluszajándék, hogy erre a mérkôzésre hazaérkezett Dániából testvérem, Bea.
Kovács Vera: – Jobban felkészültünk taktikailag a döntôre, mint ellenfelünk. A második félidôben hatékonyabban védekeztünk, és eredményesebbek voltak a támadásaink.
Benyáts Bea: – Rettenetesen akartuk ezt a sikert, és az elszántságunknak köszönhetjük az aranyérmet.
Tóth Enikô, aki sérülése miatt nem léphetett pályára: – A Fradi-szív újra diadalmaskodott! Végig sokkal jobbak voltunk, és nagyon megérdemelten végeztünk a bajnokság élén.
Elek Gyula, a Ferencváros egykori sikercsapatának mestere: – A tizedik aranyérmét szerezte az FTC, ez csodálatos sorozat volt. A mai találkozón a kisebb hibáinkat ellensúlyoztuk fantasztikus lelkesedésünkkel.
Egyre bátrabb, egyre hangosabb volt a lelátó dunaújvárosi oldala, ők még csak nem is sejtették, milyen pokoljárás vár az elkövetkezendő percekben csapatukra. A ferencvárosi kapuban ugyanis Sugár Tímea lehúzta a rolót, s bár a másik oldalon Pálinger is nagyokat védett, nem tarthatta a lépést kolléganőjével. Siti két góljával ugrott meg a Fradi, majd Lőwy talált be büntetőből (Farkas már kétszer is hibázott), míg a másik oldalon az erre a néhány másodpercre beugró Miklosová hárította Ferling hétméteresét. Lőwy még mindig biztos kézzel talált be hetesből, s az 50. percben Pádár Ildikó góljával már öt góllal vezetett a Ferencváros (24–19). A 19–19-nél még erősen bizakodó újvárosiak pedig nem hittek a szemüknek: csapatuk több mint tizenegy percig nem tudott gólt lőni. Persze a Dunaferr soha nem adta könnyen meg magát, s ez így volt ezúttal is. Még egy utolsó rohamra indultak a vendégek, s hét perccel a vége előtt fel is zárkóztak 25–22-re. A Fradi azonban már nem akarta kiengedni kezéből a bajnoki aranyérmet, visszaverte a vendégek elkeseredett rohamát. A hazai szurkolók azonban talán babonából sokáig nem kezdték meg az ünneplést. Hat perc volt vissza, amikor Lőwy 27–22-re alakította az eredményt, ám a "Bajnokcsapat, bajnokcsapat!” – kórus csak jóval később hangzott fel.

Akkor, amikor már valóban behozhatatlan volt a Herz-FTC előnye. Az utolsó percek már az ünneplés jegyében zajlottak, a Fradi magabiztosan őrizte előnyét, s hamarosan nyílhattak a pezsgősüvegek, pályára szaladhattak a virágcsokrokkal felszerelkezett törzsszurkolók, hogy megünnepeljék a 2002-es magyar női bajnokot.

Mestermérleg
Németh András: – Egész évben úgy gondoltuk, hogy kihasználjuk a bajnoki kiírás adta lehetőséget, és a küzdelemsorozat végén érvényesítjük az esélyünket. Ez az elképzelésünk sikeresnek bizonyult. Győzelmünk értékét emeli, hogy a nagyon jól felkészített Dunaferr ellen sikerült megszereznünk az aranyérmet.

Kiss Szilárd: – A Ferencváros dicséretesen küzdött. Magas színvonalú döntőt játszottunk, amelyben azonban egy-két játékosunk nehezen viselte el a tét nagyságát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik