A védelem még javítható

Vágólapra másolva!
2002.08.04. 22:27
Címkék
A hódmezôvásárhelyi Kocsis Ágnes aranyálmokkal várja a junior Eb-t
A hódmezôvásárhelyi Kocsis Ágnes aranyálmokkal várja a junior Eb-t
A hódmezôvásárhelyi Kocsis Ágnes aranyálmokkal várja a junior Eb-t
A hódmezôvásárhelyi Kocsis Ágnes aranyálmokkal várja a junior Eb-t
A hódmezôvásárhelyi Kocsis Ágnes aranyálmokkal várja a junior Eb-t
A hódmezôvásárhelyi Kocsis Ágnes aranyálmokkal várja a junior Eb-t
A rövidke hét végi pihenőtől eltekintve – amikor is a juniorkeret néhány tagja nem szusszant, hanem klubcsapatában szerepelt – javában zajlik a korosztályos válogatott felkészülése az augusztus 23-án Finnországban kezdődő Európa-bajnokságra. Az utóbbi hetekben egymást követték az edzőtáborok és a felkészülési mérkőzések. A mieink legutóbb Ercsiben és Százhalombattán a szintén a 12 csapatos kontinensviadalon részt vevő, ám a másik csoportban kezdő franciákat előbb 21–18-ra, majd 29–21-re legyőzték. A nagyobb különbségű győzelemből hat góllal vette ki a részét Szűcs Gabriella, a DVSC-Valdor 18. születésnapja előtt álló átlövője, aki már Mocsai Lajos szövetségi kapitány felnőttkeretében is próbálgatta oroszlánkörmeit.
–A franciák elleni első meccsen szinte semmi sem akart sikerülni, egyikünknek sem jött ki igazán a lépés – emlékezett Szűcs Gabriella. – A védekezés és a támadás sem úgy ment, ahogy szerettük volna. A második találkozón viszont már jobban koncentráltunk, és sikerült megvalósítanunk az elképzeléseinket. Bár védekezésben még mindig van mit javítani, aminek az az oka, hogy a klubjában mindenki más-más taktikát gyakorol, ezért a válogtatottban nehezebben alakul ki az összhang. De erre itt a következő bő két hét, ezalatt korrigálhatjuk a hibáinkat. Bennem is óriási vágy munkál, hogy ott lehessek, és bizonyíthassak az Európa-bajnokságon.
– Mikor dől el, hogy ki csomagolhat a finn útra?
– A hét végén. Hétfőtől Gyomaendrődön készülünk, és keddtől három tesztmérkőzést játszunk – sorrendben – a Dunaferr, a Túrkeve és a Szeghalom ellen. Pénteken még edzünk, aztán újra kapunk két nap pihenőt, és a jövő hétfőtől, vagyis augusztus tizenkettedikétől a klubjainkban készülünk. Akkorra már tudjuk, hogy ki repülhet huszonkettedikén Helsinkibe. Az utazás előtt azonban még háromnapos dömsödi edzőtáborozás vár ránk. Ide persze már csak az utazó keret tagjait hívja be Kovács Péter edző.
– Mi történt a múlt héten az otthoni, debreceni néhány edzésen?
– Még a csütörtöki tréningen kissé megsérültem, kaptam egy medvepuszit, és az orvosunk azt javasolta, hogy a pénteki edzőmeccset hagyjam ki, inkább pihenjek. De semmi baj, hétfőn már ott leszek a válogatott táborában.
– Mennyit változott, fejlődött a válogatott a többhetes együttlétek alatt?
– Kezdünk összeszokni, és már a franciák ellen is lehetett látni, hogy nincs széthúzás, hanem mindenki támogatja, biztatja a másikat. Az erőnléte mindenkinek rendben van, és a lövőerőnk is sokat javult az elmúlt hetek izzasztó munkájának köszönhetően. Nekem úgy tűnik, nagyon jó kis csapatunk lesz az Európa-bajnokságon, és alighanem a kitűnő csapatszellem lehet a védjegyünk.
– Milyen célokat tűznek maguk elé?
– Csak a saját vágyaimról beszélhetek, nagyon szeretném, ha győzelmi dobogóra állhatnánk, és lehetőleg a legfelső fokára.
A csapat másik kulcsembere a 18 éves hódmezővásárhelyi Kocsis Ágnes, aki a juniorok között az irányító poszton szerepel, de klubjában átlövőként sem utolsó. A múlt heti klubgyakorlás számára magányosan telt, mivel csapattársai külföldi túrán vettek részt.
–Hogyan értékeli a juniorkeret eddigi felkészülését? – kérdeztük Kocsis Ágnestől.
– Az első héten Mátraházán az erőnléti munka rettentő nehéz volt – válaszolta –, sokat futottunk, a konditeremben sem lazsáltunk, és a napot labdás edzés zárta. A hegyen leginkább a medicinlabdát használtuk. Majd Tata következett, ahol a kétórás kondiedzések után már taktikai elemeket is gyakoroltunk, és a labdás tréningen volt a hangsúly. Kétszer a Cornexi ellen is játszottunk. A múlt héten Százhalombattán pedig már nemzetközi felkészülési mérkőzéseken mértük fel, hol tartunk. A franciák erős, képzett ellenfelek voltak.
–Mit vár a folytatástól?
–Gyomaendrődön tovább lehet csiszolni a védekezésünket, mert a franciák ellen kiderült, hogy ezen még van mit javítani. Szerintem a hibák nagy része a fegyelmezetlenségből fakadt, és emiatt nem tudtuk mindig elvégezni, amit Kovács Péter kért.
– Milyen a hangulat a válogatottban?
– Már ifjúsági korom óta tagja vagyok ennek a keretnek, és jól érzem itt magam, mert összetartó, jó szellemű, egységes a társaság.
– Finnországban kik lehetnek a legveszélyesebb ellenfelek?
– Noha az oroszok és a németek a másik csoportban vannak, mindenképpen kemény csatára számíthatunk ellenük, ha az áhított elődöntőben vagy a helyosztókon összeakadunk. A mi csoportunkban a finneket és a svédeket nem szabad lebecsülni, noha keveset tudunk róluk. A románok, a spanyolok és talán még a litvánok ellen is pokoli nehéz mérkőzésre számíthatunk.
– Milyen eredménnyel lenne elégedett?
– Remélem, érmet nyerünk, és bízom az aranyban.
– Mi a személyes álma?
– Szeretnék minél jobban teljesíteni az Európa-bajnokságon, majd jövőre a világbajnokságon is. Ehhez persze sokat és jól kell játszanom klubcsapatomban, és akkor esetleg a felnőttválogatottba is bekerülhetek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik