Gyurka és Prokop új kerete

Vágólapra másolva!
2002.08.05. 20:54
Címkék
Átalakulóban van a világ egyik leghíresebb és legeredményesebb női klubcsapata, az európai kupákban 1976 óta szereplő Hypo NÖ, amely nyolcszor szerezte meg a BEK-, illetve utódja, a Bajnokok Ligája-trófeát (1989, 1990, 1992, 1993, 1994, 1995, 1998, 2000). A klub gyakorlatilag az osztrák női kézilabda pápájának, Gunnar Prokop menedzser-edzőnek az életműve, amely alighanem még közel sincs befejezve. A legutóbbi évadban az edzőket sűrűn váltogató Hypo már a BL-csoportküzdelmekben betlizett, a Herz-FTC és a Ferrobus Mislata (spanyol) mögött a harmadik helyre szorult, vagyis a Viborg (dán) csapatával együtt lemaradt a negyeddöntőkről.Nem volt csoda, hogy Prokop mester a nyáron hozzálátott az együttes átalakításához, a keret és a szakmai vezérkar felfrissítéséhez.
Balogh Bea (balra) még egy évig biztosan a legendás osztrák Hypo jobbszélsôje marad
Balogh Bea (balra) még egy évig biztosan a legendás osztrák Hypo jobbszélsôje marad
Balogh Bea (balra) még egy évig biztosan a legendás osztrák Hypo jobbszélsôje marad
Balogh Bea (balra) még egy évig biztosan a legendás osztrák Hypo jobbszélsôje marad
Balogh Bea (balra) még egy évig biztosan a legendás osztrák Hypo jobbszélsôje marad
Balogh Bea (balra) még egy évig biztosan a legendás osztrák Hypo jobbszélsôje marad
– Melyek a legfontosabb változások a klubban? – kérdeztük Balogh Beától, a legendás együttes válogatott jobbszélsőjétől, aki a Dunaferr SE-ből szegődött a sportág südstadti oroszlánbarlangjába, ahol szeptemberben a második évadot kezdi.
–Azzal kezdeném, hogy meglehetősen rövid szabadság után álltunk újra munkába – válaszolta a 27 éves olimpiai ezüstérmes (2000), BEK-győztes (1999), Szuperkupa-győztes (1999) és EHF-kupa-győztes (1998).
–Mindössze két hetet tudtam otthon tölteni, és július közepén már edzettünk. Sok új lánnyal kellett megismerkednie a régebbi játékosoknak, és edzőnk, Gyurka János is ekkor tartotta az első foglalkozást a Bundessportzentrumban, ráadásul nem is az átalakítás alatt álló termünkben, hanem a sporttelep szabadtéri pályáján. A mestert én sem ismertem személyesen, de persze sokat hallottam róla, hiszen a nyolcvanas-kilencvenes években a válogatott egyik meghatározó játékosa volt, majd Németországban és Ausztriában kézilabdázott, az utóbbi években pedig a Köflach férficsapatát dirigálta, osztrák bajnoki címet is nyert vele. A segítője Kovács Ferenc lett, aki már évek óta másodedzőként ül a Hypo kispadján.
–Kik a Hypo új csillagai?
–Hasonló hírességek vagy világsztárok nem kerültek hozzánk, mint akiknek a vezérletével a kilencvenes években tarolt Európában a Hypo. Ugyanakkor nekem az a benyomásom, hogy remek csapattá alakítható játékosokat szerződtetett a klub. A balátlövőnk, a 21 éves Rotis Romániából érkezett, az irányítónk, a 23 esztendős Szinkarenko ukrán csapatból jött, a horvát jobbátlövő, a 25 éves Horacek pedig a szlovén Ljubljanából igazolt hozzánk. A beállós posztra brazil lány került, aki az előző évadban a Hypo második csapatában kézilabdázott, akárcsak az a litván kapus, aki a volt dunaújvárosi Hamerlikova mellett juthat szerephez. Itt folytatja a román Lucaci, aki valaha Orosházán játszott irányítót.
– Milyen eredmények várhatóak a sok helyről érkezett játékosoktól?
– Gunnar Prokop az első tréningen elmondta, hogy ebben az évadban rettentően sokat kell dolgoznunk, hogy összeálljon a játékunk, megszokjuk egymást, kialakuljon a taktikai repertoárunk, és két év múlva kell a csúcsra érnünk. Az újak vadul tanulják a német nyelvet és mindenekelőtt a kézilabdás szakkifejezéseket, mert különben csak kézzel-lábbal magyarázva értetik meg magukat egymással és az edzővel.
– A csapat elfogadta Gyurka Jánost?
– Sőt nagyon jó a véleménye róla. Fiatalos lendülettel látott munkához, és remek edzéseket vezet. Még a nyelvi nehézségeket is áthidalja, pedig talán ez az egyik legnehezebb feladata.
– Hogyan értékelték Südstadtban az Arany Ligában a hét végén elért eredményeket?
–Felkészülési küzdelemsorozatról van szó, de nekünk minden mérkőzést nagyon komolyan kell vennünk. A Vágsellyén megrendezett két fordulóban a cseh Raciolát húsz góllal legyőztük, ám a házigazdák együttesétől nyolccal kikaptunk. Meglátszott a teljesítményünkön, hogy eddig főleg erőnléti edzéseket végeztünk, és alig ismerjük egymást. Ugyanakkor én szerencsés vagyok, mert a jobbátlövő Horacekkel jól megértjük egymást, biztos vagyok benne, hogy remek játékkapcsolatunk lesz. A taktikai edzéseket csak a napokban kezdtük, ezért a csapatjátékunkról egyelőre nehéz véleményt formálni.
–A hét végén Várpalotára jön a Hypo és a klub B-csapata. Mire számít a Cornexi és a Győri Graboplast ellen?
–Az eredményekre nem érdemes tippelni, ugyanakkor nagyon kíváncsi vagyok volt csapattársam, az immár fehérvári Deli Rita új együttesére, amely nagyon megerősödött, hiszen Farkas Andrea áll a kapuban és Siti Bea az irányító. Ha ehhez még hozzászámítom a már eddig is Zsiga Gyula mester elképzeléseit megvalósító több remek játékost, akkor annyi azért könnyen megjósolható, hogy jól fog szórakozni a Cornexi–Hypo találkozón a közönség. De az EHF-kupa-döntős Győr elleni mérkőzésünk legalább ilyen látványosnak ígérkezik, hiszen Vura József csapatában is válogatottak sora kézilabdázik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik