Dönthet a fiatalos lendület

Vágólapra másolva!
2002.10.19. 21:39
Címkék
A gyôri Mehlmannra nagyon kell vigyázniuk vasárnap az újvárosiaknak (Fotó: Meggyesi Bálint)
A gyôri Mehlmannra nagyon kell vigyázniuk vasárnap az újvárosiaknak (Fotó: Meggyesi Bálint)
A gyôri Mehlmannra nagyon kell vigyázniuk vasárnap az újvárosiaknak (Fotó: Meggyesi Bálint)
A gyôri Mehlmannra nagyon kell vigyázniuk vasárnap az újvárosiaknak (Fotó: Meggyesi Bálint)
A gyôri Mehlmannra nagyon kell vigyázniuk vasárnap az újvárosiaknak (Fotó: Meggyesi Bálint)
A gyôri Mehlmannra nagyon kell vigyázniuk vasárnap az újvárosiaknak (Fotó: Meggyesi Bálint)
Közeledik a női bajnokság alapszakasza őszi fordulóinak vége, és a négy éremesélyesnek minősített csapat egymás elleni rangadói közül már csak egy van hátra. Ezt vasárnap Győrött rendezik meg, ahol a Dunaferr lesz a vendég. A győri lányok azzal is büszkélkedhetnek, hogy a mezőnyben már csak ők százszázalékosak, míg Kiss Szilárd tanítványai Vácott már botlottak, és ennek a terhét csak akkor nem cipelik magukkal, ha a Vác nem kerül a legjobb hat közé.
Győrött a klubelnök, Vanyus Attila azon kevesek egyike, akit nem ért váratlanul csapatának eddigi remek menetelése. "Nem szeretek mellébeszélni, így elismerem, valami hasonlóra számítottam – mondta. – Naponta látom, mennyit dolgoznak a lányok, tapasztalom remek hozzáállásukat, ismerem elszántságukat, azt, hogy valósággal égnek a bizonyítási vágytól. Azt is tudom, hogy jelenlegi együttesünket nem sztárok alkotják, hanem néhány tapasztalt játékos – Sirina, Nitescu, Lovász –, és több erőtől duzzadó, szinte naponta fejlődő fiatal. Ezek a már élvonalba is beérett fiatalok a hozzájuk csatlakozó, feltörekvő legújabb hullámmal korosztályukban a világ legjobbjai közé tartoznak. Még nincsenek a csúcson, de arra araszolnak.

Sirina a keretben?

Irina Sirina életében rövidesen új fejezet kezdôdhet. Az orosz származású kitűnô kapus –aki a Zalaegerszeg és a Vasas után 2000 nyarán igazolt Gyôrbe, s azóta a Graboplast ETO egyik erôssége – már korábban úgy döntött, hogy férjével együtt a magyar állampolgárságért folyamodik. A remek kapus a napokban értesítést kapott arról, hogy az állampolgárság megszerzéséhez szükséges vizsgát a születésnapján, november 7-én teheti le. Ettôl kezdve pedig versenyben lehet az Eb-keretbe jutásért, ha Mocsai Lajos szövetségi kapitány – aki többször is elismeréssel nyilatkozott róla – számításba veszi. Mivel több mint három éve nem szerepelt az orosz válogatottban, így az állampolgári vizsga sikeres letétele után elméletileg magára öltheti a címeres mezt.
Ez ad jogos alapot arra, hogy bizakodással tekintsek a vasárnapi rangadó elé.” Ugyanakkor nem vitás, hogy a Dunaferrben is akadnak sokat próbált klasszisok és ifjú titánok, és az is elképzelhető, hogy a két nagy ellenlábas közül az diadalmaskodik, amelyiknek a fiatalos lendülete jobban érvényesül.
A két csapat az elmúlt évben Győrött egymással vívott nyolc találkozója közül négy ETO-, három Dunaferr-győzelemmel, egy pedig döntetlen eredménnyel végződött. Legutóbb négy hónappal korábban, június 14-én, a népligeti FTC-csarnokban lejátszott MK-döntőben csatáztak egymással, és 24–24-es döntetlennel zártak, csak a büntetők döntöttek a Dunaferr javára (28–26).
"Számunkra jól jött, hogy a bajnokság első öt fordulójában szerényebb képességű csapatok ellen játszottunk. Így lehetőségünk volt arra, hogy fokozatosan lendüljünk formába – vélekedett a győriek edzője, Vura József. – Ez a Fradi ellen csúcsosodott ki. Székesfehérvárott igazi bravúrral győztünk a Cornexi sztárcsapata ellen. Ez a két rangadó sokat kivett a lányokból, és elsősorban pszichésen fáradtak el. Ez szerdán, a Kőbányán játszott bajnoki mérkőzésünkön is megmutatkozott, emiatt több játékost pihentettem. Csütörtökön délelőtt csak gyúráson vettek részt a lányok, délután pedig olyan frissítő játék volt a programban, melyhez nem volt szükség különösebb koncentrációra. Ennek a jótékony hatását a pénteki taktikai edzésen már éreztem, és remélem, hogy játékosaink vasárnap újra harapni fognak.”
Az ősz mérkőzésére készülő dunaújvárosi kézilabdázók szombat délelőtti edzése alatt Kiss Szilárd bezáratta a csarnok ajtajait. Később elmondta, semmi különös titkolnivalója sincs, hiszen a két csapat kiválóan ismeri egymást, aligha szerezhet elemi erejű meglepetést egymásnak. Csupán nem akarta, hogy a nagy jövés-menés (ezen a napon felnőtt- és ifjúsági NB I B-s talákozót vívott a Dunaferr és a Hort) megzavarja játékosai összpontosítását. "Mert a koncentráció ra roppant nagy szükség lesz vasárnap a bajnokságban eddig hibátlanul menetelő Győr otthonában – hangoztatta a mester. – Vura József kollégám együttese idén dicséretes ambícióval és ragyogó eredményekkel rukkolt ki eddig. Nagyon jól összeállt a csapata, és különösen otthonában rendkívül veszélyes. Mi azonban azért megyünk hozzá, hogy megnehezítsük a dolgát. Mindent megteszünk azért, hogy megszakítsuk a jó sorozatát, és az FTC elleni győzelem után a második idegenbeli rangadónkat is megnyerjük. Csapatom ezen a héten is a mérkőzés tétjéhez, várható hangulatához illően készült. Külső tényezők, sérülések nem nehezítik a munkánkat. Tudjuk, hogy oroszlánbarlangba megyünk, de a mi csapatunkat az ilyen kiélezett helyzet, a rendkívüli hangulat doppingolja igazán. A végső siker a játék apró mozzanataiban, a pillanatnyi történésekben fog eldőlni.”
Kiss Szilárd a telefonforgalmán is érzi, már csak órák vannak hátra a rangadóig. Biztatják és bátorítják a barátai és a sporttársai, annak viszont nem örül, hogy egyre több névtelen hívást is kap. Ugyanis az ismeretlenek arról győzködik, alapos verést kap a Dunaferr vasárnap. A higgadt és sok nagy csatát megélt edző persze nem tulajdonít jelentőséget a csekély értelmű telefonbetyárok sportszerűtlen akciójának, mert kénytelen-kelletlen beletörődik: ebben a (sport)világban ez a való, pontosabban ez is a hadviselés része. Azt már mi tesszük hozzá: sajnos!
A dunaújvárosiak egyik kedvence, Pigniczki Krisztina korábban győri játékosként is igen népszerű volt. "Jól sikerült a heti felkészülésünk, optimálisan felpörgettük magunkat – mondta a válogatott kitűnőség. – Önbizalommal telve, nyerni megyünk Győrbe. Ismerjük és tiszteljük ellenfelünk idei eredményeit, s tudjuk, hogy most vele van a nagy szurkolótábora. Ahogy mondják, az egész város szorít a Győrért, de talán éppen ez a felfokozott várakozás lehet a mi előnyünk. Ilyen hangulatban különösen szeretünk játszani. Nagyon nagy bizonyítási vágy van bennem is, és ezt látom az egész csapaton. Bízunk magunkban, és ez a legfontosabb.”
A Dunaferr SE ügyvezető elnöke, Perjámosi Sándor, aki egyben a Női Kézilabda Kft. ügyvezető igazgatója is, 16 hónapos unokája, Vida Virág "társaságában” nézte végig együttese szombati edzését. "Jó meccset, szoros eredményt és győzelmet várok – mondta roppant határozottan a szakember. – A védekezésünk hatékonyságán és a lövéseink pontosságán múlhat a siker.”
A mérkőzés iránt óriási az érdeklődés Győrött, az ülőhelyre szóló jegyeket már a hét elején elkapkodták, s a fokozódó jegyigények miatt mobillelátókat építenek a szervezők.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik