A házigazdák úgy vélik, a Fradi a nagy esélyes

H. L., S. J.H. L., S. J.
Vágólapra másolva!
2002.11.01. 21:40
Címkék
A budapesti menetrend szerinti járattal repült Szkopjéba pénteken a Herz-FTC női csapata, amely a hét végén a 37.5 ezer euró összdíjazású, kétnapos Szuperkupán lép pályára. A BL-második magyar bajnok szakosztály-igazgatójától, Maglódi Lajostól már a macedón fővárosból kaptuk a legfrissebb  és szerencsére jó  híreket, információkat. "Az utazással nem volt semmi gond, a játékosaink egészségesen érkeztek meg az európai szövetség tornájára  mondta.
Siti Eszter, az FTC irányítója vasárnap újra összecsaphat a macedón hústornyokkal (Fotó: Meggyesi Bálint)
Siti Eszter, az FTC irányítója vasárnap újra összecsaphat a macedón hústornyokkal (Fotó: Meggyesi Bálint)
Siti Eszter, az FTC irányítója vasárnap újra összecsaphat a macedón hústornyokkal (Fotó: Meggyesi Bálint)
Siti Eszter, az FTC irányítója vasárnap újra összecsaphat a macedón hústornyokkal (Fotó: Meggyesi Bálint)
Siti Eszter, az FTC irányítója vasárnap újra összecsaphat a macedón hústornyokkal (Fotó: Meggyesi Bálint)
Siti Eszter, az FTC irányítója vasárnap újra összecsaphat a macedón hústornyokkal (Fotó: Meggyesi Bálint)
– A szállásukat elfoglalták a minden igényt kielégítő Hotel Alekszanderben, amelyet már ismertek, hiszen a tavasszal a BL-döntő alkalmából is ebben a luxusszállodában pihenhettek néhány órát, valamint itt ebédeltek. Akkor különgéppel érkeztünk a visszavágóra, és nem aludtunk Szkopjében. Leghűségesebb szurkolóink akkor is velünk tartottak, és néhány autóval most is elkísérnek bennünket. Péntek este Németh András edző könnyű átmozgató edzést vezényelt tanítványainak. A mester nem számíthat a vállműtéten átesett Brigováczra, aki várhatóan januárban térhet vissza az együttesbe.”
A Herz-FTC a szombati elődöntőben az EHF-kupa-győztes dán Ikast Bordinggal találkozik (18.30 óra), amely a Győri Graboplast ETO KC-t győzte le a sorozat legutóbbi fináléjában. A másik ágon a BL-győztes házigazda, a Kometal Szkopje a KEK-győztes, csütörtöktől a helyszínen edző, orosz Lada Togliattival küzd (21 óra). A győztesek vasárnap a Szuperkupáért (16.30 óra), a vesztesek a harmadik helyért (19 óra) csapnak össze. Németh András szerint a pénzdíjak ahhoz képest méltányosak, hogy női tornáról van szó, de elmaradnak a férfi Szuperkupán nyerhető összegektől. A női pénzdíjak (zárójelben a férfiaké, ezer euróban): 1. hely: 15 (25), 2. hely: 10 (15), 3. hely: 7.5 (10), 4. hely: 5 (5).
"Majdnem egy hétig tudtunk készülni a Szuperkupára, és ebbe belefért a hétfői kis levegővétel, amikor a válogatott játékosaink a keretedzésen vettek részt – mondta Németh András. – Keddtől csak az Ikast elleni taktikánkat gyakoroltuk. A dán BL-résztvevő alaposan átalakított és megerősített kerettel érkezett Macedóniába. Hajdani hírességei közül Siti Bea távozott, Grini és Jurak sérüléssel bajlódik, Kristine Andersen viszont felépült, és csapata keddi – 34–31-re megnyert – hazai bajnoki mérkőzésén tizenhárom gólt lőtt az Odensének. Kulcsjátékosai közé tartozik a szintén nagyon eredményes Daugaard, aki megmaradt a régi csapatból. Nemzetközileg is ismert kiválóság a gólerős Jensen, valamint a Lützellindenből igazolt Paunica, a Metzből szerződtetett Myaro és a norvég válogatott Tuven. Szóval újra Európa egyik legerősebb játékoskerete áll Christian Dalmose kollégám rendelkezésére.”
Elment a mester

BUDAPEST. Nyolcvanéves korában elhunyt Kozlovszky István, a legendás edzô, aki több megszakítással 20 évig dolgozott az Elektromos férficsapatával. Irányításával 1969 és 1971 között sorozatban három bajnokságot nyert a fôvárosi együttes. Temetésérôl késôbb intézkednek.
Németh Andrásnak kevesebb friss híre volt az orosz és a macedón csapatról, de azt mondta, a szombati elődöntő után már többet tud róluk. "A legendás, de rettentően lelakott Kale-csarnokról, amelyben annak ellenére dohányoznak, hogy ez tiltva van, nincsenek illúzióim – mondta a torna több tekintetben is rossz emlékű helyszínéről –, az romhalmaz maradt annak ellenére is, hogy kimeszelték és lefestették a bejárati ajtót. De ez nem is igazán lényeges, sokkal fontosabb, hogy ismét lehetőségünk lesz a bizonyításra, a magyar kézilabda hírnevének öregbítésére, nemzetközi tekintélyének növelésére. Ráadásul erős vetélytársakkal szemben bizonyosodhatunk meg arról, milyen formában vagyunk, s elmozdultunk-e az utóbbi hetek mélypontjáról.”
A macedón fővárosból származó információk szerint a Kometal Szkopje alaposan fölkészült ugyan a versenyre, de több játékosa sérüléssel bajlódik, ezért a házigazdák szerint a Szuperkupa nagy esélyese a Herz-FTC. A kedvenceik végső sikerében fanatikusan bízó balkániak mindenáron meg akarták rendezni a versenyt, rengeteg pénzt fektettek a szervezésbe, és a Kale-sportcsarnok felújításába. Kifestették, újabb székeket helyeztek el a lelátókon, és a pályára szinte rá sem lehet ismerni. Az FTC-nek, Togliattinak és az Ikastnak nem kell tartania a heves közönség korábban tapasztalt sportszerűtlen megnyilvánulásaitól sem, mert ezúttal csak a zsűriasztallal szembeni tribünre árulnak belépőket. A másik tribünön a VIP-vendégek, az újságírók és egyéb hivatalos személyek foglalnak helyet.
A hazai csapat várja a szurkolók támogatását, ám vezetői bevallották, hogy nehéz helyzetben lesz, mert sérült Indira Kasztratovics, a csapat legjobbja, valamint az újonc ukrán Halina Markusevszka és Okszana Plasznickaja, illetve a macedón válogatott Gordana Nacseva és Klara Bojeva. A sérültek listájának még itt sincs vége, de a szkopjeiak reménykednek, hogy a szintén újonc – egyébként Macedóniában óriási sztár – Olena Cigica a Szuperkupára felépül, és bemutatkozik a Kometal soraiban. A csapat ukrán edzője, Jevgenyij Jevtusenko bejelentette: "Ha Cigica játszik is, csak rövid időt tölthet a pályán, mert nem akarjuk kockáztatni az újabb sérülését.”
A Herz-FTC–Ikast találkozón a litván Liachovicius, Paskevicius bírópáros, a Kometal Szkopje–Lada Togliatti mérkőzésen a spanyol Fernandez, Permuy kettős működik közre. A tornát megtekinti a svéd Staffan Holmqvist, az EHF elnöke és az osztrák Michael Wiederer, az EHF főtitkára. Az európai szövetség delegációjának tagja Sinka László elnökségi tag, az MKSZ főtitkára.
Női Szuperkupa-visszapillantó
1994Hypo NÖ (osztrák)–Walle-Bremen (német) 25–23
1995Rotor Volgograd (orosz)–Debreceni VSC 27–21
1996Podravka Koprivnica (horvát)–Lützellinden (német) 22–21
1997Mar El Osito L’Elina Valencia (spanyol)–Isztocsnyik Rosztov (orosz) 27–25
1998Ikast (dán)–Baekkelagets Oslo (norvég) 25–24
1999Dunaferr SE–Baekkelagets Oslo 28–27
2000Hypo NÖ-Akva Volgograd (orosz) 27–24
2001Viborg HK–Motor Zaporizzsja (ukrán) 23–22
A magyar női klubcsapatok közül a Szuperkupán szerepelt még, de nem került döntőbe a Dunaferr SE (1995, 1998) és a Debreceni VSC (1996)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik