Kapusparádé Plocktól Emmenig

SIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGYSIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2002.11.10. 21:12
Címkék
A varsói repülőtéren a veszprémi kézilabdázók között vasárnap ádáz kártyacsata dúlt, amelyben  akárcsak egy nappal korábban a Wisla Plock legyőzésében  Zsigmond György, a Fotex KCV válogatott beállósa volt az egyik főszereplő. "A budapesti járatra várva így ütjük el az időt  mondta a játékos, akit főleg Csoknyai István csapatkapitány sürgetett, hogy fogja kurtára a mondandóját, mert "a lap nem vár.
Férfi európai kupák
Bajnokok Ligája. Csoportmérkôzések, 1. forduló. A-csoport: Plock (lengyel)–Fotex KCV 25–30, P. Athen (görög)–Magdeburg (német) 17–29
KEK. A 16-ba jutásért, 1. mérkôzés: Grootgroep (holland)–Pick-Szeged 26–31
EHF-kupa. A 16-ba jutásért, 1. mérkôzés: Partizan Beograd (jugoszláv)–Dunaferr SE 26–25
A Fotex a 2. fordulóban november 17-én fogadja az Athent. A szegedi visszavágót 17-én, az újvárosit 16-án rendezik meg.
Férfi európai kupák
Bajnokok Ligája. Csoportmérkôzések, 1. forduló. A-csoport: Plock (lengyel)–Fotex KCV 25–30, P. Athen (görög)–Magdeburg (német) 17–29
KEK. A 16-ba jutásért, 1. mérkôzés: Grootgroep (holland)–Pick-Szeged 26–31
EHF-kupa. A 16-ba jutásért, 1. mérkôzés: Partizan Beograd (jugoszláv)–Dunaferr SE 26–25
A Fotex a 2. fordulóban november 17-én fogadja az Athent. A szegedi visszavágót 17-én, az újvárosit 16-án rendezik meg.
– A szombati BL-csoportmérkőzésünkről már tényleg sokat beszélgettünk a találkozó után, és egyetértettünk abban, hogy minden szempontból jót tett csapatunknak az idegenbeli siker. A szegedi bajnoki vereség után különösen kellett ez a győzelem, amelyhez persze nem sétaút vezetett. A Plock ugyanis rettentően szívósan harcolt, ráadásul akadtak holtpontok a játékunkban. A mérkőzés részletes elemzését hétfőn tartja Zdravko Zovko edző, akinek az első szavaiból viszont arra következtettünk, hogy nagyjából elégedett volt a játékunkkal.”
A kártyacsata hősei és kibicei is rábólintottak Zsigmond záró megállapításra: a Plock három-kettő-egyes védekezését rendre átjátszotta a Fotex, amely emellett sok gólt lőtt indításból, valamint újra építhetett a ragyogó formában védő Sterbik bravúros védéseire. Ki kell emelni a veszprémiek közül Dzomba (9 gól) teljesítményét, Csoknyai kulcsfontosságú védekezését, valamint Pásztor, Pérez és Lazarov gólerős játékát.
A veszprémiek csoportjának másik találkozóján a BL-címvédő Magdeburg 12 góllal nyert Athénban a Panelliniosz AC ellen. A házigazdák, akik a selejtezőben a svéd bajnok Halmstadot búcsúztatták, a 20. percig tartották magukat, s ekkor vezettek 10–5-re (!), ám a szünetig sorozatban kapott kilenc gólra eggyel sem válaszoltak. A folytatásban egyoldalú volt a küzdelem, s a vendégeknél ekkor már a kispadon ült Kulesov (2 gól). A csapat húzóembere Kretzschmar (7/5) és Stefansson (4/1) volt, de három-három gólt lőtt Sigurdsson, Abati és Tkaczyk is. A görögöknél négy gólig jutott Alvanosz, Karipidisz és Turkia. A sportszerű összecsapáson a hazaiak négy, a németek hat percig játszottak emberhátrányban.

Belgrádi dicséret a jól küzdô Dunaferrnek

Zoran Kurtes, a Partizan Beograd vezetôedzôje, a vb-bronzérmes férfiválogatott szövetségi kapitánya a csata után dicsérte a Dunaferrt. „Kiválóan játszó ellenfelet gyôztünk le – mondta –, amelynek a rutinja végig érezhetô volt. Stochl klasszis teljesítményt nyújtott, Krivokapics pedig a második félidôben lôtt szenzációsan.
Vladimir Mandics csapatkapitány szerint nagyon hiányzott a Partizanból a gólerôs, de most sérült válogatott balszélsô, Petar Kapiszoda. „Vele nagyobb különbségű gyôzelmet arathattunk volna – vélekedett. – Nélküle a széleken kevés veszélyt jelentettünk a magyar kapura, ráadásul minden feladat ránk, a belsô emberekre hárult. Hinnünk kell a sikerben, hogy van esélyünk a viszszavágón, hiszen nálunk az elôny.”
A jugoszláv fővárosban csupán egygólos hazai sikerrel záruló Partizan–Dunaferr mérkőzést követően a belgrádiak saját csapatuk mellett tapssal búcsúztak a dunaújvárosiaktól is. Pedig amikor elkezdődött a mérkőzés, nem ilyen volt a hangulat. A félelmetes hírű Partizan-ultrák elfoglalták helyüket a lelátón, s a közelükben ülő "átlag” szerb szurkolók pánikszerű gyorsasággal iszkoltak tisztes távolságba tőlük – biztos, ami biztos. A rohamsisakos, gumibotos rendőrök hada is megjelent, szerencsére nem kellett beavatkoznia. Már csak azért sem, mert a jugoszláv csapat csupán a csata végén hozta tűzbe híveit, addig pedig lehűtötte a kedélyeket a Dunaferr. Buday Ferenc edző gondosan kidolgozott taktikáját szinte végig mintaszerűen valósította meg Kemény József, Rosta Miklós, Julius Marcinkevicius, Oleg Grebnyev és a többi újvárosi csillag. Richard Stochl szinte szemérmetlen biztonsággal és bravúrokat halmozva védte a legjobb lövéseket is. Kertész Balázs (6 gól) is elemében volt, aztán felzárkózott mellé Katzirz Dávid (4), Milorad Krivokapics (6) és Bene Tamás (5) is. A Partizan sztárjai közül Perunicsics és Mandics jeleskedett.
Buday Ferenc szerint nagyon magas színvonalú mérkőzést vívott a két csapat. "A Partizan erős csapat, méltó a jugoszláv kézilabda hírnevéhez – mondta. – Mi igyekeztünk kihasználni a lehetőségeinket, s így megfelelő eredményt értünk el. A továbbjutás kérdése Újvárosban dől el.” Kertész Balázs csapatkapitány arról beszélt, hogy jó az idegenben elért eredmény, de győzhetett volna a Dunaferr. "Ha kijavítjuk a hibáinkat, akkor itthon diadalmaskodunk és továbbjutunk” –hangoztatta. Katzirz Dávid azt emelte ki, hogy a Partizan a végjátékban nagyon beleerősített. "Türelmesen, taktikusan támadtunk és fegyelmezetten védekeztünk, Buday edző pedig dicsérte a hozáállásunkat. Bizakodva várhatjuk a visszavágót” – mondta a válogatott átlövő.
A szegediek is hazatértek vasárnap a holland túráról, amelyet – a várakozásnak megfelelően – győzelemmel zártak Emmenben. "Végig jobbak voltunk, mint a Grootgroep – állapította meg Laluska Balázs, a Pick-Szeged szép reményű válogatott átlövője. – Csak az elején kapkodtunk egy kicsit, aztán megnyugodtunk, s amikor három-négy gólos előnyt szereztünk, már nem volt baj. Vetélytársunk semmilyen meglepetést sem tartogatott, azt játszotta, amit korábban a videókon is láttunk. Kiadta magából a maximumot, míg bennünk bőven maradt tartalék. A lerohanásainkra nem volt válasza, ráadásul négy-öt kínai figurával magunkat és a közönséget is szórakoztattuk. Már Emmenben is élveztük a játékot, és remek hangulatú visszavágót ígérhetünk a szegedi közönségnek.”
Dragan Djukics mester Tisza-parti gárdájában kiemelkedően játszott a két jugoszláv válogatott. "Jól védett Puljezsevics és ellenállhatatlan volt a hat gólt szerző Matics –mondta a szigorú tréner –, de csak részben vagyok elégedett. A gyors támadásaink sikerültek, a játékunkba viszont sok hiba csúszott, és annak ellenére is rengeteg gólt kaptunk, hogy Puljezsevics remekelt. A visszavágón kevesebb hibával kell játszanunk, hogy tökéletesen kiszolgáljuk szurkolóinkat.”

Décsi Gábor megsérült

BRIXEN. Décsi Gábort, a Forst Brixen egyik legjobbját leütötték csapata CE Trieste elleni, 25–23-ra elvesztett hazai bajnoki mérkőzésén. A Dunaferr SE hajdani csillaga eszméletét vesztette, és kórházba kellett szállítani, ahol megfigyelésre és kivizsgálásra benntartották.

Edzői továbbképzés

SZÉKESFEHÉRVÁR. A november 14-i, csütörtöki magyar–horvát női Eb-felkészülési mérkőzés előtt licencszerző és érvényesítő továbbképzést rendez az MKSZ nemzetközi edzőképző központja. A kötelező engedéllyel még nem rendelkező NB-s trénereknek – és az érdeklődőknek – Zsiga Gyula és Győrfi János tart előadásokat és a bemutatókat.

Hodik Sándor remekelt

SZABADKA, KÁTY. A Partizan Beograd nem a legjobb előjelekkel készült a Dunaferr ellen egy góllal megnyert EHF-kupa-mérkőzésre, mert a jugoszláv bajnokságban (Szuperliga, 4. forduló) Szabadkán a házigazda szerepét betöltő Radnicski Fidelinka ellen csak 25–25-öt ért el. Ez óriási meglepetés! Zoran Kurtes edző és szövetségi kapitány állása – állítólag – még nem forog kockán, pedig a Partizánnak a BL-ben illett volna vitézkednie. Kátyon a Jugovics nem nyújtott maradandót, de megszerezte a két pontot a Mornar ellen (29–28), mivel az Orosháza volt kapusa, a macedón válogatott rutinos portása, Hodik Sándor ismét remekelt (tíz védés, két hétméteres), és az utolsó pillanatban is kivédett egy ziccert, így győzött a vajdasági csapat.

Új néven a szlovén Krim

LJUBLJANA. A szlovén női bajnok és kupagyőztes, a 2000–2001-es idény BL-győztese, a Krim Ljubljana új főszponzorra lelt. A csapat neve a jövőben Krim Eta Kotex lesz, miután a papírtermékeket gyártó amerikai cég és a klub szponzori szerződést írt alá. Az együttes célja az újabb BL-siker – írja tudósítónk, Heka László.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik