Ellenfélnézőben – a kontinens legjobb együtteseivel találkoznak a címvédő magyarok

H. L., S. J.H. L., S. J.
Vágólapra másolva!
2002.12.05. 22:15
Címkék
A-csoport
ROMÁNIA.
ROMÁNIA.
A 2000-ben otthon rendezett Eb negyedik helyezésének köszönhetően lett a csoport első számú kiemeltje. Tavaly a vb-n a 17. lett, amit kisebb tragédiaként értékeltek vezetői. Carmen Amariei, az 1999. évi vb gólkirálynője a legnagyobb sztárja, és világhírű a szlovén Krim NR kapusa, Luminita Hutupan (az idén a Herz-FTC elleni BL-döntőben remekelt a macedón Kometal GP színeiben). A románok meglepetést szerezhetnek, hiszen a fölkészülés során jobbnak bizonyultak a németeknél és az oroszoknál.
JUGOSZLÁVIA. A csoport első számú esélyese. A tavalyi vb-bronzérmes azonban meglehetősen zavaros körülmények között készült, hiszen a játékosok egy része föllázadt a szövetség elnöke, Rade Djurdjics ellen. A viszály következménye: az öt "lázadóval” a csapat többi tagja nem hajlandó együttműködni. Ljiljana Kne-zsevics a válogatott legjobbja, de csak néhány napja vették le a gipszet a kezéről. Kérdés, játszhat-e Dániában. Maja Sza-vics, Bojana Petrovics, Zlata Paplacko, Branka Jovanovics, Tanja Medved is a világ legjobbjai közé tartozik. A plávik titkos éremesélyesek, mert sok gólt lőnek, de olykor fegyelmezetlenül játszanak. A fölkészülés során diadalmaskodtak a dániai igen erős teszttornán.
AUSZTRIA. Váltás történt a csapatban, amelyet korábban főleg honosítottak alkottak. Most egyre több született osztrák játékos kap helyet. A négy régi csillag – Rima Sypkus, Sorina Teodorovic, Ausra Fridrikas és Natalie Rusnachenko kapus – ma is kulcsember, és vezérletükkel a nyolc közé jutásban bíznak az osztrákok.
SVÉDORSZÁG. Igen fiatal, ambiciózus csapattal rukkol elő, amely az Eb-n mindenképpen bizonyítani akar. A tavalyi vb-n a magyarokkal azonos csoportban szerepelve csoportelsőként jutotott tovább, majd a negyeddöntőben a jugoszlávoktól kikapott.

B-csoport
DÁNIA.
Az Eb első számú esélyese, hiszen otthon nyilván némi "hátszelet” is élvez. Nagyon jó a csapat, de sok sérüléssel kínlódnak a játékosai. A döntőbe jutása szinte biztosra vehető. Az utóbbi években minden világversenyen ott volt a végelszámolásnál.
UKRAJNA. Eb-ezüstérmes, de aligha őrzi meg ezt a helyét az élvonalban. A külföldön idegenlégióskodók mellett sok olyan lány játszik a csapatban, aki külföldi szerződés reményében bizonyítani akar. Ez óriási motiváló erő, amelylyel talán a nyolcba kerülhet. A felkészülési versenyeken jól szerepelt, a magyarokat egy góllal megverte.
FRANCIAORSZÁG. Sokkal többre számít, mint amire képes lehet, ugyanis a sok sérülés miatt nehéz helyzetbe került. A legnagyobb csapás a részben megfiatalított válogatott legjobb játékosa, Duchemann kiválása. A Viborg kitűnősége Achilles-ín-sérülése miatt kénytelen kihagyni az Eb-t. A többi rutinos játékosnak – köztük Szabó Melindának –ez az egyik utolsó alkalom, hogy újabb éremmel (1999: vb-2.) fejezzék be a pályafutásukat. A szakértők úgy vélik, rövid a francia kispad, és ez döntő tényező lehet.
HOLLANDIA. A csoport leggyengébbje. A kezdőcsapata erős, tagjai Dániában (négyen Gudmében) játszanak, de a cserék már nem ütik meg a nemzetközi szintet. Ana Razdorov a dán bajnokság talán legjobb idegenlégiósa. Meglepetés lenne a második körbe jutása.

C-csoport
OROSZORSZÁG.
A világbajnok itt is aranyesélyes. Ám a fölkészülés során nem volt mindig meggyőző a játéka. Sokan a magyarok és a dánok elé sorolnák, ha első számú kapusa, Bogdanova vállalná a játékot. Nélküle azonban az oroszok is sebezhetők. Poltorackaja, Bodnyeva (a világ egyik legjobbja) és Csau-szova a földkerekség bármelyik női csapatában szívesen látott játékos lenne.
NORVÉGIA. Sérült legjobbjai – Leganger, Grini és Rokne – nélkül nehéz helyzetben lenne, ezért honosította a finn Katja Nyberget és a svéd Lina Olssont, akik vezérszerepet kapnak. A norvégok 1998-ban Európa-bajnokságot nyertek, most elégedettek lennének a bronzzal is.
NÉMETORSZÁG. Megújult csapattal érkezik, több sérült játékosa helyett újak kaptak meghívót a keretbe. A fölkészülés során legyőzte az oroszokat, azonban a mostani játékosállománynak a második körbe jutás is siker lenne.
SPANYOLORSZÁG. A 36 éves Natalia Morskova Kircsik kiválása (térdműtéten esett át) óriási vesztesége, s valószínűleg három vereség vár rá a csoportban. Montserrat Puche és Cristina Gomez kivételével a többieknek szinte semmilyen nemzetközi rutinjuk sincs. Az ibériai csapat a németekkel lehet versenyben a harmadik helyért.

D-csoport
MAGYARORSZÁG.
Talán képes megvédeni európai elsőségét, de Oroszország és Dánia erősebbnek tűnik nála. Mocsai Lajos kapitány új játékosokban is bízik, akik akár kellemes meglepetéssel is szolgálhatnak, a kapusok mellett Siti Eszter, Balogh Bea és Farkas Ágnes a húzóemberek.
CSEHORSZÁG. Fiatalított, és Petra Cumplová (Bayer Leverkusen) az egyetlen idegenlégiósa. Legutóbbi világversenye az 1999-es norvégiai vb volt (19. hely). A csoportmérkőzések után alighanem csomagolhat.
FEHÉROROSZORSZÁG. A legutóbbi Eb-n 11. volt, és ezzel most is kiegyezne, hiszen ez azt jelentené, hogy a csoportból továbbjutott. Játékosainak többsége külföldön – főleg Németországban és Dániában – játszik, de világsztár nincs a csapatban. A tehetséges, fiatal gárda Athénra beérhet.
SZLOVÉNIA. A 2001-ben BL-győztes Krim NR csapatára épül. Legjobbjai: Tanja Oder, Deja Doler és Anja Freser. Arra számít, hogy az Eb leggyengébb csoportjában Magyarország mögött a második helyen végez.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik