Áll a zászló a győrieknek

Tudósítónktól TudósítónktólTudósítónktól Tudósítónktól
Vágólapra másolva!
2003.02.15. 21:50
Címkék
Rosztov Don (orosz)–Győri Graboplast ETO 26–22 (12–9)
Rosztov, 2700 néző V: Hascik, Otapka (szlovákok)

ROSZTOV: Szanko – DRONYINA 3, SZERGEJEVA 5 (1), PROKOPJENKO 8, Kaljuzsina, Jeftyuhova 1, DOLGIH 8. Cs: Gabiszova (kapus), Tyernyeljeva, Kozorezova 1, Szokirkina. Edző: Szergej Belickij
GYÔR: SIRINA – LOVÁSZ 5, NITESCU 5, Dokics 2, Mörtel 1 (1), Görbicz 1, Vérten 2. Cs: Petróczi (kapus), MEHLMANN 6. Edző: Róth Kálmán

Az eredmény alakulása. 9. p.: 3–5. 13. p.: 5–5. 18. p.: 6–6. 23. p.: 9–8. 34. p.: 13–12. 38. p.: 15–13. 45. p.: 19–16. 50. p.: 20–19. 53. p.: 24–20. 56. p.: 25–22
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 3/1

A győri lányok legutóbb az 1999–2000-es évadban képviselték hazánkat a KEK-ben. Akkor a bosnyák Zseljeznyicsar együttesével vívott párharcból kettős győzelemmel jutottak a legjobb tizenhat közé, de a nyolcaddöntőben a spanyol Valenciával szemben – az első, idegenben vívott találkozón elszenvedett nyolcgólos vereség (21–29) után a győri visszavágón hiába nyertek (27–23) – búcsúzni kényszerültek. Az idei újabb KEK-szereplésük kísértetiesen hasonlít a három évvel ezelőttihez: ezúttal is a bosnyák Zseljeznyicsar fölött aratott kettős győzelemmel biztosították helyüket a legjobb tizenhat között. A nyolcaddöntőben ismét roppant erős sztárcsapattal, az orosz Rosztov Don együttesével akadtak össze, amelytől az első találkozón csupán négygólos vereséget szenvedtek.
Nyugodt, de hosszú és fárasztó (hajnaltól estig tartó) repülőút után érkezett meg a Győri Graboplast ETO csapata a kétmillió lakosú Rosztovba, ahol csak szombat délelőtt edzhetett a mérkőzés helyszínén.
A találkozó előtt Irina Sirina, a Rába-partiak Rosztovban született kiváló kapusa és csapatkapitánya elmondta, hogy az oroszok főleg erős és nagy termetű átlövőikre építik a játékukat, ám ők lassabb mozgásúak, mint a fürge magyar lányok, akik szellemesebben is játszanak. "Döntő lehet, hogy ezt a különbséget a páros csatákban melyik együttes tudja jobban kihasználni – vélekedett a mérkőzés előtt Sirina. – Remélem, hogy mi, és akkor ki fogjuk harcolni a továbbjutást. Ehhez persze Rosztovban megfelelő eredmény elérése szükséges.”És a kapusból a próféta szólt.
"Oroszországban a bajnokságban tömbösített fordulókat rendeznek – mondta Róth Kálmán edző. – Ennek során hat csapat egy városban egy hét alatt mérkőzik egymással. A közelmúltban egy ilyen alkalmat kihasználva Sirina férje a rosztoviak öt mérkőzését vette videóra, és ezek alapján készültünk fel a szombati csatára. Így tudtuk, hogy jó fizikumú, magas termetű játékosok alkotják a Rosztov Don együttesét, és elsősorban lövőik és beállósuk kikapcsolására kell összpontosítanunk. Ugyanakkor nagy kérdés volt a mérkőzés előtt, hogy az alacsonyabb termetű, gyengébb fizikumú játékosainknak ez menynyire fog sikerülni, illetve, hogy a szlovák játékvezetők hogyan fogják elbírálni Dávid és Góliát párharcát.”
A Győr helyzetét nehezítette, hogy Jókai az orosz kalandtúra előtt megbetegedett, és így – a kézujjtörést szenvedő Köbli mellett – ő sem utazhatott Rosztovba. Ráadásul a keddi edzésen Nitescu is megsérült: kifordult a bokája. A román válogatott légiós több edzést kihagyott, és a végső szót Rosztovban mondta ki a játékáról a csapat orvosa. Nitescu legutóbb múlt év október 5-én a Herz-FTC elleni mérkőzés előtt szenvedett hasonló sérülést, de akkor az ilyen sérülések specialistája, dr. Szálasy László harminchat óra alatt talpra állította. Görbicz a vasárnapi, Cornexi elleni bajnoki mérkőzésen szenvedett bokasérülést, de a gyors és eredményes kezelések után a hét közben már edzhetett. Az orvosi kezelésnek köszönhetően a lázas Mörtel is meggyógyult a mérkőzésre.
Az első percek kapkodó játéka után lábra kapott a Graboplast ETO, és két góllal is vezetett. A félidő közepén feljött a hazai csapat, és kihasználva a győriek hibáit, átvette a vezetést. Azonban hol Lovász, hol Mehlmann fontos találataival tartotta magát a Győr, és a hazaiak nem tudták három gólnál nagyobbra növelni előnyüket. A második félidő elején egy gólra feljött az ETO, és nagyon közel állt az egyenlítéshez, de ismétlődő hibái (eladott labdái) miatt ismét három gólra növelték előnyüket a rosztoviak. A mérkőzés hajrájában érződött a sérült és beteg magyar játékosokon a fáradtság és az edzéskihagyás. A mérkőzés végére így sem lett tetemes a hazai csapat előnye.
A szokatlan stílusban kézilabdázó, nagy erőnléti fölényben lévő, jól védekező ellenféllel szemben hősiesen küzdöttek Róth mester tanítványai, de sok technikai hibájuk miatt nem tudták szorossabbá tenni a végeredményt. A visszavágóra február 22-én, szombaton 18 órakor kerül sor Győrött. "Biztató eredményt értünk el, és jó esélyünk van a nyolc közé kerülésre – vélekedett Vanyus Attila, a Győri KC első embere. – Közönségünk támogatására persze továbbra is hatalmas szükségünk lesz.”

Mestermérleg
Szergej Belickij: – Nagyon jól játszott a csapatom, mert felkészültünk az ellenfél taktikájából. Jó csapat a Graboplast, de bízom benne, hogy az előnyünk elegendő lesz, és továbbjutunk.
Róth Kálmán: – A felkészülési nehézségeink ellenére hősiesen küzdöttünk a jól védekező orosz csapattal szemben, és hazai pályán, a mérkőzést végig szurkoló közönségünk előtt reális esélyünk lesz a továbbjutás kiharcolására.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik