Sterbik nélkül a BL-ben

SIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGYSIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2003.03.10. 21:43
Címkék
Három magyar klubcsapat volt érdekelt a férfi európai kupák negyeddöntőiben, amelyekből a Fotex KCV (Bajnokok Ligája) és a Dunaferr SE (EHF-kupa) továbbjutott, míg a Pick-Szeged (KEK) elbúcsúzott a további küzdelmektől.
A sérült Sterbik Árpádot hosszabb ideig nem láthatjuk a Fotex-kapuban
A sérült Sterbik Árpádot hosszabb ideig nem láthatjuk a Fotex-kapuban
A sérült Sterbik Árpádot hosszabb ideig nem láthatjuk a Fotex-kapuban
A sérült Sterbik Árpádot hosszabb ideig nem láthatjuk a Fotex-kapuban
A sérült Sterbik Árpádot hosszabb ideig nem láthatjuk a Fotex-kapuban
A sérült Sterbik Árpádot hosszabb ideig nem láthatjuk a Fotex-kapuban
A Veszprém négygólos hátrányt szedett össze a dán Kolding elleni első találkozóján, ám a visszavágón kitett magáért és –olykor akadozó támadójátékkal, de – tízgólos diadalt aratott. A tavalyi BL-döntős együttesben világklasszishoz méltó teljesítményt nyújtott Sterbik Árpád kapus, aki az első félidőben elszenvedett térdsérülése ellenére is pályán maradt, és kulcsszerepet játszott a sikerben. Sok látványos góllal járult hozzá a továbbjutást érő eredményhez Éles József, Pérez Carlos, Bozidar Jovic, Kiril Lazarov, Zsigmond György és Pásztor István. A dánoknál a nyolcgólos Lasse Boasen volt a legeredményesebb.
"Kitűnően felkészített ellenfelet győztünk le – emlékezett a csatára Zdravko Zovko, a Fotex KCV mestere. –Ugyanakkor nekünk is kijött a lépés, valamint a közönség támogatása is sokat segített. A BL-ben nagyon kiegyenlítettek az erőviszonyok, de a két német csapat – és főleg a Kiel – kiesése hatalmas meglepetés. A címvédő Magdeburg a pamplonai visszavágón a szünetben még vezetett. Majdnem mindegy, hogy az elődöntőben melyik csapatot kapjuk, hiszen a Ljubljana és a Montpellier is rettentően erős, a végső győzelemhez pedig minden vetélytársunkat le kell győznünk. A Pamplonát tavaly az elődöntőben búcsúztattuk.”
Hunyadfalvy Ákos klubelnök annyit fűzött hozzá, hogy a Fotexnek erősebb a kerete, mint a tavalyi BL-döntőben volt, ezért nem lehetett volna megmagyarázni sem a szurkolóknak, sem a szponzoroknak, ha most lemaradt volna az elődöntőről. "A tavaly decemberi formáját még nem nyerte vissza a sérülésektől tizedelt csapat – vélekedett –, de a védekezése már határozottabb és hatékonyabb lett, az akaratereje pedig újra egyik erénye volt a Kolding ellen.”
A találkozó hőse, Sterbik Árpád, aki drága árat fizet a sikerért, előbb a viszszavágóról, aztán a sérüléséről beszélt. "Nekünk kellett futnunk az eredmény után – mondta –, hiszen négygólos hátránnyal kezdtünk. Eddig nem kerültünk hasonló helyzetbe, amit most nagyszerűen megoldottunk. Minden elképzelésünk megvalósult. Sajnos a bokám után a térdem is megsérült, úgy éreztem a meccsen, hogy nincs tartása, ide-oda bicsaklott. Ezért rögzítést és térdvédőt kértem. Az azonnali fájdalomcsillapítók is segítettek, ezért kibírtam a mérkőzés végéig. Ám hétfőn reggel arra ébredtem, hogy nagyon fáj a térdem. Azóta is minden mozdulat nehezemre esik, ami nem is csoda, mert – az orvosok szerint – a porc sérülése és a szalagok húzódása mellett a csont is megrepedt. Rögzítették a térdem, amit jegelnem kell, és egyelőre teljes tétlenségre ítéltek. Azt mondják, legalább hathetes kényszerpihenő vár rám, de a gyógymód részleteiről még nem határoztak.”

Férfi európai kupák, negyeddöntô, visszavágó

KEK: Ademar Leon (spanyol)–Ciudad Real (spanyol) 30–26 (14–15) és 25–31 (13–17), Celje PL (szlovén)–HC Voronyezs (orosz) 44–23 (21–11) és 33–21 (16–11), Redbergslids (svéd)–SO Chambery (francia) 30–21 (19–8) és 25–33 (8–15)
EHF-kupa: Nordhorn (német)–Dinamo Asztrahány (orosz) 27–25 (13–14) és 28–33 (12–14), BM Altea (spanyol)– Bjerringbro Randers (dán) 24–23 (9–8) és 24–20 (14–9), Granitas Kaunas (litván)–FC Barcelona (spanyol) 25–34 (8–22) és 25–33 (11–18), Pfadi Winterthur (svájci)–Dunaferr SE 24–27 (14–14)
Challenge-kupa: US Creteil (francia)–Szkif Krasznodar (orosz) 35–23 (16–9) és 28–23 (14–6), IK Savehof (svéd)–Grötta KR (izlandi) 34–26 (21–14) 22–24 (9–10), Filipposz Veriasz (görög)–Besiktas Istanbul (török) 35–18 (15–10) 30–33 (15–16), TG Merano (olasz)–Skjern (dán) 24–25 (10–11) 25–30 (11–14)
Kettős győzelemmel jutott az EHF-kupa eldőntőjébe a Dunaferr, pedig a svájci Pfadi Winterthur a vártnál is keményebb diónak bizonyult a visszavágón. Beigazolódott, hogy Goran Perkovac edző csupán porhintésnek szánta a továbbjutást sirató nyilatkozatait. A felállt fal ellen azonban rendre elbizonytalanodott a Pfadi, ráadásul Richard Stochl is halmozta a bravúrokat. A hazai akciókban azonban a nagy akarás gyakran türelmetlenségbe, egyénieskedésbe csapott át. A kitűnő formában játszó Milorad Krivokapics (a két mérkőzésen összesen 20 gólt lőtt) mellé felzárkózott a védőfalban gigászi harcot vívó Rosta Miklós és a térdsérülése ellenére is jól harcoló Kertész Balázs.
Buday Ferenc edző boldogan méltatta játékosai akarását. "A vártnál nagyobb ellenállást tanúsított egykori csapatom. A szünet után megnyugodtunk, s ennek köszönhettük a továbbjutást, amelyhez minden játékosom hozzájárult. Azonban tisztában vagyunk helyzetünkkel, és a negyeddöntő is megmutatta a hiányosságainkat, gyenge pontjainkat” – fogalmazott a vezetőedző.
A hazaiak szakosztályelnöke, Bene Gyula elégedetten emlékezett a csatára. "A nemzetközi szinten is jegyzett Winterthur legyőzésével nagy sikert ért el ezer sebből vérző együttesünk – mondta. – Gondjainkat fokozza, hogy Zubai Szabolcs a Hargita elleni NB I B-s mérkőzésen egy brutális ütéstől kettős állkapocscsonttörést szenvedett, s kórházba került. A legutóbbi NB I-es találkozónkon is két játékosunk sérült meg, és úgy tűnik, fizikálisan próbálnak lehetetlenné tenni bennünket. Ez nagyon rossz tendencia.”
A Pick-Szeged a világ talán legerősebb klubcsapatától, a német Lemgótól a visszavágón is kikapott. "Nagyon sajnálom, és a legfőbb gondnak tartom, hogy három fronton – az európai kupában, a bajnokságban és a Magyar Kupában – küzdő együttesemben a csata hajrájában nem volt elegendő lelki erő, hogy legalább győzzön, ha a hárányát nem is dolgozta le – hangoztatta Dragan Djukics edző. – Minden játékosom jobban játszott, mint az első mérkőzésen, és volt is esélyünk, de a Lemgo óriási rutinnal kihasználta a kisebb hibáinkat is. Tanulságos volt a párharc a Lemgóval, és reméljük, jó úton haladunk, de biztos, hogy még sok-sok munka vár ránk.” A klub sportigazgatója, Lele Ambrus is szomorú volt, mert – szerinte – legalább győzelemmel kellett volna meghálálnia a csapatnak a szegedi szurkolók szeretetét és bizalmát. "Technikai és védekezési hibáink, valamint kimaradó ziccereink miatt kaptunk ki” – vélekedett a hajdani híres kézilabdázó.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik