Feltámadt a Dunaújváros

SIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGYSIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2003.04.09. 23:05
Címkék
A rájátszás első rangadója előtt edzőt váltott a Dunaferr, ám Kolics Jánosnak, a gárda új mesterének egyelőre hiányzik a licence, amit persze már intéznek a vezetők. A hivatalos papírokon azonban emiatt Imre Vilmos pályaedző neve szerepel az edző rovatban.
Persze ez csupán formaság, a Dunaferr szakmai munkáját hétfőtől már Kolics irányítja. A hazaiak mestere a csata előtt elmondta, hogy a szombati EHF-kupa-fiaskót kezdi kiheverni a csapat, bár vasárnap és hétfőn még mélyponton volt. "Kedden már sokat oldódott a feszültség és szerdán bizonyítani akaró, sikeréhes csapat kezdte a játékot” – mondta Kolics János.
A szegediek edzője, Dragan Djukics arról beszélt, hogy Buday hasizomhúzódással bajlódik és csak beinjekciózva tud pályára lépni, Bajusz térdrándulása viszont rendbe jött, mert jót tett neki, hogy a Cegléd elleni bajnoki mérkőzésen pihenhetett.
Kapusbravúrok sorozatával kezdődött a rangadó, mind Stochl, mind pedig Puljezsevics ziccereket és büntetőket védett. Mindkettőjük játékáról lerítt, hogy tökéletesen felkészültek ellenfelük legjobbjainak lövőrepertoárjából. Ugyanakkor a két csapat nagyon ügyelt a fegyelmezett védekezésre, ezért a 10. percig csupán 3–3 volt az állás és ez a kevés gól igen ritka a mai rohanós, többnyire gólzáporos kézilabdában.
A hatalmas taktikai csatában Császár hétméteresből lőtt két góljával nőtt a hazaiak előnye (6–3), miközben a szegedi támadások rendre úgy fejeződtek be, hogy Mezei és társai lövőhelyzetbe is alig kerültek. Egy-egy gyors indítás végén Matics, Bajusz vagy Eklemovics volt eredményes, de csak Puljezsevics újabb bravúrjainak köszönhette a Szeged, hogy lendületesebb, erőszakosabb ellenfele nem húzott el (8–7). Császár lerohanásból lőtt góljait nagy tapssal jutalmazta a közönség, akárcsak Stochl lélegzetelállító, olykor a fizika törvényeit szinte megcáfoló védéseit (11–8). A szünetig a Dunaferr gyorsabban, színesebben kézilabdázott, míg a vendégek többnyire körülményesen és kényelmesen támadtak, hézagos védekezésükkel pedig a csereként beálló Perger kapust is nehéz helyzetbe hozták (14–9). Az első félidő hőse a szlovák válogatott Stochl volt.
A szünetben Hoffmann László játékosügynök, az 1986-ban világbajnoki ezüstérmes válogatott kapusa értékelte az addigiakat. "Kissé meglepő a Szeged gyámoltalan játéka – mondta. – Úgy tűnik, nyomja a vendégeket a hatalmas tét és Stochl védései is elbizonytalanítják őket.”

A Dunaferr szlovák kapusa, Richard Stochl néha ôrületbe kergette a szegedieket
A Dunaferr szlovák kapusa, Richard Stochl néha ôrületbe kergette a szegedieket
A Dunaferr szlovák kapusa, Richard Stochl néha ôrületbe kergette a szegedieket
Bajusz sérülésével és Stochl bravúrjaival kezdődött a második félidő (17–11). A játékmester Kuzmicsovot Vadkerti őrizte, de ettől sem változott meg a csata képe. A Dunaferr előnye kettős emberhátrányban olvadt ugyan (18–14), de a szegediek védekezési hibái a folytatásban újra megbosszulták magukat (22–16).
A hazai együttesben a kapus mellett Császár, Kertész és Krivokapics is kulcsjátékos volt, míg a másik oldalon a rutinos Mezei, Eklemovics, Buday és Kotormán tett a legtöbbet csapata felzárkózásáért (24–22). Amint gyorsabb és erőszakosabb lett a Szeged, közelebb került vetélytársához, amelynek edzője a hajrára Szatmárit küldte a kapuba. Kuzmicsov nagyszerűen összefogta társait, Szatmári hetest védett, és a végjáték 29–25-nél kezdődött.
A felzárkózásba minden erejét kiadó Szeged utolsó tartalékait mozgósítva, Puljezsevics bravúrjainak köszönhetően 29–27-re jött fel, ám Kertész és Rosta szemfülességére nem volt ellenszere (31–27). Az utolsó percben a vendégek egész pályán letámadtak, de ebből is a poraiból feltámadó Dunaferr jött ki jobban.

Mestermérleg
Kolics János:
– Fegyelmezett, határozott védekezésünk felőrölte a ragyogóan támadó Szegedet. Stochl kapus mellett fiatal játékosaink és rutinos rókáink is remekeltek.
Dragan Djukics: – Ezzel a gyenge játékkal más ellenfelünket sem győztük volna le. Ez persze nem kisebbíti a Dunaferr győzelmének értékét. A találkozó videofelvételét elemeznünk kell, hogy pontosan meg tudjuk állapítani hibáinkat.

Szóról szóra

Richard Stochl: Rendkívül nehéz, de izgalmas, jó mérkőzés volt. Nagyszerűen védekeztünk az első félidőben és a másodikban is a mi akaratunk érvényesült, pedig ekkor sokkal gyorsabb, pergőbb lett a játék, ezért több gól is esett.

Kuzmicsov Szergej: Az európai kupafiaskó után megbeszéltük a teendőinket. Bíztunk egymásban és végig fegyelmezetten betartottuk a taktikai utasításokat. A védekezésünk és a kapusteljesítményünk kiemelkedő volt.

Császár Gábor: Mindenki ragyogóan küzdött és végrehajtotta az edzésen gyakoroltakat. Nagy lehetőség állt előttünk, amit kihasználtunk. Ez a győzelem lelkierőt fog adni valamennyiünknek a folytatáshoz. Bene sérülése miatt ezúttal több lehetőséget kaptam, örülök, hogy sikerült kihasználnom.
Az állás
1. Szeged431142–8812 (6)
2. Veszprém33104–6011 (5)
3. Dunaferr3393–6710 (4)
4. Tatabánya42294–1255 (1)
5. Cegléd4483–1333 (3)
6. Győr4481–1242 (2)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik