Élgárdák között a KEK-ben

IHÁSZ ISTVÁNIHÁSZ ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2003.07.21. 21:52
Címkék
Sokan emlékezhetnek arra, hogy harmincegy évvel ezelőtt a csömöri kézilabdázók az idei negyedik helyezésüknél is jobb kupaeredményt értek el, a második helyen végeztek az akkori Magyar Népköztársasági Kupában.
Zsembery Tamás (balra) a Csömör egyik vezéregyénisége lehet a következô évadban (Fotó: Meggyesi Bálint)
Zsembery Tamás (balra) a Csömör egyik vezéregyénisége lehet a következô évadban (Fotó: Meggyesi Bálint)
Zsembery Tamás (balra) a Csömör egyik vezéregyénisége lehet a következô évadban (Fotó: Meggyesi Bálint)
Zsembery Tamás (balra) a Csömör egyik vezéregyénisége lehet a következô évadban (Fotó: Meggyesi Bálint)
Zsembery Tamás (balra) a Csömör egyik vezéregyénisége lehet a következô évadban (Fotó: Meggyesi Bálint)
Zsembery Tamás (balra) a Csömör egyik vezéregyénisége lehet a következô évadban (Fotó: Meggyesi Bálint)
A döntőben rendkívül látványos csatában maradtak alul a bajnok Bp. Honvéddal szemben a Goldberger Duna-parti sporttelepén. A legenda pedig újjáéledt, ráadásul az idei negyedik helyezésük lényegesen többet ér, hiszen – az MK-bronzérmes Orosháza visszalépése következtében – kipróbálhatják erejüket a KEK-ben (az MK-döntőbe jutott Fotex KCV és Pick-Szeged a BL-be nevezett). Emellett az NB I B második helyezettjeként a hazai élvonalba is visszatérhettek.
Nem véletlen tehát, hogy nagyon büszke csapatára Bátovszki György, a főváros melletti, 7500 lelket számláló község polgármestere.
"Az ország háromezer-kétszáz önkormányzatából a legjobb tizenkettőben lenni, ez bizony jelentős teljesítmény – utalt a Csömör NB I-be jutására a polgármester. – Az ötvenöt éves egyesület férficsapata mellett azonban van egy második vonalban jeleskedő női szakosztályunk, és egy élvonalbeli kispályás labdarúgócsapatunk is, persze a kellő utánpótlással. Az iskolában harmadik éve működtetünk testnevelés tagozatos osztályt, így már a miniktől kezdve tudjuk versenyeztetni a kézilabdázó gyerekeket. Tudjuk, hogy az utánpótlás életképességéhez hozzájárul, ha a fiatalok példaképeket látnak maguk előtt. Ha viszont nincs minőségi versenysport, nincs mivel motiválni őket. Nagyon fontos a faluközösség szeretete és támogatása, a képviselő-testület és a környékbeli cégek segítőkészsége, és azoknak az embereknek a munkája, akik pénzt és időt nem kímélve fáradoznak a csömöri kézilabdáért. Az ő tevékenységüket nagyon sokra tartjuk, azonban ezt a szép eredményt, a KEK-szereplést és a visszajutást az NB I-be, a betegeskedő Fábián Ferencnek ajánljuk, aki Boros Jenővel együtt meghonosította és éltette Csömörön a kézilabdát.”

Férfi KEK-menetrend 2003–2004
Az elsô körben (szeptember 13–21.)
nyolc gárda selejtezôt játszik a 32-be kerülésért: De Groot (holland)–Delcsev Szófia (bolgár), Berchem (luxemburgi)–CS Baracuda (moldáv), Cankaya Ankara (török)–Latsia Nicosia (ciprusi), Kutaiszi (grúz)–Polva Serviti (észt).
A második körben (október 11–19.) a 16-ba jutásért már a Csömör is pályára lép, mégpedig olyan híres csapatok társaságában, mint a Valladolid (spanyol), TuSEM Essen (német), HK Drott (svéd), RK Gorenje (szlovén), Lovcsen Osziguranje (szerb-montenegrói), Creteil (francia), GOG Gudme (dán). A címvédô Ciudad Real (spanyol) a BL-ben indul, ezért a helyén a legutóbbi BL-döntôs Portland SA Pamplona (spanyol) szerepelhet a KEK-ben.
A harmadik körben (november 8–16.) nyolc csapat marad állva.
A negyedik körben (nyolcaddöntô, december 13–21.) a harmadik körbôl továbbjutottakat (8 csapat) a BL-csoportokban harmadik helyen végzô gárdákkal (8 csapat) sorsolják össze.
Negyeddöntô: 2004. február 14–22. Elôdöntô: március 13–21. Döntô: április 17–25.
A csömöriek edzője, a régi és híres kézilabdás családból származó, volt válogatott Adorján Gábor a szolnoki Magyar Kupa-elődöntő után okkal volt büszke arra, hogy második vonalbeli gárdája negyven percig tartotta magát a bajnok Fotex KCV ellen.
"A Veszprém egy nappal később a kupagyőzelmet is megszerezte – mondta Adorján –, és bár ellenünk a végjátékban kiütközött a két csapat közötti különbség, a vereségünk nem volt arcpirító. Akkor azt mondtam, remélem, az ősszel a bajnokságban is találkozunk a veszprémiekkel. Ugyanis az MK-döntő idején egy forduló még hátra volt az NB I B küzdelmeiből, és bíztunk abban, hogy a vezető nyíregyháziak hibáznak. De nem tették meg nekünk ezt a szívességet. Komoly szándékainkat bizonyítandó, szándéknyilatkozatot írtunk a szövetségnek, hogy alkalom adtán vállaljuk mind az NB I-es, mind az európai kupaindulást. Az események úgy alakultak, hogy ránk esett a választás.”
Kertész, Turák és a román Mihail távozott Csömörről, és egyelőre csak az orosházi Czina írta alá szerződését, de a vezetők még többekkel tárgyalnak. Céljuk, hogy olyan játékosokat igazoljanak, akik a KEK-ben és a magyar élvonalban rájuk váró feladatokat jó szinten tudják teljesíteni.
"Nem akarunk ismét abba a hibába esni, hogy rövid legyen a kispadunk – folytatta Adorján Gábor –, ugyanakkor inkább kisebb létszámmal, de az első ligának megfelelő képességű játékosokból álló kerettel kezdünk dolgozni. A felkészülés nyolc hetében nyolc-tíz előkészületi mérkőzés szerepel, és folynak a tárgyalások arról, miként indulhatnánk augusztus közepén a Balaton-kupán.”
A Csömörnek, mint a hozzá hasonló gárdáknak, a 2003–2004-es idényben a bentmaradás az elsődleges célja. Ha ez jelentősebb eredménnyel párosulna, az lendületet adhatna a klub további munkájához. A KEK-ben a sorsolástól sok függ, mert a gárda kaphat legyőzhető vetélytársat is, de a legfontosabb, hogy szereplésével ne ártson a magyar kézilabda tekintélyének, nemzetközi elismertségének.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik