A meglepett edző csapata

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.08.18. 21:43
Címkék
Minden előzetes várakozást felülmúlva szerepelt az FTC női csapata az elmúlt hét végén megrendezett Pölöskei Szörp-kupán. A zöld-fehérek Európa elitcsapatai ellen léptek pályára a Kőbányai úti csarnokban, s a bombaerős mezőnyben a spanyol Ferrobus Valenciát, az osztrák Hypo NÖ-t és a Bajnokok Ligája-győztes szlovén Krim NR Ljubljanát legyőzve végzett az élen Németh András csapata.
Barna Éva (20) az elmúlt idényben kevés lehetôséget kapott, ám a Ljubljana elleni védekezésnek ô volt a kulcsfigurája (fotó: Czagány Balázs)
Barna Éva (20) az elmúlt idényben kevés lehetôséget kapott, ám a Ljubljana elleni védekezésnek ô volt a kulcsfigurája (fotó: Czagány Balázs)
Barna Éva (20) az elmúlt idényben kevés lehetôséget kapott, ám a Ljubljana elleni védekezésnek ô volt a kulcsfigurája (fotó: Czagány Balázs)
Barna Éva (20) az elmúlt idényben kevés lehetôséget kapott, ám a Ljubljana elleni védekezésnek ô volt a kulcsfigurája (fotó: Czagány Balázs)
Barna Éva (20) az elmúlt idényben kevés lehetôséget kapott, ám a Ljubljana elleni védekezésnek ô volt a kulcsfigurája (fotó: Czagány Balázs)
Barna Éva (20) az elmúlt idényben kevés lehetôséget kapott, ám a Ljubljana elleni védekezésnek ô volt a kulcsfigurája (fotó: Czagány Balázs)
Pedig – ki ne emlékezne rá – az elmúlt szezonhoz képest jelentős változáson ment át a Ferencváros. Dániába igazolt Farkas Ágnes, Benyáts Beatrix (Aarhus) és Siti Eszter (FC Köbenhavn), az osztrák Hypónál folytatja Lőwy Dóra, míg a csapatkapitány Pádár Ildikó visszavonult, őt éppen a torna első napján búcsúztatták el ünnepélyesen a klub vezetői. Ilyen veszteséglista láttán bizony a nyugodtabb idegzetű sportvezető is azonmód mély depresszióba esne, ám a Fradinál szó sem volt pánikról. Pedig időközben kiderült, hogy a főtámogató, a Herz sem újítja meg a csapattal kötött névszponzori szerződést. Vélhetően nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk: ilyen teljesítménnyel hamar "szereznek” maguknak támogatót a lányok.
– Amikor a torna kezdete előtt egy nappal az esélyekről beszélgettünk, azt mondta, hogy a játékban szeretné viszontlátni csapatától azt, amit az elmúlt hetekben gyakoroltak, s fontos lenne, hogy az erős mezőnyben egy győzelmet arasson a Fradi. A lányok alaposan túlteljesítették a tervet.
– Valóban nem várt gyorsasággal jutottunk el erre a szintre, ám ezt véletlenül sem szabad állandónak venni – mondta Németh András vezetőedző. – Nagyon sokat dolgoztunk a felkészülés eddigi szakaszában, s ahogy a Ljubljana legyőzése után is elmondtam: pozitívan leptek meg a játékosaim, ez pedig remek érzés.
– Az elmúlt szezon után kulcsemberek távoztak a Fradiból, így most olyan játékosok viszik a prímet, akik eddig jóval kevesebb lehetőséget kaptak, s csak részfeladatokat oldottak meg. Tóth Tímea például láthatóan boldogul a rá háruló teherrel, hiszen ő lett a Pölöskei Szörp-kupa gólkirálya.
– Nagyon jó a hangulat a csapatnál, s a pozitív környezetben egymást sarkallják egyre jobb teljesítményre a játékosok. Talán éppen ennek a közegnek köszönhető, hogy ilyen gyorsan felvette a csapat a nemzetközi élmezőny ritmusát, de nem szabad elhinni, hogy most már magunktól itt is maradhatunk. A remek helytálláshoz kellettek a külső körülmények is. Persze nagyon örülök annak, hogy jó játékkal tudtuk legyőzni a Bajnokok Ligája-címvédőt. Igaz, tudom, hogy a Ljubljana csak januárra, a BL-csoportmeccsekre akar csúcsformába kerülni, ám mindenki láthatta, hogy komolyan vette a tornát.
– A nyári nagy kirajzás után sokan leírták a Ferencvárost, egyes fórumokon a csapat neve mellé egyre többször került oda a "jelentősen meggyengült” címke. Talán jót is tett az itt maradt, ide érkezett játékosok önbecsülésének a kitűnő hangulat, amely hatalmas bizonyítási vágyat szülhet.
– Ami a távozókat illeti: olyan játékosok mentek el, akiknek a tudásához nem férhet kétség. A jelenlegi keret szerényebb képességű, de egységes közösség, és éppen ettől lehet sikeres. Nagyon jól jött a lányoknak ez a három mérkőzés, hiszen megtapasztalhatták, hogy milyen a nemzetközi élvonal ellen játszani, és megérezhették a siker ízét. A tornagyőzelem utáni ünneplés megmarad mindenkiben, csak rajtunk múlik, hogy lesz-e részünk hasonlóban.
– Remek volt a hangulat a Kőbányai úti csarnokban, de sokak meglepetésére nem teltek meg a lelátók.
– Köszönet azoknak, akik a nagy hőségben is ott voltak, és csodálatosan szurkoltak a Fradinak. Hiszek abban, hogy az ilyen eredmények hatására már az őszi szezonban egyre többször lesz telt ház, hiszen ez a csapat megérdemli a biztatást.
– Arról már nem is beszélve, hogy a Bajnokok Ligája-nyertes legyőzése után talán könnyebb lesz támogatókat szerezni az együttes mellé.

Bemutatkozás kupagyôzelemmel

Kocsik Viktória a nyáron Hódmezôvásárhelyrôl került a Ferencvároshoz, és a Pölöskei Szörp-kupán is bebizonyította, hogy az új szezonban a zöld-fehér csapat erôssége lehet. „Nem árulok el titkot, ha azt mondom, hogy nem számítottunk tornagyôzelemre – mondta az irányító. – Végül három remek csapatot megelôzve elsôk lettünk, ez pedig mindenképpen örömteli. A védekezésünk kezd összeállni, ennek köszönhetôen indításból is sokszor voltunk eredményesek. A felállt fal elleni játékon azonban még sok a csiszolnivaló a bajnoki rajtig.”
– Nagyon fontos lenne, hogy kialakuljon egy támogatói kör, amelynek segítségével nyugodtan dolgozhatnánk. A csapat ezúttal is bebizonyította, hogy érdemes a bizalomra.
– Kívülről úgy tűnt, hogy a súlyos sérüléséből felépült és roppant elszánt kapus, Sugár Tímea lehet a megújuló Ferencváros egyik vezéregyénisége.
– Timi mindig meghatározója volt a csapatnak, de visszafogottabb természete miatt eddig nem tartozott a pályán kívül és belül egyaránt a vezéregyéniségek közé. Most viszont már rá is minden fronton egyre több feladat vár.
– Elégedett volt az újonnan érkezett játékosok eddigi teljesítményével?
– Rábai Edina és Kocsik Viktória is egyre inkább beilleszkedik, mindkettőjüknek voltak jó periódusaik a kupán. A Hypo elleni második félidőben jól teljesített a Vasastól visszatért fiatal kapusunk, Pastrovics Melinda, s elégedett voltam Barna Évával is, aki már az elmúlt évadban is nálunk volt, de kevés lehetőséget kapott. A Ljubljana ellen például ő volt a védekezés egyik kulcsfigurája, és ez mindenképpen biztató a folytatás szempontjából. Jó híreket hallottam a macedóniai junior-világbajnokságon szerepelt Kamper Olíviáról is. Nagyon várjuk őt, hiszen fontos feladatai lesznek.
– A Pölöskei Szörp-kupán szerepelt külföldi csapatok szakvezetői, milyennek látták az új Fradit?
– Ljubljanai kollégám, Tone Tiselj már a torna kezdete előtt azt mondta: a híreket hallva egyértelmű volt számára, hogy megint új csapatot kell építenem, de tudja, hogy az új Fradi jó lesz, s ezt megerősítette vasárnap este az egymás elleni meccsünk után is. A spanyol edző pedig azt mondta a Fradi–Krim Ljubljana mérkőzést követően, hogy felkészülési találkozón ritkán látni ilyen magas színvonalú játékot. Nagyon fontos, hogy a külföldi vendégek teljes mértékben meg voltak elégedve a magyarországi körülményekkel és a torna színvonalával, éppen ezért máris jelezték: jövőre, velünk, ugyanitt.
– Ennél a négyesnél a Bajnokok Ligájában sem kerülhetne erősebb csoportba a Ferencváros. Azaz némi logikai bukfenccel arra következtethetünk, hogy jelen helyzetben bejutnának a negyeddöntőbe.
– Valóban kicsit erőltetett a következtetés, hiszen a BL-ben idegenben is kell játszani, arról nem is beszélve, hogy nekünk még fel kell kerülnünk a főtáblára. Szeptemberben elkezdődik a bajnokság, jön a Bajnokok Ligája-selejtező, azok lesznek az igazi erőpróbák, ott kell majd megfelelnünk a követelményeknek.
– A bajnoki rajtig miként alakul a csapat programja?
– Augusztus huszonegyedikén este hatkor a szlovák Banska Bystrica ellen játszunk nemzetközi felkészülési mérkőzést. A hónap utolsó három napján pedig Norvégiába utazunk egy négycsapatos nemzetközi tornára, ahol két helybeli első osztályú csapaton kívül ott lesz a német HC Leipzig is. Nagyon jó feltételekkel hívtak meg bennünket az északiak, hiszen minden költségünket állják. Ráadásul jó az időbeosztás is: péntek reggel utazunk, aznap már játszunk, vasárnap délelőtt van az utolsó meccs, így estére itthon lehetünk. Tehát, nem veszítünk egy napot sem, hiszen a felkészülési hajrájában nagyon drága az idő...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik