Aki roppant sokoldalú

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.11.25. 22:00
Címkék
Hatalmas lesz a tét a december 2-án kezdődő horvátországi női világbajnokságon, hiszen a csapatok az érmek mellett a 2004-es olimpián való részvétel jogáért is harcba szállnak. Az első öt helyezett utazhat majd Athénba, s a magyar válogatott célja természetesen nem is lehet más, mint oda eljutni. Mocsai Lajos tanítványai túl vannak a felkészülés javán, s a csapat egyre izgatottabban várja az Elefántcsontpart elleni csáktornyai (Cakovec) rajtot. A lányok mindenképpen szeretnének ott lenni a torna utolsó napján, december 14-én Zágrábban, az éremcsatákon. Sorozatunkban a világbajnokság magyar résztvevőit mutatjuk be.
A Dunaferr kiválóságára klubcsapatában szinte mindig irányítóként számítanak, ám a válogatottnál különleges a helyzete. Mocsai Lajos ugyanis főként a védekezés egyik alapembereként veszi figyelembe (elsősorban akkor, ha nyitott védekezést játszik az együttes). A szélső-irányító a horvátországi világbajnokság előtti párizsi felkészülési tornán ünnepelte századik válogatottságát. Támadásban viszont három játékmester (Siti Eszter, Görbicz Anita, Ferling Bernadett) közül válogathat a kapitány, így Pigniczkire (hála sokoldalúságának) több poszton számíthat. Mivel a világbajnokságra utazó keretben csak egy-egy bal-, illetve jobbszélső található, szükség van egy "vészhelyzetben” bevethető emberre. Jobbkezes lévén ő legtöbbször a bal szélen tűnik fel kisegítőként (Sydneyben az olimpián szinte végig ott szerepelt), de megfordult már a pálya jobb oldalán is, éppen a dicsőséges romániai Eb-n. Pigniczki pedig nem panaszkodik, sőt úgy véli, szerencsés, hogy több poszton is számít rá a mester, hiszen a válogatottban bárhol remek érzés szerepelni.

Egy emlékezetes pillanata

Amíg az angolaiak bírták szusszal, addig minden eszközt bedobtak. Azt mégsem tudták megakadályozni, hogy Farkas Andrea gyors indítása után az 56. másodpercben Pigniczki megszerezze a sydneyi olimpia első magyar gólját.
Részlet az NS 2000. szeptember 18-ai számából
Olimpiai csoportmérkőzés, Magyarország–Angola 42–22

Névjegy

PIGNICZKI KRISZTINA

Született: 1975. szeptember 18., Makó
Magassága/testsúlya: 171 cm/65 kg
Posztja: balszélső-irányító
Klubjai: Szegedi ESK, Győri Graboplast ETO KC, Dunaferr SE
Nevelőedzője: Mandl Gábor
Edzői: Farkas József, Horváth Lajos, Róth Kálmán, Vura József, Kiss Szilárd
Első válogatottsága: 1998. március 5., Sindelfingen (Németország 28–28)
Válogatottsága/góljai: 104/181
Legjobb eredményei: olimpiai 2. (2000), vb-5. (1999), vb-6. (2001), Eb-1. (2000), Eb-3. (1998), Eb-5. (2002), EHF-kupa-2. (2003), magyar bajnok, MK-győztes

Kitekintő

A német szurkolók csalódottak, mert a DSF sport tv-csatorna – a minimális érdeklődésre hivatkozva – nem közvetíti a női vb-t. A DSF rendszeresen ad férfi Bundesliga-találkozókat, a tavalyi dániai női Európa-bajnokságról is beszámolt, s a tervek szerint a 2004-es magyarországi Eb-ről is közvetít.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik