Magyarként a csúcsra

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.11.25. 21:57
Címkék
Hatalmas lesz a tét a december 2-án kezdődő horvátországi női világbajnokságon, hiszen a csapatok az érmek mellett a 2004-es olimpián való részvétel jogáért is harcba szállnak. Az első öt helyezett utazhat majd Athénba, s a magyar válogatott célja természetesen nem is lehet más, mint oda eljutni. Mocsai Lajos tanítványai túl vannak a felkészülés javán, s a csapat egyre izgatottabban várja az Elefántcsontpart elleni csáktornyai (Cakovec) rajtot. A lányok mindenképpen szeretnének ott lenni a torna utolsó napján, december 14-én Zágrábban, az éremcsatákon. Sorozatunkban a világbajnokság magyar résztvevőit mutatjuk be.
Nem volt túl vidám a hangulat 2002. május 22-én a győri Graboplast ETO KC buszán. A csapat előző este vesztette el az EHF-kupa döntőjének visszavágóját, s a lányok még szomorkodtak az elszalasztott lehetőség miatt. Dániában a repülőtér felé tartó járművön a küldöttséggel tartó Mocsai Lajos szövetségi kapitány Irina Sirinát vigasztalta, s a szövetségi kapitány azzal biztatta a zöld-fehérek orosz kapusát, hogy majd a magyar válogatottban kárpótolhatja magát. Akkor még némi kétség vegyült a remek kapus mosolyába, ám alig másfél év elteltével kézzelfogható közelségbe került a kapitányi ígéret, hiszen (immáron) Sirina Irina a horvátországi világbajnokságra készül – magyar címeres mezben.
Az egykori rosztovi kézilabdázó a Vasasban lett igazi sztár, s már itt megalapozta presztízsét, Győrbe kerülve pedig egyre több magyar és külföldi riválisnak lett a mumusa. Az ETO 2001–2002-es nagy EHF-kupa-menetelése idején már ő volt a Rába-parti közönség egyik nagy kedvence, a horvátországi vb-n, no meg jövőre Athénban pedig az egész ország kedvencévé válhat.

Egy emlékezetes pillanata

A győriek ragyogóan kezdtek a nem ok nélkül megilletődött görög vendégekkel szemben. Remekül védekeztek, a kapuban pedig Irina Sirina bravúrt bravúrra halmozott, többek között öt hétméterest hárított.
Részlet az NS 2002. február 25-ei számából
EHF-kupa-nyolcaddöntő, Győri Graboplast–Gas Artasz 33–21

Névjegy

SIRINA IRINA

Született: 1967. november 7., Nyevinnomiszk
Magassága/testsúlya: 182 cm/82 kg
Posztja: kapus
Klubjai: Rosztszelmas Rosztov (orosz), Podgorica (jugoszláv), Kometal (macedón), HC Tunisz (tunéziai), Caola SE, Vasas, Győri Graboplast ETO KC
Nevelőedző: Alekszandr Panov
Edzői: Horváth József, Csík János, Papp György, Berendi Antal, Vura József, Róth Kálmán
Első válogatottsága: 2003. november 7., Skien (Norvégia 26–26)
Válogatottsága/góljai: 5/0
Legjobb eredményei: KEK-1. (1990), EHF-kupa-2. (2002), orosz, jugoszláv, macedón és tuniszi bajnok
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik