Bojana újra visszatért

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.11.26. 22:20
Címkék
Hatalmas lesz a tét a december 2-án kezdődő horvátországi női világbajnokságon, hiszen a csapatok az érmek mellett a 2004-es olimpián való részvétele jogáért is harcba szállnak. Az első öt helyezett utazhat majd Athénba, s a magyar válogatott célja természetesen nem is lehet más, mint oda eljutni. Mocsai Lajos tanítványai túl vannak a felkészülés javán, s a csapat egyre izgatottabban várja az Elefántcsonpart elleni csáktornyai (Cakovec) rajtot. A lányok mindeképpen szeretnének ott lenni a torna utolsó napján Zágrábban, az éremcsatákon. Sorozatunkban a világbajnokság magyar résztvevőit mutatjuk be.
Nagy volt az öröm a magyar kézilabdáért szurkolók között, amikor kiderült, hogy a szerb Radulovics Bojana felveszi a magyar állampolgárságot, ráadásul a világklasszis átlövő pályára is léphetett Sydneyben, az olimpián. Nagy szerepe volt az ezüstérem megszerzésében, ezt jelzi, Bojana teljesítményének elismerése: őt választották a 2000-es esztendő legjobb játékosának. Aztán egy súlyos térdműtét (éppen az olimpiai miatt halogatta az operációt) után, majd a 2001 őszi visszatérését követően néhány hónappal kiderült, hogy anyai örömök előtt áll. Utolsó meccsén azért még megmutatta a világnak, mire képes: a Dunaferr 20–19-re nyert a Gudme otthonában, s az átlövő 11 gólt lőtt! Radulovics 2003 nyarán állt újra edzésbe, s klasszisára jellemző, hogy a második visszatérés után is hamarosan régi fényében csillogott. "Biztos voltam benne, hogy Bojana hamar eléri régi formáját, sőt a játék bizonyos elemeiben rutinjának köszönhetően még jobb lesz, mint valaha, így továbbra is nagy segítségére lehet a magyar válogatottnak” – mondta játékosáról Mocsai Lajos szövetségi kapitány. Az őszi bajnoki mérkőzések is azt igazolták, hogy a dunaújvárosiak jobbátlövőjével sokat nyerhet a magyar válogatott – a horvátországi világbajnokságon és Athénban az olimpián egyaránt.

Egy emlékezetes pillanata

Radulovics Bojana belőtte a tizedik találatát. A norvégok nem hittek a szemüknek, egyikük összetett kézzel, szinte könyörögve kérdezte: "Na de ki az a Radulovics?” A szerbből magyarrá lett jobbátlövővel egyszerűen semmit sem tudtak kezdeni Griniék.
Részlet az NS 2000. szeptember 30-ai számából
Olimpiai elődöntő, Magyarország–Norvégia 28–23

Névjegy

RADULOVICS BOJANA
Született: 1973. március 23., Szabadka
Magassága/testsúlya: 179 cm/71 kg
Posztja: átlövő
Klubjai: Sombor, Radnicski Beograd, Mar Valencia (spanyol), Caola SE, Dunaferr SE
Nevelőedzője: Katona Sándor, Joszip Szamardzsija
Edzői: Almási Ferenc, Gregorio Garsia, Laurencz László, Kajcsa András, Pánczél Barabás, Zsiga Gyula, Kiss Szilárd
Első válogatottsága: 2000. július 25., Réunion (Franciaország 25–27)
Válogatottsága/góljai: 30/164
Legjobb eredményei: olimpiai 2. (2000), vb-6. (2001), BL-1. (1999), KEK-1. (1995), EHF-kupa-1. (1998), Szuperkupa-győztes (1999), a világ legjobbja (2000), 3x magyar bajnok, 3x MK-győztes, magyar gólkirálynő (1995)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik