Az ezüstlány aranyvasárnapja

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.11.27. 21:31
Címkék
Hatalmas lesz a tét a december 2-án kezdődő horvátországi női világbajnokságon, hiszen a csapatok az érmek mellett a 2004-es olimpián való részvétel jogáért is harcba szállnak. Az első öt helyezett utazhat majd Athénba, s a magyar válogatott célja természetesen nem is lehet más, mint oda eljutni. Mocsai Lajos tanítványai túl vannak a felkészülés javán, s a csapat egyre izgatottabban várja az Elefántcsontpart elleni csáktornyai (Cakovec) rajtot. A lányok mindenképpen szeretnének ott lenni a torna utolsó napján Zágrábban, az éremcsatákon. Sorozatunkban a világbajnokság magyar résztvevőit mutatjuk be.
Akár a szerencse lányának is nevezhetnénk Mehlmann Ibolyát, hiszen a kitűnő balkezes átlövő fiatalon jutott kulcsszerephez egy remek csapatban, s 21 évesen ott lehetett a dániai Európa-bajnokságon. Igaz, nem mindig volt Fortuna istenasszony kegyeltje a Győri Graboplast ETO játékosa, hiszen éppen válogatottbeli bemutatkozására készült, amikor a tiszaújvárosi edzőtáborban részleges bokaszalag-szakadást szenvedett. Így a világbajnoki ezüstérmes Norvégia elleni három tesztmeccs helyett orvosok és gipszkötés várt rá 2002 nyarán. Sokat elmond Ibolya elszántságáról, hogy ebben a helyzetben sem roskadt magába, s alig néhány hónappal később ott lehetett élete első világversenyén, s azóta is stabil tag Mocsai Lajos válogatott keretében.
A ritkának számító balkezes kincs Pécsett került elő, s hamarosan a győriek legendás utánpótlás-nevelő bázisán találta magát. Eddigi pályafutása az ezüstérmek jegyében telt, hiszen az emlékezetes magyarországi junior-világbajnokságon és az EHF-kupában is a második helyen végzett csapatával. Bár a karácsonyi hagyomány szerint december 14-e, a horvátországi vb döntőjének napja is ezüstvasárnapra esik, Ibolya szeretné, ha társaival egy héttel előrébb hozhatnák az aranyvasárnapot.

Egy emlékezetes pillanata

A kölcsönösen kihagyott helyzetek, rossz indítások után újra és újra Mehlmann Ibolya vállalkozott, miközben Sirina ziccereket és büntetőket védett. Mehlmann emberhátrányban is betalált, és a kezdeti lendületükből sokat vesztő dánok nem tudták tartani előnyüket.
Részlet az NS 2002. május 13-ai számából
EHF-kupa-döntő, Győri Graboplast–Ikast Bording 30–25

Névjegy

MEHLMANN IBOLYA

Született: 1981. november 4., Pécs
Magassága/testsúlya: 185 cm/72 kg
Posztja: jobbátlövő
Klubjai: PEAC, Győri Graboplast ETO KC
Nevelőedzője: Szabó Kristóf
Edzői: Róth Kálmán, Vura József
Első válogatottsága: 2002. november 14., Székesfehérvár (Horvátország, 31–27)
Válogatottsága/góljai: 35/76
Legjobb eredményei: Eb-5. (2002), EHF-kupa-2. (2002), junior-vb 2. (2001)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik