Játékmester a távoli északról

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.11.27. 21:29
Címkék
Hatalmas lesz a tét a december 2-án kezdődő horvátországi női világbajnokságon, hiszen a csapatok az érmek mellett a 2004-es olimpián való részvétel jogáért is harcba szállnak. Az első öt helyezett utazhat majd Athénba, s a magyar válogatott célja természetesen nem is lehet más, mint oda eljutni. Mocsai Lajos tanítványai túl vannak a felkészülés javán, s a csapat egyre izgatottabban várja az Elefántcsontpart elleni csáktornyai (Cakovec) rajtot. A lányok mindenképpen szeretnének ott lenni a torna utolsó napján Zágrábban, az éremcsatákon. Sorozatunkban a világbajnokság magyar résztvevőit mutatjuk be.
Ez már talán örökre így marad, Eszter lesz a "kis Siti”, amíg világ a világ. Ez persze egyáltalán nem negatív megkülönböztetés, hiszen a dán FCK Köbenhavn – az északi ország egyik legjobb, feltörekvő és sikeréhes csapata – irányítójának nővére, Siti Bea a magyar kézilabda elmúlt (nem mellékesen roppant sikeres) évtizedének egyik legfontosabb, legnépszerúbb és legtehetségesebb alakja. Siti Eszter felnőttklubcsapatban soha sem játszott együtt testvérével, ám életük legnagyobb sikerét mégis közösen érték el, hiszen a 2000-es romániai Európa-bajnokságon aranyérmet szerző válogatottban mindketten kiemelkedően szerepeltek. Eszter azóta is kihagyhatatlan a magyar nemzeti együttesből, méghozzá a keret egyik legerősebb posztján, irányítóként. Hatalmas a versengés a csapatban a karmesteri pálcáért, hiszen nagy a választék a még juniorkorú tehetségtől a rutinos, sok nagy csatát megélt játékmesterig. A kis Siti a Fradiból lett válogatott, a nyáron azonban váltásra szánta el magát. A dán első osztályban szereplő FC Köbenhavnhoz szerződött (korábban nővére is légióskodott az északi országban), ő a nagy terveket szövögető fővárosi alakulat egyik sztárjátékosa. Úgy tartják, aki egyszer állt már a dobogó tetején, az nem szívesen tekintget az alacsonyabb fokokról felfelé. Nos, Siti Eszter a 2000-es Eb óta tudja, milyen felülről nézni a világot.

Egy emlékezetes pillanata

A Herz FTC-nél főleg Siti Eszter gyorsasága érvényesült. Farkas Ágnes pillanatok alatt berámolt újabb négyet. Éppen ennyivel húzott el a Fradi. Mraviková sorra csente el a labdákat, és Siti hetedik góljával a 44. percben már öttel mentek a zöld-fehérek.
Részlet az NS 2002. április 22-ei számából
BL-elődöntő, Buducsnoszt Podgorica–Herz-FTC 31–32

Névjegy

SITI ESZTER

Született: 1977. november 12., Nagykanizsa
Magassága/testsúlya: 171 cm/64 kg
Posztja: irányító
Klubjai: Nagykanizsai Olajbányász, Vasas SC, Herz-FTC, Synergon SE Vác, Herz-FTC, FCK Köbenhavn (dán)
Nevelőedzője: Dávid Sándor
Edzői: Deregi László, Czirjék János, Hajnal József, Páll Tibor, Németh András, Morten Soubak
Első válogatottsága: 2000. november 22., Tatabánya (Szlovákia 28–28)
Válogatottsága/góljai: 63/173
Legjobb eredmények: vb-6. (2002), Eb-1. (2000), Eb-5. (2002), BL-2. (2002), 4x magyar bajnok, 4x MK-győztes
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik