Bravúr után generációváltás

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.09.21. 20:38
Címkék
Számunkra mindenképpen örömteli, hogy az athéni férfi kézilabdatorna legkellemesebb meglepetését a magyar válogatott szerezte. A horvát arany-, a német ezüst- és az orosz bronzérem nem lepett meg senkit, ám a nagy hármas mellé a spanyolokat vagy a franciákat várták a szakértők az elődöntőbe, ám a mieink futottak be. A negyedik hely mellett a szakvezető, Skaliczki László sok elismerést zsebelhetett be, a világ legnevesebb szakemberei áradoztak a magyar együttes játékáról, s az ellenfelek harcmodorához akár a meccseken belül is alkalmazkodó taktikai váltásairól. A várakozáson felüli szereplés után nem volt meglepő, hogy a Magyar Kézilabda-szövetség szeptember 10-én megtartott rendkívüli elnökségi ülésén egyhangúlag döntött arról, hogy Skaliczki augusztus végén lejárt szerződését a következő olimpiai ciklus végéig, azaz 2008-ig meghosszabbítja.
A pihenésre egyáltalán nem jut idő

- Az olimpia után mennyi ideje jutott a pihenésre?
- Gyakorlatilag semennyi - kezdte a régi-új kapitány, Skaliczki László. - A hónap végére el kell készítenem az athéni felkészülésről, illetve a tornáról szóló szakmai jelentést, s közben sok élménybeszámolóra is hívnak, úgyhogy nem unatkozom.
- Akkor bizonyára észrevette, hogy athéni produkciójával sok hívet szerzett magának a férfiválogatott.
- Abban a közegben, amelyben én megfordulok, nagyon jók a visszajelzések, s bizony remek érzés, hogy sok embernek szerzett örömet a csapat. Tudom, hogy a játékosokat is hasonló impulzusok érik, s biztos vagyok benne, hogy ezek erőt adnak nekik, hiszen ne feledjük: nagyon kemény időszakon vannak túl. Januárban ott voltak Szlovéniában, az Európa-bajnokságon, ezt követte a klubokban egy nagyon zsúfolt tavasz, aztán a világbajnoki selejtezők, az olimpiai felkészülés kőkemény hetei, majd az athéni torna.
- És még mindig messze az év vége.
- A klubokban is sűrű lesz az őszi program, a válogatottra pedig a svédországi Világkupa vár novemberben.
- Bár a kapitány személye nem változott, ez a torna egyben egy új korszak kezdetét is jelentheti.
- Újra elkezdjük a munkát, s végig kell mennünk a sok buktatóval tarkított úton. A Világkupa előtt szinte alig lesz időnk a közös felkészülésre, pedig nagyon kemény ellenfelek várnak ránk. Ezen a viadalon a legutóbbi világbajnokság első hét helyezettje mellett a rendező Svédország lesz ott, így nem is lehet könnyű riválist találni a mezőnyben. A mi csoportunkban Franciaország, Németország és Izland szerepel majd. ----
Urzáiz góljai sokat érhetnek az UEFA-kupába vágyó Athletic Bilbaónak
Urzáiz góljai sokat érhetnek az UEFA-kupába vágyó Athletic Bilbaónak
- Az idősebb játékosok közül Pérez Carlos és Lendvay Péter már jelezte, hogy a jövőben nem szerepel a válogatottban, így új embereket kell találnia a keretbe.
- Mindenképpen az egyik legfontosabb feladatunk, hogy megtaláljuk azokat a játékosokat, akiket az előttünk álló olimpiai ciklusban be lehet építeni a felnőttválogatottba. A jelenlegi juniorválogatottból Császár Gábor már Athénban is ott volt, de ebből a korosztályból többen is odakerülhetnek a "nagyokhoz". Természetesen azok a junioroknál idősebb játékosok is válogatottak lehetnek, akik az elmúlt időszakban nem szerepeltek a nemzeti együttesben. Sajnos a hazai első osztályban hatalmasak a különbségek, így kevés az olyan mérkőzés, amelyen fel lehet mérni a játékosok valós tudását. Egy kiegyensúlyozottabb bajnokságban jobban kitűnne, kik fejlődtek, kikre számíthatok komolyabb célok esetén.

El kell jutni a kontinenstornára

- Az olimpián is szereplő állomány másik része viszont hosszú ideig válogatott lehet még, hiszen fiatal, de rutinos játékosokról van szó.
- Kétségtelen, hogy ők lehetnek a következő évek kulcsemberei, s ehhez az olimpiai negyedik hely remek alapot adhat. Az előttünk álló időszak nagyon fontos lesz a magyar férfiválogatott számára, hiszen az olimpiai negyedik hely ráirányította a figyelmet a csapatra, de ezt a pozíciót meg is kell tartani. A világbajnokságról sajnos lemaradtunk, de mindenképpen ott kell lennünk a következő Eb-n, s hiszem, hogy a magyar válogatottnak ott van a helye a kontinens legjobb csapatai között. ---- …hogy 1991 óta kétszer nem a veszprémi férficsapat nyerte meg a bajnokságot. Az 1995-96-os szezonban a Pick-Szeged az 1999-2000-es bajnokságban pedig a Dunaferr törte meg a bakonyi gárda hegemóniáját, s a siker évében mindkét helyen Skaliczki László volt a vezetőedző.

…hogy a Skaliczki László irányította válogatottban már egy évtizeddel ezelőtt is játszott Fazekas Nándor, Gál Gyula és Lendvay Péter. Akkor ifjúsági korú játékosként az izraeli korosztályos Eb-n szerepeltek, s a nyolcadik helyen végeztek.

…hogy hiába kapott magyar állampolgárságot Eklemovics Nikola (aki a nyáron igazolt Szegedről Veszprémbe), egyelőre nem szerepelhet válogatottunkban, hiszen az idei Eb-n még ott volt a szerb-montenegrói nemzeti csapatban.

Szavazás

Elégedett férfi kéziseink olimpiai 4. helyével?

Írja be az itt látható számot!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik