Szilárd alapokon a válogatott

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.12.08. 21:33
Címkék
Győrben csütörtökön nekivág a magyar válogatott a nagy kalandnak, s reményeink szerint tíz nap múlva hatalmas ünneppel zárja a sorozatot a Papp László Sportarénában. A csapatot egy csendes szakember irányítja, aki 2000-ben teljesen váratlanul csöppent a női kézilabda világába, ám azóta klubszinten halmozta a sikereket. Kiss Szilárd rövid, de kemény felkészülést csinált végig tanítványaival, s bátran kijelentette: aranyérmet vár!
Az öt helyszínen - Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Győr, Zalaegerszeg - december 19-ig zajló női Eb-n először osztanak pénzt: a győztes 40 ezer, az ezüstérmes 30,
a harmadik helyezett 20, a negyedik pedig 10 ezer eurót kap.

- Akár könnyű kis kaland is lehetett volna az egész, hiszen 2000 elején mindössze négy hónapos szerződés kötötte a Dunaferr női csapatának vezetőivel.
- Azelőtt egy hónappal pedig eszembe sem jutott, hogy valaha női csapatnál dolgozom majd - mondta Kiss Szilárd.
- Ebből következik, hogy a női kapitányi poszt sem szerepelt távlati tervei között.
- Természetesen nem. Igaz, voltak kapitányi ambícióim, csak éppen a férfiaknál, ahol többek között az 1994-es világbajnoki elődöntős válogatottnak voltam a másodedzője. Arra viszont, hogy a női válogatott szakvezetője leszek, még a kinevezésem előtti hetekben sem gondoltam.

A mester segítői már sokszor bizonyítottak

Valamennyien reméljük: Kiss Szilárd mester aranykapitányként zárhatja élete elsô világversenyét (Fotó: Danis Barna)
Valamennyien reméljük: Kiss Szilárd mester aranykapitányként zárhatja élete elsô világversenyét (Fotó: Danis Barna)
Valamennyien reméljük: Kiss Szilárd mester aranykapitányként zárhatja élete elsô világversenyét (Fotó: Danis Barna)
- Miután a Dunaferr edzőjeként irányítja a válogatottat, kellett a dunaújvárosi klubvezetők jóváhagyása is.
- Ebben a kérdésben szerencsésnek mondhatom magam, hiszen itt megszokhattam, hogy mindenben korrekt a vezetőség. Most is azok voltak, és rábólintottak a kinevezésemre, hiszen ez nemcsak a személyemnek, hanem a Dunaferr női csapatának is hatalmas megtiszteltetés.
- Újvárosban hosszú ideje remek párost alkotnak Mátéfi Eszterrel, ezért nem volt meglepő, hogy a válogatott mellé is hölgyet választott másodedzőnek.
- Kétségtelen, hogy a Dunaferrnél bevált ez a felállás, ezért is választottam másodedzőnek Pádár Ildikót. Minden tiszteletet megérdemel a játékos-pályafutásáért, s a Fradiban Németh András mellett is bizonyított már. Kocsis Erzsébet technikai vezetői kinevezése is kézenfekvőnek tűnt, hiszen elmondható róla mindaz, ami Ildikóról, s évek óta dolgozunk együtt. A női segítők hatalmas előnyt jelentenek a csapattal való kapcsolattartásban, egész más a viszonyuk a játékosokhoz, s ami szintén nem lényegtelen, bármikor ott lehetnek az öltözőben.
- Fárasztó nyár és erőltetett bajnoki menetelés után érkeztek a játékosok a válogatott Európa-bajnoki felkészülésére.
- Szerencsére mindenki megfelelő erőállapotban érkezett a klubjából, pedig valóban nem volt könnyű az elmúlt néhány hónap.
- Összességében elégedett az alig több mint háromhetes Európa-bajnoki felkészüléssel?
- Elvégeztük azt a munkát, amit elterveztünk, a lányok végig fegyelmezetten, teljes odaadással dolgoztak, látszott rajtuk, hogy tudják, milyen fontos esemény áll a magyar válogatott előtt. Talán a felkészülési mérkőzések miatt van egy kis hiányérzetem, mert nem mindig érték el a céljukat. Az ellenfeleink ugyanis egyes találkozókon nem játszottak olyan ritmusban, amelyre szükség lett volna. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy eredetileg Békéscsabára és Zalaegerszegre is nemzetközi tornát szerettünk volna összehozni, de sajnos nem sikerült, így maradtak a tesztmeccsek. ---- - A felkészülés során megfordultak négy megyében. Nem zavarta a csapatot a sok utazás?
- Azért Magyarországon nem olyan hatalmasak a távolságok, zökkenőmentesen teltek a napok. Ha belegondol, egy-egy hetet mindig ugyanott töltöttünk, így volt állandóság a játékosok életében, hétvégére pedig pihenőt kaptak. Így viszont legalább nem unhatták meg a hetek alatt ugyanazt a helyszínt, nem fásulhattak bele az egyhangúságba. Nagyon fontos, hogy minden városban érezhették a feléjük áradó szeretetet. A vendéglátók mindenütt kitettek magukért, az ellátásunk tökéletes volt.
- Fontos volt, hogy megforduljanak a torna minden vidéki helyszínén?
- Győr és Debrecen esetében már csak azért is, mert ezekben a városokban játszunk a csoportban, majd a középdöntőben. Fontos volt, hogy megismerjük ezeket a létesítményeket, hiszen a Főnix-csarnokban korábban még nem is játszottak kézilabdameccset, de a győri Egyetemi Sportcsarnok is új még az ETO-játékosoknak is. Békéscsaba és Zalaegerszeg is Európa-bajnoki helyszín, csodálatos meccsek várnak e két városra is.
- Az elmúlt időszakban sokszor bukott el a magyar válogatott fontos csatákat a végjátékban. Mit lehet megváltoztatni, hogy ez ne forduljon elő többször?
- Fontos elmondani, hogy a csapat utóbbi időszakát nagyon sikeresnek értékelem, hiszen a világversenyeken rendre a döntőben vagy a finálé közelében volt. Ezek az évek nagyon sokat segítettek abban, hogy a kézilabda ma ilyen népszerű Magyarországon, hogy várhatóan közönségsikerrel lehet megrendezni az Európa-bajnokságot. Egyébként a konkrét szituációkat próbáltuk elemezni és modellezni, ez talán segíthet a megoldásban.
- A három csoportmeccs közül melyik lesz a legnehezebb?
- Mindig a következő. A mezőnyben nincsenek gyenge csapatok, nem lehet egyik válogatott ellen sem biztosra menni. A világversenyen a rajt mindig nehéz, ekkor még a rutinos játékosok is lámpalázasak lehetnek, ezért is jelent pluszfeladatot a fehéroroszok elleni találkozó. Ausztria nagyon készül az Európa-bajnokságra, az eddigi honosítások mellett az utolsó pillanatokig újakat terveznek, azaz biztos jó csapatuk lesz. A franciák ellen az utóbbi időszakban tétmeccseken sok bosszúság ért minket, elég csak a világbajnoki döntőre vagy az olimpiai negyeddöntőre gondolni. Itt az ideje, hogy forduljon a kocka. Ezért nagyon sokat kell tennünk, nehéz mérkőzésre számítok.

Egyértelmű a cél

- Érdekes helyzetbe került, hiszen a hazai rendezésű Európa-bajnokságon mint rendezőnek módunk volt csoportot, ágat választani a sorsoláskor, ám amikor - még jóval az olimpia előtt - elkészítették a beosztást, még Mocsai Lajos volt a szövetségi kapitány, ő dönthetett arról, hova kerüljön a csapat.
- Értettem elődöm logikáját, de ezen már kár sokat töprengeni. A lényeg, hogy egy ilyen versenyen nincs könnyű ellenfél.
- A kézilabda-szövetség elnöksége a dobogóra kerülést tűzte ki célként a válogatott elé, ám ön kijelentette, meg akarjuk nyerni az Európa-bajnokságot.
- Szerintem a hazai Európa-bajnokságon egyértelműen ez a cél. Persze ettől még végezhetünk rosszabb helyen, ami nem lenne tragédia, de úgy vélem, mindenképpen ki kell mondani, hogy az aranyéremért vágunk neki a sorozatnak. Ha azt mondjuk, hogy a háromban akarunk lenni, akkor nem tudunk Eb-t nyerni. ---- Kiss Szilárd eddig négy hivatalos mérkőzésen dirigálta a magyar válogatottat, s ezeken a csapat veretlen maradt. A mérleg: három győzelem, egy döntetlen. A csapat egyébként a két zárt kapus mecscsen sem talált legyőzőre, Szlovénia ellen 29-25-re, Románia ellen pedig 32-25-re nyert, de ezek a találkozók nem számítanak hivatalos, nemzetek közötti összecsapásnak.

November 18., Békéscsaba: MAGYARORSZÁG-Ukrajna 25-21 (15-13)
November 19., Gyula: MAGYARORSZÁG-Ukrajna 26-26 (14-14)
November 25., Zalaegerszeg: MAGYARORSZÁG-Szlovénia 33-30 (17-17)
December 2., Debrecen: MAGYARORSZÁG-Románia 35-24 (18-12)


Mit kínálunk?
A Nemzeti Sport a kiemelkedő esemény rangjához méltóan, öt oldalon - a magyarok szünnapján három oldalon - tájékoztatja olvasóit az Eb-ről.
Kiemelt terjedelmű és tartalmú, színes információkkal és riportokkal gazdagított tudósításokat közlünk a magyarok mérkőzéseiről, s az összes többi találkozóról is helyszíni, képes beszámolók kerülnek a lapba.
Az Eb-csaták értékelésére Skaliczki Lászlót, az olimpiai negyedik helyezett férficsapat mesterét kértük fel.
Mindennap sztárvendég - hajdani válogatott klasszis, híres edző, külföldi csillag, egy-egy szaktekintély - mondja el véleményét a küzdelmekről.
Megszólaltatjuk a nap emberét - remélhetőleg a leggyakrabban magyar játékost.
Publicisztikánkban a pályán és környékén történő eseményekkel mélyebben is foglalkozunk.
Mindennap bemutatjuk a mieink következő ellenfelét, közöljük az Eb teljes eredménylistáját s további programját.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik