Bravúr a bajnok otthonában

SIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGYSIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2004.12.29. 22:06
Címkék
Csemegével búcsúztatta az esztendőt a bajnoki listavezető és címvédő Dunaferr, valamint az ezüstérmes Győr.
A két csapatot az eddigi fordulókban megközelíteni sem tudták hátrébb álló vetélytársai. A Dunaferr százszázalékos teljesítményt nyújtott, míg a Győr csak az újvárosiaktól kapott ki (31-28). "Ugyanolyan jó tempóban kell kézilabdáznunk, mint az előző találkozókon, és akkor folytathatjuk sikersorozatunkat" - vélekedett a találkozó előtt Kiss Szilárd, a Dunaferr edzője, aki Pálffyra nem számíthatott, mivel a válogatott jobbszélső lázas volt az utóbbi napokban. Róth Kálmán, a vendégek mestere több gondra igyekezett megoldást találni. "Mörtel bokasérülést szenvedett - mondta, - Djokics pedig a szerb-montenegrói válogatottból combizomszakadással tért vissza. "
A magyar válogatott kezdő sora állt szemben a győriekkel, akik között persze szintén sok klasszis lépett pályára. Kindl góljára még gyorsan válaszolt Vérten, ám a folytatásban a győriek nehezen kerültek lövőhelyzetbe, valamint Pálinger is nagyszerű formában védett (4-1). A magas Bradeanu, Mehlmann és Gogirla állt a győri védelem középpontjában, ezért Ferlingéknek nem mindig sikerült átlőniük a falat. Görbicz, a mezőny egyik legjobbja, majdnem ugyanolyan jól megértette magát Borbással, mint Djokiccsal (5-4), de a kimaradó győri ziccerek, valamint a vendégek védekezési fegyelmezetlenségei miatt újra növelte előnyét a Dunaferr (8-4). Radulovics támadásban és védekezésben egyaránt segítette csapatát, valamint több feladatot kapott Kiss Szilárdtól a rutinos Németh Helga is, míg Ferling Bernadett ezúttal is az újvárosiak egyik legjobbja volt.

Róth Kálmán időt kért, és a folytatásban Bódi helyén Kovacicovát szerepeltette, aki 11-5-nél fontos gólt lőtt, amelylyel a Győr megszakította ellenfele parádés sorozatát. Juhász fölé lőtt büntetője jelezte, az ETO játékosai közül nem mindenki tudott kellően összpontosítani. Közben Radulovics szórta a gólokat, társai is elkápráztatták a szurkolókat (13-6). A győriek nem tudták áttörni a Dunaferr erőszakos és mozgékony védőfalát, amely mögött remekelt Pálinger.
A szünet előtt két perccel csak taktikai okokból kért időt Kiss Szilárd, majd még Sirina bizonyította néhány bravúrral, hogy nem miatta állt vesztésre az ETO.
A pihenő alatt Vanyus Attila, a győriek első embere és a szövetség alelnöke elmondta, hogy csapata hatalmas igyekezettel próbálja szétzilálni az újvárosiak védelmét, ám ez még a tapasztalt és kitűnően képzett játékosoknak sem mindig sikerül. "Félig kidolgozott helyzetekben kénytelenek vállalkozni Görbiczék, míg a hazai csapat a fegyelmezett védekezésből gyorsan tud támadni" - vélekedett Vanyus Attila.
Agresszívebben védekezve kezdte a második félidőt a Győr (13-10), ám a Dunaferr kapuja előtt továbbra sem termett neki sok babér. Kulcsár, Pigniczki és Bohus nagyszerű lábmunkával kísérte Görbiczék támadásszövését, Pálinger pedig immár ezredszer is igazolta klasszisát. Radulovics kisebb vállsérülés és az azt követő néhány perces ápolás után visszatért, és ismét kezébe vette a karmesteri pálcát. A világklasszis jobbátlövő góljai mellett többször remek helyzetbe hozta társait (18-12). Kiss Szilárd a cserepadról is nemzetközi szintű profikat tudott harcba küldeni, míg Róth Kálmán ebből a szempontból nehezebb helyzetben volt, amikor fáradni látszott Gogirla, Bradeanu vagy Görbicz. Az amúgy is sziporkázó Pálingert olykor naggyá tették a küzdő szellemükért és akarásukért feltétlenül dicséretet érdemlő győriek (19-16), akik közül Görbicz mellett Sirina is kiemelést érdemelt.
A hajrá 21-18-nál Mehlmann taccsra dobott labdájával kezdődött, majd az egyébként jó teljesítményt nyújtó Vérten is ziccert hibázott. Görbiczet ápolni kellett, mert egy ütközést követően a földre került és beütötte a fejét a padlóba. A biztos kezű román válogatott, Gogirla látványos góljaival feljött a csodásan küzdő Győr (22-21), és két perccel a vége előtt Kiss Szilárd időt kért.
Kindl lerántotta a nyakánál fogva Görbiczet, ezért kiállították, Gogirla pedig fél perccel a vége előtt egyenlített (22-22), és a Dunaferr az ellentámadásból már nem tudott gólt szerezni. Fergeteges hajrájával megérdemelten szerzett pontot a címvédő otthonában a sérülésektől tizedelt Győr.

Szavazás

Ki nyeri meg a női kézilabda-bajnokságot?

---- Radulovics Bojana: - Kicsit elfáradtunk, ezért nem tudtunk szervezetten támadni. Az első félidőben még megvolt a gyorsaságunk, később azonban lelassultunk.
Pálinger Katalin: - Tipikusan év végi színvonalú meccset játszottunk. Nagyon sok hibát vétett mindkét csapat. Sajnálom, hogy a végén nem tudtuk megtartani az előnyünket. Tanulnunk kell a hibáinkból, bízom benne, hogy a történtek ellenére magabiztosan fogjuk nyerni az alapszakaszt.
Ferling Bernadett: - Nem voltunk igazán frissek, a végére kipukkadtunk. Nem vesztettünk el semmit, megyünk tovább.

Nagy Ivett: - Az első félidőben jól működött a védekezésünk, támadásban sem voltunk rosszak. A szünet után talán elhittük, hogy megnyertük a mérkőzést, vagy elfáradtunk, lehet, hogy mind a kettő.
Sirina Irina: - A bajnokság egyik legfontosabb mérkőzésén szereztünk pontot. Kitűnő összecsapás volt, nagyszerűen küzdött mindkét együttes. Dunaújvárosban pontot szerezni, ez jó eredmény. Büszke vagyok csapatomra.
Görbicz Anita: - Az első félidőben nem sikerült megvalósítanunk azt a taktikát, amelyet pedig alaposan megbeszéltünk a rangadó előtt. A másodikban aztán feljavultunk, és ha nem Pálinger véd a Dunaferrben, akkor simán győzünk.
Vérten Orsolya: - A pontszerzést annak köszönhettük, hogy a végén még tudtunk újítani. Kiderült, hogy milyen remek erőnlétben vagyunk, mert az utolsó percig futottunk, küzdöttünk.


Mi történt csapatával a hajrában?

Kiss Szilárd:
Ha egy szóval akarnék válaszolni, akkor azt mondanám, elfáradt. Emberelőnyös helyzeteit nem használta ki, olykor az összpontosításával is akadt gond. Fáradt játékosok léptek pályára mindkét oldalon, hiszen a válogatottak az Európa-bajnokságon nagyon sokat játszottak. Most a legfontosabb feladatunk, hogy játékosaink feltöltsék az akkumulátoraikat.

Róth Kálmán: A hajrában, akárcsak az egész mérkőzésen, tiszta szívvel küzdött csapatom. Az elején a nagy akarás miatt kissé görcsös és kapkodó volt a játéka, majd ez megváltozott a második harminc percben. Ekkor már bátrabban kézilabdáztak Görbiczék, valamint az is jót tett a csapatnak, hogy átszerveztük a védelmét. Győzelmi esélyt szalasztottunk el, és meg is szereztük volna a két pontot, ha szélsőink a ziccereiknek legalább a felét belövik. ---- A rangadón fejsérülést szenvedő Görbicz Anitáról, a találkozó egyik legjobbjáról dr. Balogh Péter csapatorvos véleményét kérdeztük. "A válogatott irányító akkor sérült meg, amikor lerántották és a fejét beütötte a padlóba - mondta az orvos. - A mérkőzést ugyan befejezte, de az öltözőben már erősen fájt a feje, hányingere volt és szédült. Ezek pedig az agyrázkódás tipikus jelei. Szerencsére nem vesztette el az eszméletét és remélhetőleg két-három nap pihenő után visszatérhet a csapatba."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik