Visszavonultatták Kulcsár Anita mezét

SIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGYSIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2005.03.02. 22:22
Címkék
Az olimpiai bajnokot és Eb-ezüstérmest látta vendégül a magyar női válogatott Dunaújvárosban, ahol a Dánia elleni felkészülési találkozó egyben Kulcsár Anita-emlékmérkőzés is volt, amelyen megjelent az autóbalesetben elhunyt újvárosi klasszis beállós családja is. A találkozó előtt köszöntötték 75. válogatottsága alkalmával Mehlmann Ibolyát.
Kindl Gabriella válogatottunk húzóemberének, a dán védők számára pedig sokszor tarthatatlannak bizonyult
Kindl Gabriella válogatottunk húzóemberének, a dán védők számára pedig sokszor tarthatatlannak bizonyult
Kindl Gabriella válogatottunk húzóemberének, a dán védők számára pedig sokszor tarthatatlannak bizonyult
Kindl Gabriella válogatottunk húzóemberének, a dán védők számára pedig sokszor tarthatatlannak bizonyult
Kindl Gabriella válogatottunk húzóemberének, a dán védők számára pedig sokszor tarthatatlannak bizonyult
Kindl Gabriella válogatottunk húzóemberének, a dán védők számára pedig sokszor tarthatatlannak bizonyult

A világbajnoki ezüstérmes és Eb-3. magyar együttesben és a vendégcsapatban egyaránt sok fiatal tehetség lépett pályára. Jan Pytlick szövetségi kapitány elmondta: "Két kerettel dolgozom, és ez az, amelyre a pekingi csapatomat szeretném építeni. Ugyanakkor több kitűnő játékosom most otthon maradt, és ők a szombati, valamint a vasárnapi visszavágókon sem szerepelnek, mert ezekre a találkozókra legfeljebb kapust szándékozom cserélni."

Németh András arról beszélt, hogy bizonyíthatnak egyrészt a fiatalok, másrészt azok, akik már játszottak ugyan magyar címeres mezben, de főszerephez csak elvétve jutottak. A hétfőtől Újvárosban edzőtáborozó, 17 tagú keretből Herr Orsolya kapus maradt ki. A dániai összecsapásokra ketten nem utazhatnak, míg Benyáts Bea (Esbjerg) Aarhusban csatlakozik legjobbjainkhoz.

A válogatottban debütáló Borbás kezdett Kulcsár helyén, míg a bal szélen Vérten igyekezett helyettesíteni a lábsérüléssel bajlódó Nagy Ivettet. A mieink fergetegesen rajtoltak, és főleg Pálinger, Ferling, Kindl, valamint Mehlmann kápráztatta el a közönséget (5-1). A félidő közepén felébredtek a vendégek, és Sjöberg vezérletével felzárkóztak. Ekkor nem zárt kellő hatékonysággal a magyarok védőfala, és a támadásaik befejezésével is akadtak gondok (9-9). Németh András időt kért, majd pályára küldte Görbiczet és Gaált, aki először játszott a válogatottban. Falk, Thomsen és Jensen erőszakosan védekezett, valamint Iversen kapusban is gyakrabban elakadt a labda, ám Vérten lövéseit nem tudta hárítani (14-11). A félidő hajrájában újra sziporkáztak a mieink. ----

A szünetben Radulovics Bojana, a csapat egykori világsztárja dicsérte a mieinket. "Tetszett a játékuk, különösen a védekezésük - mondta a Dunaferr átlövője, akit kétszer (2000, 2003) választottak meg a világ legjobbjának. - Lelkesek a fiatalok, és Pálinger remekül véd."

Laurencz László volt szövetségi kapitány: "A hatos védőfal elfogadható, elöl viszont még akadnak gondok, nyilván az összeszokottság hiánya miatt."
Vass Sándor egykori szövetségi kapitány, az MKSZ szakmai alelnöke: "Sok az újonc a keretben, akik közül eddig főleg Borbás ügyeskedett. Nekem tetszett Vérten erőszakos védekezése is."

A folytatásban Sugár állt a kapuba, Bódi is bemutatkozott a legjobbak között, majd Hornyák is debütált (17-12). Bódi találatával őrizte tetemes előnyét a magyar együttes, és a dánokon a rutinos Skov beállása sem tudott segíteni. Ferling két büntetőjével 22-15 lett az állás, és az újoncok közül Madai is bemutatkozott.

Jan Pytlick tehetetlenül szemlélte fiatal együttese keserves vergődését, majd időt kért, de ez sem sokat használt. Ferling biztosan lőtte a heteseket, valamint Mehlmann, Tóth és Kenyeres is látványos gólokat lőtt (27-16). A tesztmérkőzés ezzel el is dőlt.

A találkozó legfőbb értéke az volt, hogy a magyar újoncok jól játszva átestek a tűzkeresztségen, és sikerélménnyel kezdhették pályafutásuk új szakaszát. Ugyanez mondható el Németh András szövetségi kapitányról, aki először irányította legjobbjainkat (1998-ban Zsiga Gyulával ketten vezették a csapatot az Eb-selejtezőkön). A magyarok csütörtökön pihennek, pénteken pedig elutaznak a dániai két mérkőzésre. ---- Pálinger Katalin: - Mindenki a válogatotthoz méltóan, lelkesen és bátran küzdött, valamennyi társam sokat tett a sikerért. Elégedett lehet a közönség is, mert biztosan győztünk, ráadásul sok biztató jelet láthatott a jövőre nézve.

Mehlmann Ibolya: - Alakul a csapatjátékunk, különösen ahhoz képest, hogy mindössze két és fél napot tudtunk gyakorolni erre a találkozóra. Remélem, hasonlóan sikeres lesz a folytatás is.

Görbicz Anita: - Amivel különösen elégedettek lehetünk, az a csapatmunkánk, a védekezésünk és az együttes óriási akarata. Mégiscsak a dánokat vertük meg!

Kindl Gabriella: - Nagyszerű hangulatú összecsapáson diadalmaskodtunk. Sok fiatal mutatkozhatott be, és mindegyikük igyekezett bizonyítani, hogy a keretben a helye.

Tóth Tímea: - Jól küzdött a csapat, valamint igyekezett tökéletesen megvalósítani a szövetségi kapitány összes kérését. Bemutatkozásnak jó volt ez a siker.

Ferling Bernadett: - Annak örülök a legjobban, hogy az emlékmérkőzésen Kulcsár Anita nevéhez méltóan játszottak mind az újoncok, mind a rutinosabb játékosaink. Élveztük a játékot, s jól szórakoztattuk a közönséget. ---- A magyar-dán tesztmérkőzés előtt Németh András szövetségi kapitány megbeszélésre hívta a kerettagokat adó klubok edzőit, valamint Vanyus Attilát, az MKSZ általános alelnökét. Az összejövetelen a mester arra kérte kollégáit, hogy segítsék a keret munkáját. A legfontosabb feladatuk az lesz, hogy az erőnléti és a technikai képzés zömét elvégeztessék a lányokkal. Ha ez megvalósul, akkor a válogatottban már csak a taktikai munkát és a játékosok összeszoktatását kell a legfontosabb célnak tekinteni. Az edzők véleményét Róth Kálmán, a Győr trénere foglalta össze. Szerinte nagyszerű kezdeményezés Németh András részéről, hogy meghívta kollégáit, akik magától értetődően mindent meg fognak tenni a válogatott sikereinek elősegítéséért. ---- A Dunaferr női csapata két bajnoki mérkőzésen, a Bp. Spartacus egy találkozón (éppen a bajnok ellen) jogtalanul szerepeltetett játékosokat. A Dunaferr-Hódmezővásárhely csata esetében egyszerűbbnek tűnhet a versenybizottság dolga, míg a másik találkozón történtekre - Katona Sándor versenybizottsági elnök szerint - nincs szabály.

A versenybizottság több napja tárgyalja a két ügyet, és várhatóan ma hozza meg elsőfokú döntését. Ha pontokat vonnak le a Dunaferrtől és a Spartacustól, akkor jelentősen megváltozhat a bajnoki alapszakasz végeredménye.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik