Megismétlődik a tavalyi finálé?

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2005.04.01. 21:49
Címkék
A hét vége kiemelkedő eseménye lesz a Halászi Takarék női Magyar Kupa négyes döntő, amelynek mintegy felvezetéseként a Győri ETO KC tegnap sajtótájékoztatót tartott, nyilvánosságra hozta a változásokat, amelyek a bajnoki év végén a klub női és férficsapataiban történnek.
A vb-re készülô keret tagjai közül Borbás Rita, Sirina Irina és Mehlmann Ibolya (középen) elhagyja Gyôrt, s várhatóan hazai élklubot választ (Fotó: Mirkó István)
A vb-re készülô keret tagjai közül Borbás Rita, Sirina Irina és Mehlmann Ibolya (középen) elhagyja Gyôrt, s várhatóan hazai élklubot választ (Fotó: Mirkó István)
A vb-re készülô keret tagjai közül Borbás Rita, Sirina Irina és Mehlmann Ibolya (középen) elhagyja Gyôrt, s várhatóan hazai élklubot választ (Fotó: Mirkó István)
A vb-re készülô keret tagjai közül Borbás Rita, Sirina Irina és Mehlmann Ibolya (középen) elhagyja Gyôrt, s várhatóan hazai élklubot választ (Fotó: Mirkó István)
A vb-re készülô keret tagjai közül Borbás Rita, Sirina Irina és Mehlmann Ibolya (középen) elhagyja Gyôrt, s várhatóan hazai élklubot választ (Fotó: Mirkó István)
A vb-re készülô keret tagjai közül Borbás Rita, Sirina Irina és Mehlmann Ibolya (középen) elhagyja Gyôrt, s várhatóan hazai élklubot választ (Fotó: Mirkó István)

Vanyus Attila klubelnök elmondta, hogy június 30-án a Graboplast ETO KC hat női játékosának lejár a szerződése. Közülük Görbicz és Mörtel szerződését további két, míg Kovacicováét egy évvel meghosszabbították.

Sztárok vándorbottal

"Különösen Görbicz döntésének örülünk, mivel a válogatott irányító több kedvező ajánlat közül a Győrét választotta - mondta az elnök. - Ugyanakkor három válogatott kerettaggal, Borbással, Mehlmann-nal és Sirinával anyagi és szakmai okok miatt nem újítjuk meg a megállapodást. Új erőssége lesz a csapatnak a hét éve Dániába távozó, saját nevelésű jobbátlövőnk, Nagy Krisztina, akit a Gudméhoz ugyan még 2006-ig szerződés kötne, de ő mindenképpen haza kíván térni. Kérésére klubja hozzájárult a távozásához. Nagy mellett ugyancsak külföldről érkezik egy beállós, akivel a kétéves szerződést már meg is kötöttük, de az ő személyes kívánsága, hogy csak a bajnoki év végén hozzuk nyilvánosságra a nevét. Klubunk két évvel meghosszabbította Róth Kálmán edző szerződését. "

A Nemzeti Sport Erdélyből is megerősített információja szerint Ana Maria Lazer, a román bajnok Silcotub 25 éves, válogatott játékosa érkezik Győrbe. Lazer lábsérülése miatt nem játszott a legutóbbi Eb-n, sem a zilahi csapat Győr elleni EHF-kupa-negyeddöntőjén. Mehlmann, Sirina és Borbás várhatóan olyan honi élcsapat(ok)ban folytatja, amely(ek) céltudatosan posztra igazol(nak), s nem riad(nak) vissza a válogatott sztárokért hozandó áldozattól.

Visszatérve az idei MK-hajrához, az elődöntőt ma Dabason, a helyosztókat holnap Győrött (12.30 óra és 15 óra, tv: Sport1) rendezik meg, s elképzelhető, hogy bronzmérkőzésen a KEK-indulási jog lesz a tét. Az elődöntő párosítása: Győri Graboplast ETO-Váci NK (15.30 óra), Dunaferr NK-Bp. Kőbánya-Spartacus (18).


Ha pedig döntetlen...

Az MK-kiírás értelmében: döntetlennél nincs hosszabbítás, azonnal öt-öt hetest dobnak a csapatok. Ha ezután is döntetlen marad az állás, akkor újabb büntetôkre kerül sor mindaddig, amíg döntés nem születik. A négyes döntô csapatai pénzt is kapnak: tudomásunk szerint a rendezési jogért kiírt licitbôl befolyó 1.6 millió forintot felosztják a négy együttes, valamint az MKSZ között.
Érdekesség, hogy az elmúlt évi MK-elődöntőben egymással küzdött az akkor simán továbbjutó Dunaferr és a Vác, valamint a másik ágon a Győr és az FTC. A tavalyi győri finálét a Dunaferr 33-27-re nyerte meg. Az elmúlt évi négyesből ezúttal hiányzik a 11-szeres MK-győztes FTC, amelyet a nyolcaddöntőben a Debrecen búcsúztatott. A helyén a Cornexit 30-29-re legyőző, háromszoros kupagyőztes Bp. Kőbánya-Spartacus lépett.
A 45. MK-sorozat nagy esélyese a címvédő Dunaferr, ám a győriek - a Vác elleni remélt siker után - hazai pályán szeretnének visszavágni az újvárosiaknak a legutóbb elvesztett fináléért (feltéve, hogy a BL-elődöntős Dunaferr ellen nem szerez hatalmas meglepetést a Szpari az elődöntőben). ---- Új név a trófeán?

"A minap Németországban megrendezett junior-vébéselejtezőről Bódi és Juhász sérülten érkezett haza, s közülük talán Juhászra számíthatok a hét végén - tájékoztatott Róth Kálmán, a győriek mestere. - A papírforma szerint megismétlődhet az elmúlt évi döntő, de nekünk nagyon keményen meg kell küzdenünk a továbbjutásért. A Vác, amely a KEK-ben szerzett nemzetközi tapasztalatokat, kellemetlen ellenfélnek ígérkezik, és a bajnokságban többnyire szoros mérkőzéseket vívunk egymással. A héten nemcsak Vura József csapata, hanem a Dunaferr ellen is készültünk. A döntőben - ha bejutunk - még nehezebb csata vár ránk. A bajnok és kupavédő Újváros harcos együttes, ellene a legjobb tudásunkra, igen fegyelmezett játékra lesz szükségünk. Nem is beszélve lelkes közönségünkről! Remélem, ezúttal új név, a Győré kerül a kupára."
A Vác persze mindent megtesz ma Dabason, hogy a győri tervek csak álmok maradjanak, ám a realitásokkal Vura József, az ETO hajdani sikeredzője is tisztában van.

"Az előzmények ismeretében már annak is örülhetünk, hogy a Vác ismét bejutott a négy közé az MK-ban - mondta Vura József. - A felkészülésünk nehézségeiről most nem kívánok sokat beszélni, de a lényeg, hogy a tervezett és remélt erősítés ebben az évadban elmaradt a klubban. A Győr erősebb kerettel áll fel, a két román csillaggal megnőtt a taktikai variációi száma, valamint hosszabb a kispadja. Nekünk a KEK-indulás joga a tét, s ez a bronzmérkőzésen is megszerezhető. Ilyés a héten beteg volt, alig edzett, és továbbra sem számíthatunk Ôrire, aki térdműtétje után lábadozik."
A Dunaferr-Spartacus találkozón apa és fia - Kiss Szilárd és ifj. Kiss Szilárd - edzőként áll szemben egymással, és nagy meglepetés lenne, ha a "családi" meccs végén az ifjabb mester lenne boldogabb.
"Az esélylatolgatás előtt egy mondatot arról szeretnék mondani, hogy a Dunaferrnek kicsit sem szerencsés, sőt inkább hátrányos, ahogyan a négyes döntő helyszíneinek kialakítása, pontosabban a licitálás, majd a mérkőzések elosztása történt - vélekedett a mester. - Újra Győré lett az MK-hajrá rendezési joga, majd a győztestől Dabas kapta az elődöntőket, holott Dunaújváros is szívesen vállalta volna mind a négy találkozót. A hét végén a célunk egyértelmű, szeretnénk visszavinni Újvárosba a trófeát, amely az utóbbi hét évben ötször a Dunaferrhez került. A fináléba kerülésünk aligha lehet kérdéses, s hogy ott mi lesz, azt meglátjuk. A másik ágon a Győrt várom a döntőbe, de a Vác aligha adja olcsón a bőrét."

A KEK-indulás a tét

A Kőbánya-Spartacus elnöke, Pazár Sándor és ifj. Kiss Szilárd edző egyetértettek abban, hogy nagy szó az együttes négybe kerülése, s abban is, hogy ebben a négyesben a Szparinak nem a Dunaferr legyőzése, hanem a harmadik hely megszerzése lehet a célja. "Azt várom a hét végi küzdelmektől, hogy együttesünk a Váccal fog csatázni a KEK-indulás jogáért, s mivel a Dunaferr és a Győr BL-induló lesz, a bronztalálkozón nem csupán az erkölcsi siker lesz a tét - hangoztatta ifj. Kiss Szilárd. - A Dunaferr ellen szinte csak felkészülési mérkőzést játszunk, majd vasárnap várhatóan a Váccal találkozunk, amellyel szemben ötven százalék esélyt adok együttesemnek." ---- Győrött gondolnak a jövőre is, ezért négyéves szerződést kötöttek Zomborszki Edittel, a Nyíregyházi Kölcsey 18 éves, 184 centis, balkezes jobbátlövőjével, aki Hadobás István neveltje (a mester annak idején Kulcsár Anitát is Győrbe irányította). A Graboplast ETO az NB I-es keretbe szerződtette ifjúsági csapata három korosztályos válogatott tehetségét, a jobbszélső Földes Katát, a beállós Reizner Szabinát és a jobbátlövő Herr Anitát. Róth Kálmán edző segítőjével, Horváth Mariannak újabb kétéves megállapodást kötöttek, vele kapcsolatos örömhír, hogy a klub egykori játékosa március 31-én egészséges ikreknek (egy-egy fiúnak és lánynak) adott életet.

Szavazás

Ki nyeri meg a női kézilabda-bajnokságot?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik