Vigyázat, jön Pepi Manaszkov!

H. L., S. J.H. L., S. J.
Vágólapra másolva!
2005.04.25. 23:53
Címkék
A macedónok elszántak, hogy kijutnak a jövő évi svájci Eb-re. A szerb Zoran Zsivkovics, az új szövetségi kapitány a 35 tagú keretét a minap szűkítette, s a hazai bajnokságban szereplő legjobbak ezen a héten Szkopjében gyakorolnak (a hét végén kezdődik a macedón bajnokság rájátszása).
Az elnyûhetetlen Pepi Manaszkov, az évszázad macedón kézilabdázója visszatérhet Zoran Zsivkovics nagy célokra törô keretébe
Az elnyûhetetlen Pepi Manaszkov, az évszázad macedón kézilabdázója visszatérhet Zoran Zsivkovics nagy célokra törô keretébe
Az elnyûhetetlen Pepi Manaszkov, az évszázad macedón kézilabdázója visszatérhet Zoran Zsivkovics nagy célokra törô keretébe
Az elnyûhetetlen Pepi Manaszkov, az évszázad macedón kézilabdázója visszatérhet Zoran Zsivkovics nagy célokra törô keretébe
Az elnyûhetetlen Pepi Manaszkov, az évszázad macedón kézilabdázója visszatérhet Zoran Zsivkovics nagy célokra törô keretébe
Az elnyûhetetlen Pepi Manaszkov, az évszázad macedón kézilabdázója visszatérhet Zoran Zsivkovics nagy célokra törô keretébe

A jelenlegi összejövetelen főleg a taktika gyakorlása és a játékosok sportformájának megőrzése a legfontosabb feladat. A szkopjei lapok szerint Zsivkovics teljesen új légkört teremtett a válogatottban, a játékosok hisznek neki, bíznak benne. Többen is kiemelték, még sosem dolgoztak ilyen híres és jó edzővel (tavaly Dragan Djukics, a Vardar szerb edzője, a Pick-Szeged egykori trénere volt a macedón szövetségi kapitány).

Szkopjében mindenki egyetért abban, hogy a kedvencek képesek továbbjutni Magyarországgal szemben, és nem érdemes azon töprengeni, hogy a legutóbbi Eb-selejtezőn (2003: Magyarország-Macedóna 31-33 és 33-29) a magyarok jutottak tovább. A legendás szerb tréner munkájának köszönhetően akár a "lehetetlen" feladat is megoldható - vélekednek a válogatott játékosok és a szövetség vezetői.

Növeli a balkániak harci kedvét és bizakodását, hogy az évszázad legjobb macedón kézilabdázójának megválasztott Pepi Manaszkov (Peliszter Bitola) állítólag meggondolta magát, és vállalta a Magyarország elleni selejtezőt. Még a legoptimistábbak sem hitték, hogy a válogatottól 1999-ben visszavonuló legendás kézilabdázó újra csatasorba áll. Igaz, a 41 éves Manaszkov ezt a hírt még nem erősítette meg, de a Dnevnik című lap információja szerint igent mondott Zsivkovics felkérésére. A válogatottbeli szereplése csak a két selejtezőre vonatkozna, de ha a válogatott továbbjut, akkor talán ő is folytatja. A jól értesült szkopjei lap úgy tudja, hogy Zsivkovics Manaszkovot azért kérte a visszatérésre, hogy az átlövőposzton - Kiril Lazarov (Fotex KCV) mellett a csapatnak még egy klasszis bombázója legyen. A legendás játékos korábban - már a magyarok ellen is - a válogatottban pályaedzőként dolgozott, de megromlott a viszonya a szövetség vezetőivel, amikor 1998-ban nem engedték el őt a szlovén Celjébe, holott lejárt a szerződése a Peliszterben. Az elengedése fejében akkor zsebből kifizetett 30 ezer márkát. Manaszkov visszavonulását követően Macedónia már nem jutott ki világversenyre (1998-ban ott volt az olaszországi Eb-n, 1999-ben az egyiptomi vb-n).
A hét végén Macedón Kupát nyerő Peliszterben Manaszkov volt a csapat legjobbja, a döntőben tíz gólt lőtt.

"Roppant veszélyes játékos Manaszkov, és nem számít, hogy negyvenegy éves, mert továbbra is gyors, erőszakos, és ontja a gólokat - vélekedett Skaliczki László, a magyarok szövetségi kapitánya. - Lelkileg is sokat számít társainak, ha pályán van. Ha játszik ellenünk, nagyon kell rá vigyáznunk."

A mieink közül azok, akik az MK-döntőben (május 28., Balatonfüred) érdekeltek, június elsején csatlakoznak a kerethez, amely május 30-tól edz Tatán. Ekkor várhatóan csak Nagy László (Barcelona) fog hiányozni, mert június 4-én klubtársa, Masip búcsúmeccsén lép fel. Június 7-től is Tatán gyakorolnak legjobbjaink, majd 12-én Szkopjében (20.30 óra) az Eb-selejtező első találkozóját játsszák. Június 14-től Békéscsabán edz a keret, és 18-án itt fogadja Macedóniát. ---- Az EHF kihirdette az Európa-válogatott összeállítását az Oroszország elleni, június 2-án esedékes mérkőzésre. A Moszkva melletti Csehoviban rendezendő találkozón az orosz válogatottban utoljára szerepel a legendás kapus, Andrej Lavrov, valamint a szintén világklasszis Alekszandr Tucskin, Valerij Gopin és Alekszej Kugyinov.

A mérkőzést az Orosz Kézilabda-szövetség kezdeményezte, s a rendezvény elnevezése: Művészek a labdával. Ugyanis az oroszok ellenfele is olyan csillagokat vonultat fel, akikre ráillik a művész jelző. Lavrov és Tucskin ebben a csapatban is játszik majd, s mellettük a horvát Matosevic és Saracevic, a dán Jacobsen, a német Kretzschmar, Zerbe és Schwarzer, a svéd Petersson és Wislander, a francia Richardson és Anquetil, a szerb Jovanovics és Skrbics, a macedón Manaszkov és a kirgíz-spanyol Dusebajev tudását csodálhatja meg a közönség.

Az utóbbi 11 évben az orosz válogatott a most búcsúzók vezérletével olimpiai (2000), világ- (1997) és Európa-bajnok (1996) volt, valamint vb- (1999) és Eb-ezüstérmet (1994, 2000) szerzett. Az új évezredben eddig egyszer, a tavalyi olimpián állhatott dobogóra: bronzérmet nyert.

Szavazás

Magyarország - Macedónia pótselejtező. Ott leszünk-e a férfi Eb-n?

---- Noha a szerb média az utóbbi időben hangoztatta, hogy a montenegrói Goran Djukanovics (Lovcsen) és a szerb Milorad Krivokapics (a Dunaferrből a Pick-Szegedbe igazolt) lehetnek az RK Badel Zagreb új szerzeményei, Zoran Gobac, a KEK-döntő előtt álló klub főmenedzsere cáfolta a híreket. Ugyanakkor elismerte, tárgyalt Krivokapiccsal (aki Szegedet választotta, hogy közelebb lehessen a szülőföldjéhez, a Vajdasághoz) és Mocsai Tamással (aki a svájci Winterthurból a német Bundesliga másodosztályában, Östringenben folytatja).
Gobac bejelentette, hogy a tavaly tavaszi balesete óta lábadozó Renato Sulic (Fotex KCV) valószínűleg visszatér Zágrábba, s ha tökéletesen felépül, ősztől akár a régi lehet. Ugyanakkor - mivel Igor Vori távozik a Barcelonába - a Zagreb még egy beállósra vadászik, aki Gál Gyula (Fotex KCV) lenne. A horvát sajtó szerint reális az esélye, hogy a válogatott játékos a kétszeres BEK-győztes (1992, 1993) Badelben folytatja. Sulic és Gál igazolása folyamatban van, viszont a BL egyik legeredményesebb játékosa, a 22 éves bosnyák válogatott átlövő, Mirszad Terzics (Izvidac) és a rutinos bosnyák válogatott Dalibor Anusic már biztosan a Badelt erősíti. Az utóbbi állítólag hamarosan a horvát válogatottban is bemutatkozik (kettős állampolgár, és már hosszabb ideje nem vállalja a bosnyák válogatottban a szereplést).
A Fotex KCV-től nem sikerült információt szereznünk. Gál Gyula a Nemzeti Sportnak elmondta: "Tárgyaltam a Zágrábbal, valamint további két-két német és spanyol klubbal, de szívesen maradnék Veszprémben, ha bizonyos kérdések egy-két napon belül rendeződnek. Ebben bízom, mert jól érzem magam a Fotexben."

Macedón Kupa

Férfiak. Elődöntő: Pelister Bitola-Vardar Szkopje 30-29, Metalurg-Mladoszt Tikves 28-21. Döntő: Pelister-Metalurg 28-23
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik