Győrre maradt a döntés

SIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGYSIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2005.05.06. 22:28
Címkék
A női bajnoki aranycsata első felvonásában, Dunaújvárosban a címvédő hazaiak szinte lesöpörték a pályáról a trónkövetelő, gyenge napot kifogó Győrt. A visszavágót június 1-jén a győri egyetemi csarnokban rendezik meg.
A sorsfordító csatára mindkét együttes igyekezett a lehető legjobban felkészülni, ráadásul törlesztenivalója is mindkettőnek akadt. A Dunaferr az őszi fordulókban nyert Győrött, ahol azonban elvesztette a Graboplast ellen az MK-döntőt. Mivel a bajnokság alapszakaszában különböző okok miatt sok pontot hullajtott a címvédő Dunaferr, a rájátszást a második helyről kezdhette.

"Sérülések, elkerülhető pontvesztések, valamint a csapatunkat lelkileg kegyetlenül megviselő haláleset, Kulcsár Anita tragikus autóbalesete, pontosabban ezek összeadódó hatása nehezítette az utóbbi hónapokban a felkészülésünket - mondta Kiss Szilárd edző. - Csapatunk erejét, tartását mutatja, hogy úrrá lett a problémákon, és minden helyzetben tisztességesen megállta a helyét."

A vendégek mestere, Róth Kálmán nyugodtan és mosolyogva mondta a csata előtt: "Igyekeztünk levenni a nyerési kényszer lelki terhét a lányokról, hiszen január óta csak olyan mérkőzéseken szerepeltek, amelyeken kötelező volt nyerniük. Most sem adjuk fel, de nyugodtabban, túlzott feszültség nélkül kézilabdázhatunk. Magam is kíváncsian várom, hogy ez a szokatlan helyzet mit hoz ki csapatomból."

A találkozó vezetését szerb bírópárosra bízta a szövetség, és a győri visszavágót is külföldi kettős irányítja majd.

Kölcsönösen elkapkodott támadások és néhány kapusbravúr után Gogirla, majd Vérten járt túl Pálinger eszén. A hazaiak védekezése 1-3 után kezdett agresszívabbá válni, valamint ekkor már a gyorsindításaik is sikerültek. Németh Helga találatával fordított, majd Ferling és Kindl góljaival növelte előnyét a Dunaferr (8-4). Időt kért Róth Kálmán, de játékosai képtelenek voltak áttörni a hazaiak mozgékony, erőszakos védőfalát. A Graboplast edzője 9-4-nél lehívta Sirinát, aki a következő évadban már a Dunaferr kapuját őrzi. A győriek több védekezési variációt is kipróbáltak, ám sem ezek, sem támadási elképzeléseik nem váltak be. Görbiczet nem engedte szóhoz jutni Gáspár, a román Gogirla szórványos bombáit biztosan hárította a fantasztikus formában lévő Pálinger, a szintén román Bradeanu alig próbálkozott, a Dunaújvárosba tartó Borbáshoz el sem jutott a gyatra bejátszási kísérletek többsége, a győri szélsők pedig ritkán kaptak használható passzokat.

Görbicz Anita öt gólt szerzett a bajnokság csúcsrangadóján, ám a végén a Dunaferr örülhetett(Fotó: Czagány Balázs)
Görbicz Anita öt gólt szerzett a bajnokság csúcsrangadóján, ám a végén a Dunaferr örülhetett(Fotó: Czagány Balázs)
Görbicz Anita öt gólt szerzett a bajnokság csúcsrangadóján, ám a végén a Dunaferr örülhetett(Fotó: Czagány Balázs)
Az egyre többet hibázó Újváros is hozzájárult, hogy mind gyakrabban kerülhettek gólhelyzetbe a feltámadni látszó vendégek, akiknek az edzőjét sárga lappal kellett figyelmeztetni higgadtsága megőrzésére. Változott a csata képe, Radulovicsék támadásai lettek nehézkesebbek, míg a Győr többször is rést talált a hullámvölgybe kerülő hazaiak védőfalán. Vérten bátran küzdött, és a belső posztokon is élénkült valamelyest a győriek játéka (12-11), de az átlövők messze elmaradtak valódi tudásuktól.

Újra Sirina állt a győri kapuba, de 17-12-nél megint lehívta őt Róth edző, aki a Dunaújvárosba igazoló Mehlmannal sem volt tökéletesen elégedett, ezért csak rövid ideig játszatta. Bohus, Pigniczki és Gáspár őrizetében csak vergődött Gogirla, Görbicz és Bradeanu, miközben Pálffy, Németh és a sziporkázó Ferling góljaival 21-13-ra alakult az állás. Görbicz hétméterest hibázott, és a győri cserék sem tudtak gyökeresen változtatni a rangadó összképén.

A Graboplast győzelmével gyakorlatilag eldönthette volna az aranyérem sorsát, ám erre a második félidőben nyújottt halovány teljesítményével semmi esélye sem volt. A hajrában is a mezőny legjobbja volt Pálinger, aki bravúrjaival szinte demoralizálta az amúgy sem túl ambiciózus győrieket (24-15). Pályára lépett a vállsérüléséből felépülő szerb válogatott Djokics, ám ő sem tehetett csodát, mert a Dunaferr legszebb napjaira emlékeztetve robogott az aranypárharc első mérkőzésének megnyerése felé.

Ha a folytatásban a Győr és a Dunaferr legyőzi az FTC-t és a Cornexit, akkor a Graboplast- Dunaferr találkozón dől el, hogy megőrzi-e trónját Kiss Szilárd mester együttese.

Reális a különbség?
Kiss Szilárd:A játék képe alapján megérdemelten nyertünk hat góllal. A második félidőben nagyszerűen játszott együttesem, de egyébként talán nincs ekkora különbség a két kitűnően felkészített együttes között. Továbbra is nyílt a verseny a Győr és a csapatom között a bajnoki aranyéremért.

Tud ennél haloványabban játszani a Győr?
Róth Kálmán:Elképesztően fegyelemezetlenek voltak játékosaim, szinte végig szétesően kézilabdáztak. Csapatjátékról szó sem volt, és a megbeszélt taktikánkból sem valósult meg semmi. Egyértelműen jobb volt, és megérdemelten nyert a Dunaferr. A szerb bírókettősről annyit, hogy ugyanilyen színvonalon magyar játékvezetők is levezették volna a rangadót. ----
Pálinger Katalin: - Magabiztosan nyertünk, és bebizonyítottuk, hogy ha kézilabdázni kell, akkor a Dunaferr jobb csapat.

Ferling Bernadett:
- Megvalósítottuk, amit elterveztünk. Remélem, így küzdünk a továbbiakban is, és megőrizzük bajnoki címünket.

Radulovics Bojana:
- Végig taktikusan, okosan játszottunk, csak kisebb hibákat követtünk el, de azokat is sikerült javítanunk.

Pigniczki Krisztina:
- A csapatunk egysége újabb sikert eredményezett. Nagyon akartunk győzni, és ezért mindenki megtette a magáét.

Németh Helga:
- Két hasonló képességű együttes közül a miénk hitte el inkább, hogy jobb a másiknál. Lélektani hadviselés folyik a rájátszásban, és ebben óriási szerepe van az összpontosításnak. Ma az elejétől fogva mi koncentráltunk jobban.

Vérten Orsolya:
- A második félidőben nem védekeztünk elég erélyesen, ráadásul támadásban is nagyon gyengék voltunk. A szünet után szinte egy másik Győr jött ki a pályára. ---- nők, Az 5-8. helyért
BP. KÔBÁNYA SPARTACUS-VÁCI NKSE 26-33 (15-15)
Kőér utca, 200 néző. V: Pech, Vágvölgyi
KÔBÁNYA: Körmöczi - NAGY A. 5, Borkowska 5, Veszeli 7 (1), Víglási, Pőcze 4, GÁLHIDI 4. Cs: Hoffmann (kapus), Szőke, Halmai, Szucsánszki 1, Lánczos, Balog. Edző: ifj. Kiss Szilárd
VÁC: JUHÁSZ - Berta 1, MÁTYÁS 10 (2), Moszkovaja 2, HORNYÁK 10, Ilyés 3, Patru 2. Cs: FARKAS 5, Tóth. Edző: Vura József
Az eredmény alakulása. 10. p.: 3-7. 22. p.: 9-13. 40. p.: 17-22. 22. p.: 21-29
Hétméteresek: 4/1, ill. 3/2
Kiállítások: 4, ill. 4 perc
Az első húsz percben a váciak akarata érvényesült, a játékrész vége a hazaiaké volt. A vendégek a roppant energikus Hornyák vezényletével néhány jó hazai egyéni teljesítmény ellenére is magabiztosan diadalmaskodtak.

A 9-11. helyért
UNIQUA-VASAS-KISKUNHALASI NKSE 26-20 (13-14)
Fáy u. 200 néző. V: Herczeg J., Sápi
VASAS: SZEMENCSENKO - Böde 3, Blaskovits 3, Koroknai 2, Simon 3, ÔRI A. 10 (8), HOROVA 4. Cs: Pásztor (kapus), Stiener, Tomori 1, Ábrahám. Edző: Köstner Vilmos
KISKUNHALAS: Vörös - Kovács 2, SZILÁGYI 9 (5), Szűcs, Schmidt 3, Kocsik, Kurgyis 3. Cs: GYÔRI, Veres (kapusok), VALOVICS 3, Ruskó, Micskó. Edző: Zsiga Gyula
Az eredmény alakulása. 14. p.: 8-6. 24. p.: 11-13. 38. p.: 13-19.
Kiállítások: 2, ill. 10 perc
Hétméteresek: 8/8, ill. 5/5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik