Még nem lefutott a finálé

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2005.05.16. 22:27
Címkék
A sportág történetében először történt meg, hogy két magyar együttes került európai kupa fináléjába. Mind a Győr, mind a Cornexi bravúros meneteléssel jutott az EHF-kupa döntőjébe, amelynek az első összecsapását pünkösdvasárnap rendezték meg az ETO otthonában (visszavágó május 22-én a fehérvári Jégcsarnokban). A végső ütközetre mindkét együttes a teljes keretével tudott készülni, mert a győrieknél Djokics, a vendégeknél Tápai és Vámos felépült sérüléséből.
A házigazdáknak az volt a nem titkolt céljuk, hogy a lehető legnagyobb különbségű győzelmet arassák, vagyis gyakorlatilag a finálé első találkozóján eldöntsék a kupa sorsát. A Cornexi ezzel szemben döntetlen körüli eredményről álmodott, hogy legyen tétje a visszavágónak. A zsúfolásig megtelt csarnokban fantasztikus hangulatú mérkőzést, vérbeli kupadöntőt vívott a két sztárcsapat.

Az összecsapást értékelve Róth Kálmán edző azzal kezdte mondandóját, hogy már a döntő előtt sem értette, miért gondolták sokan azt, hogy csapata leiskolázhatja a székesfehérváriakat.
- Ismét kiderült, hogy a Cornexi nem olyan gyenge csapat, mint azt egyesek gondolták - mondta Róth Kálmán. - Nem véletlen, hogy Európa legjobb csapatai ellen sikert sikerre halmozott, és bekerült a fináléba. Nagy kár volt túlzott elvárást támasztani a Győrrel szemben.

- Milyen taktikával küldte pályára tanítványait?
- A felkészülés teljes időszakában próbáltam tudatosítani a lányokkal, valamint a vezetőinkkel és a szurkolókkal is, hogy rettentően nehéz párharc előtt állunk. A döntő első találkozója bebizonyította, igazam volt. Európai kupadöntőt a legritkább esetben lehet eldönteni egy találkozón. Most is a fehérvári visszavágón fog kiderülni, hogy Győrbe kerül-e a trófea. Azt kértem játékosaimtól, hogy nyugodtan, okosan kézilabdázzanak akkor is, ha már kezd nőni az előnyünk. Ezt a várakozásomat nem teljesítették, mert amikor hét-nyolc góllal vezettünk, akkor elkezdtek kapkodni, mindenáron tovább akarták növelni az előnyüket, és amikor ez nem sikerült, görcsössé, idegessé váltak. Az edzéseken felkészültünk a Cornexi több védekezési taktikájára, ám a mérkőzésen csak a hatos védőfallal szemben voltunk eredményesek, míg a nyitott védekezéssel szemben nem találtunk ellenszert.

- Előrukkolt meglepetéssel a Fehérvár?
- Nem, viszont újra nagyon okos taktikát dolgozott ki Szabó Edina kollégám. Ezért aztán együttesem támadásban a valódi tudásának legfeljebb ötven százalékát nyújtotta. A széleken és középen is jobb teljesítményre vagyunk képesek. Az ő vezérletével a védekezésünk többnyire elfogadható volt, de legalábbis hatékonyabbnak tűnt, mint a támadásaink. Ez nem jelenti azt, hogy elégedett lennék csapatom védőmunkájával, amely néha olyan volt, mintha kosárlabdáztak volna a lányok, ugyanakkor remélem, ez a stílus megnyerte a Dunaferr tetszését… Csakhogy nekünk ennél sokkal több kell, ha meg akarjuk szerezni az EHF-kupát.

- Soknak, kevésnek vagy elegendőnek tartja a hatgólos előnyt?
- Ha a mérkőzés előtt azt mondják, hogy hat góllal nyerünk, elfogadtam volna. Most viszont nem vagyok tökéletesen elégedett, mert már nyolc találattal is vezettünk, és volt lehetőségünk a különbség növelésére. Azt mondják, a lélektani határ az ötgólos különbség. Ezt átléptük, még ha csak egy góllal is. A lélektani előny nálunk van, de csak akkor lehetünk sikeresek a visszavágón, ha tökéletesen összpontosítunk.

A világhírű Gyôri Balett színházi próbáin látni hasonló jeleneteket... Görbicz (13) és Gogirla sokat tett a Cornexi elleni csatában, hogy a Graboplast ETO KC-t is jobban megismerje a világ (Fotó: Czagány Balázs)
A világhírű Gyôri Balett színházi próbáin látni hasonló jeleneteket... Görbicz (13) és Gogirla sokat tett a Cornexi elleni csatában, hogy a Graboplast ETO KC-t is jobban megismerje a világ (Fotó: Czagány Balázs)
A világhírű Gyôri Balett színházi próbáin látni hasonló jeleneteket... Görbicz (13) és Gogirla sokat tett a Cornexi elleni csatában, hogy a Graboplast ETO KC-t is jobban megismerje a világ (Fotó: Czagány Balázs)

- Miben kell javítania csapata játékát?
- Mi tudunk sokkal jobban játszani, a Cornexi viszont szerintem kiadta magából a maximumot, s ennél többre nem képes. Fegyelmezettebben kell betartaniuk játékosaimnak a taktikai utasításokat, mint az első mérkőzésen, mert ezen semmi meglepőt sem tapasztaltunk a Cornexitől, csupán nem tudtuk megvalósítani az edzésen gyakoroltakat. Győztünk, mert jobbak vagyunk, s ezt ne vegye senki nagyképűségnek, hiszen a fehérvári edző maga is elismerte, hogy a Győr erősebb, rutinosabb együttes. Ha ezt tudjuk érvényesíteni, akkor megfelelhetünk a várakozásoknak.

Siti Bea (jobbra) és társai az első mérkőzésen nem tudták megálítani a győriek rohamait
Siti Bea (jobbra) és társai az első mérkőzésen nem tudták megálítani a győriek rohamait
Siti Bea (jobbra) és társai az első mérkőzésen nem tudták megálítani a győriek rohamait
A fehérváriak sikeredzője, Szabó Edina kissé csalódottan értékelte a döntő első mérkőzését, hiszen fantasztikusan felkészített csapata sokkal szorosabb eredmény elérését tűzte célként maga elé.
- Kimagasló eredménynek tartom, hogy a fináléban szerepelhetünk - mondta Szabó Edina -, de mostani vereségünknek több oka is volt. Ezek közül meg kell említenem, hogy lényegesen kevesebb kiemelkedő teljesítmény akadt csapatomban, mint a Győrben. Több játékosomnak volt ugyan néhány felvillanása, de sokan, akiket nem szeretnék megnevezni, messze elmaradtak attól, ami elvárható tőlük, s mélyen valódi tudásuk alatt kézilabdáztak. Kulcsjátékosaink között is akadt, aki adós maradt a jó védekezéssel, az eredményes támadással.

- A támadásban vagy a védekezésben nyújtott jobb teljesítményt a Cornexi?
- Rettentően bosszantó volt, hogy temérdek helyzetet kihagytunk, valamint a védekezésünk is sokszor lyukas volt, így nem lehetett kellően hatékony. Többször is volt lehetőségünk, hogy szorosabbá tegyük az állást, és a visszavágó szempontjából lényegesen kedvezőbb eredménnyel zárjuk a győri csatát, és ezt pozitívumként kell értékelnem.

- Sok vagy kevés a hatgólos hátrány?
- Nyilván jobb lett volna csak egy vagy két góllal kikapni, ugyanakkor nem vallottunk szégyent, elkerültük a katasztrofális vereséget. Sok a hat gól, de tudomásul kell vennünk, hogy ebből a helyzetből kell kezdenünk a második találkozót. Ennek megfelelően fogunk készülni, és biztos vagyok benne, hogy a lányok mindent elkövetnek a kupa megszerzéséért. Nagyon remélem, a szurkolóink is ugyanolyan remek hangulatot teremtenek vasárnap a fehérvári Jégcsarnokban, mint amilyen légkörben az ETO fogadott bennünket.

Szavazás

Győr-Cornexi a női EHF-kupa döntőjében. Mit vár?

- Ha részletes egyéni értékelésre nem is vállalkozik, azt megmondhatná, melyik csapatrésszel volt elégedett, melyiktől várt többet.
- Egyéni értékelésbe most tényleg nem bocsátkoznék, mert a csapatnak kell kijavítania a hibáit, illetve erősítenie az erényeit. Az viszont feltűnt, hogy néhány nehezebbnek vélt taktikai feladatot remekül megoldottunk, míg könnyebbnek hitt megoldásokat elrontottunk, s ez majdnem minden posztra érvényes.

- Azzal egyetért, hogy a kapusok mindkét oldalon remekeltek?
- Kétségtelen, hogy Sugár Tímea nagyon jó formában védett, valamint főszerepe volt a védekezés szervezésében is. A többiek olykor bravúros megoldásokra is képesek voltak, máskor pedig oktondi hibákkal nehezítették a saját sorsukat, illetve felhozták az ellenfelet.

- Mennyi esélye maradt a Cornexinek?
- Hazai környezetben fegyelmezettebben, jobban fogunk kézilabdázni. Hatvan perc nagyon sok mindere elegendő, és úgy kell harcolnunk, hogy élhessünk az eséllyel. ---- Kenyeres és Kovacicová kemény ütközése, Petróczi bravúrjai, valamint Djokics parádés megmozdulásai vezették be a csatát. A fürge szerb beállós hetest harcolt ki, majd két látványos akciógólt lőtt. Sugár bravúrjai után felébredt a Cornexi, de Gogirla, Görbicz és Vérten találataira csak Balogh válaszolgatott.
6-3

Erőszakosan, olykor kimondottan durván védekeztek a csapatok, és a bírók - helyesen - csak a férfias ütközéseknél keményebb belemenéseket fújták le. Igaz, tévedéseikkel olykor mindkét együttes kedélyeit felborzolták. Az ETO nagyon igyekezett, de nem tudott elhúzni, mert Siti és társai remekül védekeztek, és Sugár is jó napot fogott ki.
8-5

Amikor a Cornexi elügyetlenkedte a támadásait és védekezésben sem zárt fegyelmezetten Sugár előtt, akkor a rutinos Győr élt a lehetőségeivel. Vérten, Gogirla és Görbicz parádés találataira már Balogh sem mindig tudott válaszolni, ráadásul a vendégek átlövői csak elvétve vállalkoztak, és Petróczival is elégedett lehetett Róth Kálmán mester.
13-6

Kisebb könnyelműségeket, figyelmetlenségeket is megengedett magának az ETO, amely mintha megilletődött volna saját jó teljesítményétől, illetve a Cornexi nyitottabbá váló védekezésétől. Ebben az időszakban a Fehérvár is sokat hibázott támadásban, de Sugár bravúrjai és az átlövőként is remek jobbszélső, Balogh révén viszszahozta a sírból a meccset. Az első félidő eredményével inkább a Cornexi lehetett elégedett.
14-11

Djokics és Gogirla találataival, valamint az egész mérkőzésen kiemelkedő teljesítményt nyújtó Petróczi bravúrjaival folytatódott a finálé első ütközete. Görbiczre külön is vigyázott Balogh, akit továbbra sem tudtak megállítani támadásban a hazaiak.
17-14

Görbicz és Vérten volt a főszereplő a folytatásban: sorozatban lőtt góljaikra nem tudott válaszolni az újra lebénuló, a meccset ismét csak közelről néző Cornexi, amelynek a cseréi sem voltak túl sikeresek.
22-14

Balogh vezetésével mégis igyekezett kikecmeregni a Fehérvár a hullámvölgyből, és ebben segítségére volt a hazai együttes, amely - miként az első félidő közepén - újra halmozta a hibákat. Kenyeres találata már a harmadik volt, amelyre nem jött válasz.
22-17

Siti és Balogh új életet vitt a Cornexi játékába, Róth Kálmán mester válaszlépése pedig néhány friss csere volt. A fáradó csapatok egymást múlták alul a támadások pontatlan befejezésében, és bőven láttunk taktikai fegyelmezetlenségeket, és a játék széttördelését szolgáló szabálytalanságokat is.
26-19

Lendületes Cornexi-rohamokkal kezdődött a hajrá és elúszni látszott a Győr álma a megsemmisítő különbségű győzelemről. Sugár bravúrosan védett, majd Tápai faragott együttese hátrányából.
26-21

Húsz másodperccel a vége előtt Róth Kálmán időt kért, majd Bradeanu beállította a végeredményt. ---- Petróczi Viktória: - Nagyon szerettem volna bizonyítani, hogy van helyem Európa egyik legjobb csapatában. Megtiszteltetés volt, hogy európai kupadöntőben védhettem, s hogy Róth Kálmán végig pályán hagyott, bízott bennem. Megérte hat hétig keményen dolgozni.

Görbicz Anita: - Rettentően nehéz mérkőzés volt. Sugár Tímea remekül védett. Fehérvárra is győzni megyünk.

Simona Gogirla: - Rendkívül kemény, küzdelmes mérkőzés volt. Az első félidőben jobban, a másodikban gyengébben játszottunk, a hatgólos előny azonban biztató.

Borbás Rita: - Hazai pályán nagyobb előnyre számítottam, de ezt nem sikerült megszereznünk, mert nem játszottunk olyan jól, mint korábban. Nyerni szeretnénk Fehérvárott is.

Mörtel Renáta: - Hatgólos győri győzelmet tippeltem, bejött. Lehetett volna több is, és mi vagyunk a hibásak, hogy nem sikerült. Petróczi nagyon jól védett, és a védekezésünkkel sem volt sok gond. Kár, hogy nyolcgólos előnyünknél megtorpantunk, de a hat is elég lesz.

Vérten Orsolya: - Ha a visszavágón úgy játszunk, mint legutóbb Fehérvárott, akkor elég lesz a hat gól.

Bódi Bernadett: - Nyolc-tíz gólos győzelmet reméltem, de nem sikerült. Ismerem magunkat, elég lesz az előny a végső sikerhez.

Hoffmann Bea, a Győr egykori válogatott kapusa: - Hullámzó volt a játék, de végig vezetve, biztosan győzött az ETO. Elég lesz a hat gól.

Siti Bea: - Úgy látszik, csapatunk jellemzője a hullámzó teljesítmény. Elméletben jól felkészültünk, de a saját hibáink miatt el tudott húzni a Győr. Otthon jobban játszunk és ledolgozzuk a hátrányunkat.

Sugár Tímea: - A Győr nagyon sok óriási csatát megélt már, nekünk pedig egy évünk volt, hogy öszszerázódjon csapatunk. Emelt fővel jöttünk le a pályáról és nem tartom lefutottnak a párharcot.

Balogh Bea: - Főleg akkor kerültünk hullámvölgybe, amikor emberhátrányban kellett játszanunk. A végén összeszedtük magunkat és kis szerencsével tovább faraghattuk volna a hátrányt. Bizakodó vagyok, de nagyon nehéz lesz a visszavágó.

Kenyeres Fanni: - Megmutattuk, hogy egyenrangú vetélytársai vagyunk a kitűnő Győrnek. A védekezésünk megközelítette azt, amit az európai kupadöntő megkíván. Otthon támadásban is jobbak leszünk és ledolgozzuk hátrányunkat.

Tápai Szabina: - Mindkét csapat játékában akadtak mélypontok. A második félidőben szétesett a csapatjátékunk, nem azt nyújtottuk, amit tudunk, és csak futottunk az eredmény után. Nehéz lesz a visszavágó, de mindent megteszünk a végső sikerért.

Lőw Andrea: - Sok technikai hibával játszottunk, és ezeket ki kell javítanunk. Csak így lehet esélyünk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik