Fehérvár-Győr, életre-halálra

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2005.05.21. 20:45
Címkék
A női EHF-kupa-döntő első csatáját 27-21-re a Győri Graboplast ETO KC nyerte meg, s ma a fehérvári viszszavágó következik, mégpedig nem a Cornexi-csarnokban, hanem a jégstadionban. Ebben az évadban a finálé rangját növeli, hogy az európai kupasorozatok történetében először fordul elő, hogy a döntőt két magyar csapat vívja. A győztesnek Sinka László, az EHF elnökségi tagja, az MKSZ főtitkára adja át a trófeát.
A fehérvári Tápai Szabina (balra) kulcsszereplô lehet a visszavágón (Fotó: Cagány Balázs)
A fehérvári Tápai Szabina (balra) kulcsszereplô lehet a visszavágón (Fotó: Cagány Balázs)
A fehérvári Tápai Szabina (balra) kulcsszereplô lehet a visszavágón (Fotó: Cagány Balázs)
A fehérvári Tápai Szabina (balra) kulcsszereplô lehet a visszavágón (Fotó: Cagány Balázs)
A fehérvári Tápai Szabina (balra) kulcsszereplô lehet a visszavágón (Fotó: Cagány Balázs)
A fehérvári Tápai Szabina (balra) kulcsszereplô lehet a visszavágón (Fotó: Cagány Balázs)

A női EHF-kupában hajdan elért magyar sikerek folytatódnak ma Fehérvárott a jégcsarnokban. A harmadik számú európai kupasorozat történetében fontos szerep jutott már korábban is a magyaroknak, hiszen klubcsapataink eddig nyolcszor jutottak döntőbe. Háromszor nyertek (kétszer a Debrecen, egyszer a Dunaferr), és ötször kikaptak (háromszor a Győr, egyszer-egyszer a Debrecen és a Dunaferr).

Az idei fináléban az MK-győztes és bajnoki aranyról is álmodó Győr már negyedik alkalommal áll az áhított nagy nemzetközi siker küszöbén, míg a feltörekvő és szintén sikeréhes Cornexi először jutott európai kupadöntőbe. Róth Kálmán mester győri együttesének jelentősebbek a hazai és nemzetközi tapasztalatai és eredményei, ráadásul már az első találkozón is sokat tett (27-21), hogy végre révbe érjen. Szabó Edina edző együttese, a Cornexi viszont elkerülte a megsemmisítő különbségű vereséget Győrben, vagyis maradt esélye, hogy bravúrral fejezze be példás menetelését.

Mit vár a kapitány?

Németh András szövetségi kapitány a döntô elsô találkozójáról, valamint a visszavágó esélyeirôl beszélt: „Kiegyenlítettebbek voltak az erôviszonyok a gyôri találkozón, mint gondoltam. A Cornexi ott is bebizonyította, hogy az EHF-kupában jobb teljesítményre képes, mint a bajnokságban. Kérdés, hogy a fehérvári visszavágón tud-e további tartalékokat mozgósítani. Ha igen, akkor lehet esélye. Ha nem, akkor elegendô lesz a Gyôr hatgólos elônye. Továbbra is az ETO a döntô esélyese, de arra fel kell készülnie, hogy pokoli visszavágó vár rá.”
A sors úgy hozta, hogy a győri és a székesfehérvári együttes bő egy hónap alatt ötször méri össze a tudását. Ebből hármon már túl vannak, és azok mindegyikén győzött a Győr. A bajnokság alapszakaszának záró mérkőzésén Győrött 35-24-es, a rájátszás Székesfehérvárott lejátszott találkozóján pedig 34-30-as győri győzelem született, majd a győri EHF-kupa-találkozó végén is Görbiczék örültek (a következő két csata: az EHF-kupa-döntő mai visszavágója és a bajnoki rájátszás győri ütközete május 28-án).

A három lejátszott találkozón 171 gól született. A három csata legjobb dobói: Simona Gigorla (27 gól, Győr), Balogh Beatrix (19, Cornexi), Görbicz Anita (17, Győr), Vérten Orsolya (12, Győr), Kenyeres Fanny (9, Cornexi), Vaszari Virág (8, Cornexi), Mehlmann Ibolya (8, Győr), Mörtel Renáta, Aurelia Bradeanu (7-7, Győr), Siti Beáta, Lőw Andrea (7-7, Cornexi), Ôri Edina (6, Cornexi). Feltűnő, hogy a tíznél több találatot elérő három győri játékos közé csak egy székesfehérvárinak sikerült beékelődnie.

A Cornexiből ma csak a térdműtétjéből lábadozó Csernus fog hiányozni.

Szabó Edina, a fehérváriak edzője azzal kezdte esélylatolgatását, hogy csapata igyekezett levonni a győri összecsapás tanulságait, ugyanakkor előre tekintett a felkészülés során.

Út a döntôig

Selejtezô, 2. forduló:
Cornexi–Uni Deva (román) 36–24, 27–30
A 16 közé jutásért:
Cornexi–Frankfurt (német) 25–26, 27–23, Gyôr–SPR Lublin (lengyel) 33–25, 23–28
Nyolcaddöntô:
Cornexi–Byasen Trondheim (norvég) 27–28, 25–22, Gyôr–Vag Vipers (norvég) 33–25, 38–28
Negyeddöntô:
Cornexi–Horsen (dán) 32–26, 29–32
Gyôr–Silcotub Zalau (román) 35–22, 30–31
Elôdöntô:
Cornexi–FTC 30–31, 31–29, Gyôr–HC Leipzig (német) 27–33, 43–31
Döntô:
Gyôr–Cornexi 27–21
"Nem foglalkoztunk az ellenféllel, csak a magunk dolgára összpontosítottunk a héten - mondta Szabó Edina. - A csodálatosan átalakított, az esemény rangjához méltóan előkészített fehérvári jégcsarnokban öröm és élmény volt dolgozni. Mindent megtettünk, hogy újra bebizonyíthassuk, nem véletlenül jutottunk a fináléba, amelynek visszavágóján mindent elkövetünk a győzelemért. Ez az első célunk. Hogy mekkora lesz a különbség, az majd elválik. Remélhetőleg elegendő a kupa elhódításához. A Győr sokkal nagyobb különbséggel szeretett volna nyerni az első mérkőzésen, és nekünk jó jel, hogy ezt megakadályoztuk. Ez erőt, önbizalmat adhat a második találkozóra. Máris fantasztikus kupahangulat uralkodik a városban, és csapatom sok segítséget remél és vár a közönségtől. Már az előkészületek is izgalmasak voltak, de a java most következik. Csak a kisebb csodával felérő végső győzelemre szabad koncentrálnunk!"

A Győri Graboplast minap elért Magyar Kupa-diadala után Görbicz Anita, a csapat vezéregyénisége társai nevében is megfogalmazta azt a közös óhajt, hogy az MK-arany ne maradjon árván. A győri lányok most ismét ott toporognak az aranykapuban.

Szavazás

Győr-Cornexi a női EHF-kupa döntőjében. Mit vár?

"Első dolgunk volt, hogy értékeljük az első csata tanulságait - kezdte Róth Kálmán. - A védekezésünk megfelelő volt, bár akadtak elkerülhető hibáink. A nagyobb gond mégis a támadójátékunkkal volt. Rengeteg hibát követtünk el támadásainkban, eladott labdákkal, technikai hibákkal teremtettünk lehetőséget vendégeinknek a gyors kontratámadásokra. Ezek révén sikerült felzárkóznia a Cornexinek. A visszavágón ennek nem szabad előfordulnia, és akkor nem érhet bennünket különösebb baj. Bizakodó vagyok, és úgy látom, a lányok is jó hangulatban, elszántan készültek. Az egyetlen gondot az jelentette, hogy Görbicz Anita a héten még nem tudott edzeni. Irányítónk az első mérkőzés második félidejének közepén ütközött Sugár Tímeával, aki ráesett a térdére. Szerencsétlen véletlen volt, de Görbicz azóta is húzza a lábát, és naponta jár orvosi kezelésre. Ha nem jön rendbe, Bradeanu kezébe kerül a karmesteri pálca."

A győri együttesnek a névadó szponzor, a Graboplast Holding Rt. egymillió forint jutalmat ígért a kupa megnyeréséért.

Bajnokok Ligája, nők, döntő, visszavágó: Kometal Szkopje (macedón)- Slagelse (dán) 20-27 (6-12).
Bajnokok Ligája-győztes: Slagelse, kettős győzelemmel, 54-43-as összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik