Aranyra váltanák az ezüstöt

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.09.08. 00:08
Címkék
Új rendszerű lesz a 2005-06-os férfibajnokság, hiszen a kosárlabdához hasonlóan az első nyolc helyezett egyenes kieséses rendszerben folytatja a küzdelmet. A szezont felvezető sorozatunkat az ezüstérmes Pick-Szeged elemzésével folytatjuk, emellett röviden bemutatjuk a Tatabányát, a PLER-Airportot és a Csömört.
Nenad Perunicsics személyében világklasszis átlövôt igazolt a Szeged
Nenad Perunicsics személyében világklasszis átlövôt igazolt a Szeged
Nenad Perunicsics személyében világklasszis átlövôt igazolt a Szeged
Nenad Perunicsics személyében világklasszis átlövôt igazolt a Szeged
Nenad Perunicsics személyében világklasszis átlövôt igazolt a Szeged
Nenad Perunicsics személyében világklasszis átlövôt igazolt a Szeged
Szegeden több mint egy évtizede minden szezon előtt a bajnoki arany a kimondott, de legalábbis remélt cél, ám a Tisza-parti gárda mindössze egyszer, az 1995-96-os idényben, Skaliczki László irányításával tudott felérni a csúcsra. Volt, hogy csak egy hajszál választotta el a szegedieket a Veszprém megelőzésétől, de akadt olyan esztendő is, amikor a nagy rivális különösebb megerőltetés nélkül lépett fel a dobogó tetejére, sőt egy ízben a Dunaferr volt a befutó. Az viszont biztos, hogy a két honi óriás versenyfutása előre viszi a sportágat. Legutóbb múlt szombaton, a bajnokság felvezetéseként megrendezett szegedi jubileumi torna fináléjában csaptak össze, és hétméteresekkel nyert az MKB Veszprém.

"Nagyon sok ilyen mérkőzésre lenne szükségünk a fejlődéshez - kezdte Kovács Péter a Pick-Szeged mestere. - Ezeken a találkozókon ugyanis az első perctől kezdve teljes erőbedobással kell harcolni a pályán, míg a hazai bajnokikon sokszor elég tíz perc minőségi kézilabda is a magabiztos győzelemhez. Tudom, hogy nem a vetélytársak hibája, de sajnos a magyar első osztályban alig kényszerülnek az élcsapatok teljes erőbedobásra. Szerencsére azért bővül a kör, hiszen a tavalyi felsőházi résztvevőkön kívül nagy célokat tűztek a csapat elé a Debrecennél és a PLER-nél is, remélem, velük izgalmasabb lesz a pontvadászat."

Az egykori világválogatott játékos kettős helytállásra próbálta meg felkészíteni csapatát, hiszen a Pick a bajnoki menetelés mellett a Bajnokok Ligájában is érdekelt, és a szegedi közönség reményei szerint a kedvencek sikeresen túljutnak a legrangosabb európai sorozat csoportkörén.
"Sokat, és ami még ennél is fontosabb, jól dolgoztak a fiúk a nyáron - folytatta a szakvezető. - Persze egy maximalista edzőnek a munka sohasem elég, és a csúcsformát egyébként sem az első fordulóra kell időzíteni. Október elejére, a BL-csoportmeccsek kezdetére szeretnénk elérni játékban azt a szintet, amely szükséges céljaink eléréséhez. Egyébként úgy érzem, fizikálisan jól felkészült a csapat a rajtra, de öt új játékos érkezett a nyáron, és az ő beépítésükhöz idő kell. Próbáljuk őket abba az irányba terelni, amely a Szeged játékához fontos, és ők becsülettel teszik a dolgukat. Nagy kérdés, hogy a világklasszis Perunicsics mire lesz képes vállműtétje után, hiszen jelenleg még nem százszázalékos az állapota. Az utóbbi években volt nyolc jó játékosunk, ezúttal az volt a cél, hogy minden posztra legyen két kiemelkedő képességű ember. Ez úgy tűnik, sikerült, ám nem szabad elfelejteni, hogy a Veszprém is nagyon jól erősített."

Új rendszerű bajnokság, változatlan tervek, azaz Szegeden a második hely a minimális cél.
"A bajnokság, az MK és a Bajnokok Ligája közül egyet szeretnénk megnyerni, és a realitások szerint ez nem a BL lesz - így Kovács Péter. - Ami az új rendszerű rájátszást illeti, nekem nem tetszik a rendszer, talán jobb lett volna a vízilabdában alkalmazott módszert átvenni, hiszen itt magukkal viszik az alapszakaszbeli eredményeket, és nyolc szerzett pontig tartanak a párharcok. Ráadásul az első körnek, azaz a negyeddöntőnek nincs túl sok értelme, hiszen legfeljebb a negyedik és az ötödik csatája lehet érdekes. A végjáték, azaz a döntő viszont mindenképpen jó lesz, a jégkorongban és a kosárlabdában is bevált, ilyenkor másfél-két hétig erről beszél az ország. Reményeink szerint rólunk is szól majd ez a történet…"

Aki még sokat érhet

Ami az egyiknek fáj, az a másiknak öröm. Egy napja Imre Vilmos, a Dunaferr mestere éppen Krivokapics távozása miatt volt egy kicsit szomorú, míg Szegeden természetesen sokat várnak a szerb fiútól. Persze ha csak a neveket nézzük, Nenad Perunicsics nagyobb sztár honfitársánál, ám a jövő egyértelműen az immár negyedik magyarországi szezonját kezdő Krivokapicsé.

További érkezők: Nenad Perunicsics (Wallau-Massenheim), Lendvay Péter (PLER), Bakos Dávid (PLER), Herbert Gábor (Győr)

Laluska Balázs
Laluska Balázs
Laluska Balázs
Aki még hiányozhat

Követte barátját Spanyolországba a néhány évvel ezelőtt berobbanó szegedi "nagy generáció" másik balkezes bombázója. Nagy László fiatalon igazolt a Barcelonához, míg Laluska a nyáron szerződött az Ademar Leónhoz. A jobbátlövő fiatal kora ellenére emblematikus figurája volt a Picknek, hiszen Szegeden lett belőle élvonalbeli, majd válogatott játékos.

További távozók: Kotormán Attila (PLER), Bajusz Sándor (PLER), Szabó Péter (PLER), Sutka Norbert (PLER - kölcsönbe), Halász Máté (Tatabánya) ---- Kapusok 8
NS-vélemény: Nenad Puljezevics és Szente Gábor párosában a legigényesebb szegedi szurkolók sem találhatnak kivetnivalót. Ha elkapják a fonalat, nincs könynyű dolguk a rivális mesterlövészeinek.

Szélsők 7
NS-vélemény: Berta és Bendó, valamint a másik oldalon Matics és Vadkerti egyaránt kiegyensúlyozott teljesítményre képes, és a védekezésben is megkeserítik a velük szemben játszók dolgát.

Belső posztok 9
NS-vélemény: Iszonyatos a Pick névsora! A szerb (Perunicsics, Krivokapics) és magyar (Ilyés) válogatott nehéztüzérek, a fifikás játékmesterek (Lendvay, Andjelkovics) keze alatt csodákra lehetnek képesek. Persze, csak ha Perunicsics válla bírja…

Beállósok 7
NS-vélemény: A főszerep valószínűleg a szerb válogatott Djurkovicsé lesz, de nem szabad elfelejteni a Győrből igazolt Herbert Gábort sem. No és ott van a sérülése után visszatérő Mezei Richárd, aki napi egy edzéssel készül, és ha szükség van rá, beszáll.


+++
• Nemzetközi szinten is elismert klasszisok érkeztek
• Jó az összhang a vezetők és a csapat között
• Hazai környezetben a szegedi közönség hatalmas segítséget nyújt a játékosoknak

---
• Laluska Balázs személyében szegedi kötődésű, válogatott játékos távozott
• Immár évek óta sikertelenül próbálják megelőzni legnagyobb riválisukat, a Veszprémet
• A világsztár Perunicsics vállműtétje után még nincs százszázalékos állapotban ---- Tatabánya (4.)
Az egykor Európa-hírű sztárcsapat (1974-ben a Bányász volt az első vidéki bajnok) utódai legutóbb már odafértek a felsőházba, de a célok ennél is komolyabbak. A negyedik helynél semmiképpen sem adnák alább, sőt a nem is annyira titkos tervek a dobogóról szólnak. Nem lesz könnyű, hiszen az érmesek mellett a középmezőnyből is felfelé tekintenek néhányan.

PLER-Airport (5.)
A Tromos utódgárdája képviseli a fővárost a férfi élvonalban, és bár az eredmények még nem idézik az egykori Népfürdő utcai sikereket, az együttes markáns tagja az élvonalnak. Kulcsemberek távozása ellenére is erősödött a csapat, méghozzá az ezüstérmes Szegedtől érkező Kotormán, Szabó, Bajusz, Sutka négyessel.

Csömör (8.)
Magabiztos, kiegyensúlyozott kiscsapat, amely az elmúlt szezonban főként az alapszakaszban teljesített kiválóan. Ezzel együtt valószínűleg az új bajnokságban is mindenki elégedett lenne Csömörön, ha a szimpatikus együttes beférne a mezőny középső harmadába.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik