Férfi kézi-vb: testvérharc a horvát-bosnyák meccsen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.23. 16:58
A 17 órakor kezdődő Horvátország–Bosznia-Hercegovina meccsen nem csak két jugoszláv utódállam, hanem a Karacic testvérpár is összecsap a férfi kézilabda-világbajnokságon.

Korábban csak egyszer történt ilyen a sportág történetében, akkor a Klimovets fivérek, a német Andrej és a fehérorosz Vlagyimir kerültek szembe egymással a 2008-as Európa-bajnokságon.

A horvát Igor Karacic és testvére, a bosnyák Ivan Mostar városában nőtt fel. Egy tető alatt, ugyanaz az álom vezérelte őket, de útjaik időközben elváltak.

„Sosem gondoltam volna, hogy egy napon egymás ellen fogunk játszani a világbajnokságon – mondta Ivan, a bosnyák válogatott irányítója – Szurkolok a testvéremnek, Horvátország az én csapatom is, mindkét együttest szeretem, de én Bosznia-Hercegovina mezében játszom."

A családnak nem okoz gondot, hogy a fiúk más csapatban játszanak: „Büszkék ránk" – tette hozzá a 29 éves Ivan.

Az ifjabbik Karacic, Igor, a horvát válogatott irányítója így emlékezett vissza arra az időszakra, mikor elszakadt a testvérpár.

„Igazából nem csak egy pillanat volt. 2005-ben behívtak a horvát ifi válogatottba, ekkor Ivan már bosnyák színekben játszott – mesélte a horvátok új csillaga – Vetélkedésünk akkor kezdődött amikor a bosnyák bajnokság két rivális csapatában játszottunk. Én a Bosna Szarajevóban, Ivan pedig a Borac Banja Lukában."

Nem a testvéreknek, hanem édesanyjuknak lesz igazán nehéz a hatvan perc.

„Tudom, hogy édesanyánk nem fogja nézni, de édesapánk és a tesónk biztosan. – jegyezte meg Igor – Két televízió is van, hogy mindkét meccset lássák, mikor egyszerre játszunk. Rengeteg vendég jár a házunkban manapság."

„Talán a horvátokért többen szorítanak majd, de tudom, hogy a bosnyákokat is támogatják. – mesélt a 2011 óta válogatott Ivan – Nagy dolog, hogy egy ilyen kicsi közösség két játékost is ad a világbajnokságnak."

Valójában azonban hárman vannak most Dohában, a francia színekben játszó Igor Anic is a 110 ezres Mostar szülötte.

Hogy ki fog győztesként kikerülni a Karacic testvérek párharcából, azt a 17-kor kezdődő találkozó során tudhatjuk meg, de az biztos, hogy a bosnyákok már nem juthatnak tovább.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik