Férfi kézi BL: a Vardar sikere ismét egyesítette Macedóniát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.05. 12:17
null
A Vardar először jutott be a legjobb négy közé, de mindjárt meg is nyerte a Bajnokok Ligáját (Fotó: AFP)
Három év alatt harmadszor is egy spanyol edző vezette csapat nyerte meg a férfi kézilabdázók Bajnokok Ligáját, ezúttal a Raúl González irányította Vardar Szkopje győzött. A macedón sajtó a sport egyesítő erejéről írt, Szkopjében népünnepély kezdődött, a vesztes PSG játékosa, Daniel Narcisse pedig a kétnapos hétvége háromnapossá bővítése mellett kardoskodott.

Története során először jutott be a legjobb négy közé, de mindjárt meg is nyerte a Bajnokok Ligáját a Vardar Szkopje férfi kézilabdacsapata. A macedónok a döntőben 24–23-ra megverték a világ legnagyobb költségvetésű klubját, a Paris Saint-Germaint. A csata utolsó, győztes gólját egy másodperccel a vége előtt a horvát Ivan Cupic dobta, aki ezzel „címvédő” lett, tavaly ugyanis még a lengyel Kielce játékosaként ért a csúcsra.

Cupic győztes gólja


„Nagyon büszke vagyok arra, hogy ebben a csapatban játszhatom. A fiúk óriási karakterek, az egész szezonban nagyon bátran játszottak. Kölnbe győzni érkeztünk, és nyertünk is” – nyilatkozta a Vardar csapatkapitánya, Sztojance Sztojlov.

Raúl González lett három év alatt a harmadik spanyol edző – Xavi Pascual (Barcelona) és Talant Dujsebajev (Kielce) után–, aki BL-címre vezette csapatát.

„Gratulálok a játékosaimnak, ők a legjobbak a világon. Büszke vagyok a srácokra. Magáról a meccsről nem mondanék semmit, nincs itt az idő az elemzésre, csak köszönetet szeretnék mondani a játékosoknak, a klubnak, és minden macedónnak, aki értünk szorított” – mondta Raúl González.

Ízelítő az öltözői ünneplésből


A macedón Gol.mk portál a 2011-es kosárlabda Eb kulcsmozzanatához hasonlította Cupic gólját, hat éve a negyeddöntőben Litvánia 12 másodperccel a meccs vége előtt még két ponttal vezetett, de Vlado Ilievski előbb bevágott egy triplát, majd egy labdaszerzés után két büntetőt, és Macedónia története legnagyobb sikererét aratva Eb-elődöntős (Eb-4.) lett.

„A sport ismét egyesít bennünket” – írta a Gol.mk, célozva arra, hogy az utóbbi időszak belpolitikai problémái miatt végre közösen lehetett ünnepelni Szkopje belvárosában.

Nagy ünneplés kezdődött Szkopjéban


A Marca szerint a „spanyol Vardar megtámadta a csúcsot, és megnyerte elő BL-trófeáját.” A lap ezzel arra utalt, hogy a győzelemből az edző mellett kivette részét Joan Canellas, Jorge Maqueda, Alex Dujshebaev és Sterbik Árpád is. „A Paris SG hiába költött négy év alatt több mint 50 millió eurót, eddig nem tudta megnyerni a BL-t. Az újonc Vardar leckét adott neki” – olvasható.

A párizsi sztárcsapat is története első BL-döntőjét játszhatta, de hiába tűnt úgy, idén meglehet végre az áhított trófea, nem sikerült a bravúr.

„Csalódott vagyok, mert nagyon fáj, amikor az ember olyan fontos mérkőzést veszít el, amelyikre nagyon készül. A második félidőben a Vardar védekezése feljavult, sok labdát veszítettünk, hiányzott a sebességünk. De azt hiszem, a Vardar győzelme megérdemelt” – mondta a sorozat gólkirálya, Uwe Gensheimer, a PSG német szélsője.

A párizsiak dán átlövője, Henrik Möllgaard is nagyon csalódottan beszélt a döntőt követően. „Boldogok voltunk, hogy eljutottunk a döntőig, de ez az este nem sikerült jól. Nagyszerű mérkőzés volt két kiváló védelemmel és kapusokkal, de nekünk nagyon sok gondunk volt támadásban. Megpróbáltuk nyomás alatt tartani az ellenfelet, de Cupic meglátta a lehetőséget, és ki is használta.”

szkopje629
szkopje629

Daniel Narcisse nagyon nehezen találta a szavakat. „Egész évben erre a meccsre készültünk, de elbuktunk. Ilyen a sport. A Vardar mindkét mérkőzését úgy nyerte meg, hogy az utolsó másodpercben talált be, nem emlékszem, hogy ilyenre volt-e már példa valaha is.”

A L'Équipe szerint közelebb került ugyan az áhított célhoz a csapat, de egy „fojtogató”, utolsó másodpercben kapott gól miatt nem sikerült a végső győzelem.

A Handnews azt írta, a PSG a döntőben a legrosszabbkor nyújtotta szezonbeli egyik leggyengébb teljesítményét. „Ez a vereség motivációként fog szolgálni a jövőben, fel kell emelnünk a fejünket, mert nincs semmi, ami leküzdhetetlen lenne” – nyilatkozta Nikola Karabatic

A német sajtó visszafogottabban írt az eseményről, hiszen a kölni helyszínen nem akadt helyi érdekeltségű csapat. A Sport1.de portálnak azonban éppen Narcisse nyilatkozott arról, hogy a final four rendszerén egy kicsit alakítani kellene.

A Kiel korábbi játékosa jobb ötletnek tartaná, ha az elődöntőket pénteken rendeznék, hogy a vasárnapi helyosztóig legyen idő pihenni. „Két ilyen mérkőzést játszani két nap alatt megterhelő, a játékosok nagyon fáradttá válnak, és ez a kézilabda rovására megy” – nyilatkozta.

Az EHF elnöke, Michael Wiederer úgy fogalmazott, érti Narcisse szavait, és a kérdéssel foglalkozni kell majd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik