Női kézi Eb: a szerbeket felbőszítette egy dán szakértő, Lekicsért is küzdöttek

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2020.12.06. 10:28
null
Krpezs-Slezák beállóban is megállta a helyét (Fotó: Kolektiff images)
A szombaton bravúrgyőzelmet arató Szerbia ellen folytatja szereplését a magyar női kézilabda-válogatott a Dániában zajló Európa-bajnokságon (kezdés: 16.00, Tv: Sport1, élőben az NSO-n). Az olimpiai selejtezőn is riválisunknak számító szerbek a megsérülő Andrea Lekicsért is küzdöttek a hollandok ellen, de egy dán tévés szakértő véleménye is felpaprikázta a csapatukat. 

A szerbek koronavírus-fertőzések miatt csak 14 játékost tudtak nevezni a világbajnok hollandok ellen szombatra halasztott csoportmérkőzésre, ráadásul az első félidőben Andrea Lekicset is elveszítették. A klasszis irányítóról a szövetségi kapitány, Ljubomir Obradovics annyi információval szolgált a meccs után, hogy valószínűleg részleges Achilles-ín-szakadása van, de pontos diagnózist csak a vasárnapi vizsgálat után lehet mondani.

„Az utóbbi években rengeteg súlyos sérülés volt a topkézilabdázók körében. Nem tudjuk, hogy pontosan mi a probléma, az edzésekkel vagy a terheléssel van-e összefüggésben, ám valamit tenni kell. Ehhez jöttek hozzá idén a koronavírus-járvány miatti leállások, de remélem, több súlyos sérülést már nem látunk az Eb-n” – jegyezte meg Obradovics a sajtótájékoztatón.

„Már Szerbiában, majd Dániába megérkezve is sok problémával kellett szembenéznünk, aztán Lekicset is elveszítettük, így nagy dicséret illeti a csapatomat, ahogy reagált erre a helyzetre, és legyőzte a világbajnokot” – jelentette ki a szerb szövetségi kapitány, akihez csatlakozott a korábban Érden játszó, szülés után Rosztovba igazoló Katarina Krpezs-Slezák is.

„Minden játékos fontos nekünk, nehéz volt látni, hogy Andrea megsérült és fájdalmai vannak. Érte és a többi hiányzónkért is küzdöttünk – mondta a kiváló jobbszélső, hozzátéve, nem volt könnyű pályára lépniük azt követően, hogy előtte két napig nem hagyhatták el a szobáikat.

A szerbek a második félidőben álltak át a hét mezőnyjátékossal való támadásra (ami nyerő taktikának bizonyult), ebben szélső létére Krpezsnek is főszerep jutott: „Sokat játszottuk ezt a taktikát már a tavalyi világbajnokságon is. Most azért csak a második félidőben vetettük be, hogy az ellenfelünk ne tudjon rá reagálni a szünetben. Ugyan egyetlen beálló maradt a keretünkben, de a csapatkapitányunk probléma nélkül megoldotta a feladatát” – mutatott Obradovics a mellette ülő Krpezsre.

Erre a szerb támadási taktikára, valamint a védekezésben alkalmazott zavaróra a mieinknek is fel kell készülniük. Előnyt jelenthet, hogy a szerbeknek mindössze 18 órájuk maradt a vasárnap délutáni összecsapásig.

„Tavaly Japánban ugyanígy jártunk, egy jó meccset játszottunk a norvégokkal, majd tizenhat órával később újra pályára kellett lépnünk, és pocsékul teljesítettünk a hollandok ellen – válaszolta a Nemzeti Sport kérdésére Obradovics. – Mi, szerbek szeretjük egy napig ünnepelni a győzelmeket, de egy napig búslakodunk a vereségek után is. Ettől függetlenül mindent bele fogunk adni a magyarok ellen, szeretnénk négy pontot magunkkal vinni a középdöntőbe. A márciusi olimpiai selejtező miatt is fontos lesz ez a mérkőzés.Nem lepett meg a magyarok horvátoktól elszenvedett veresége, a horvátok jól védekeztek. Tavaly Dél-Koreában mi is hasonlóan védekeztünk a magyarok ellen, és sok fejtörést okoztunk nekik.

A szerbeket ráadásul a dán Tv2 szakértője, Bent Nyegaard is felhúzta, aki úgy vélte, hogy a fertőzés továbbterjedését megelőzendőhaza kellene küldeni a csapathotelben is pozitív mintát adó déli szomszédunkat.

„Ha őszinte akarok lenni, nagyon mérges és csalódott voltamreagált a dán Tv2 mikrofonja előtt Krisztina Liscsevics. – Tudom, hogy sok ember úgy tartja a szerbekről, hogy csalók vagyunk és rossz dolgokat csinálunk. De a szerbek soha nem vetemednének csalásra, ha az egészségről van szó. Másodszor, szeretnék köszönetet mondani Bentnek, mert rendkívüli motivációt adunk nekünk a hollandok elleni meccsre. Ha valaki rossz színben tünteti fel az országunkat, mindent beleadunk, hogy bizonyítsuk, nincs igaza, és nem vagyunk olyanok, amit az emberek hisznek rólunk. Normális emberek vagyunk, akik szeretik a kézilabdát, és szeretnék a legjobban képviselni a hazájukat.”

Liscsevics nem értette, a Dániába érkezve szintén pozitív tesztet produkáló románok ellen miért nem szólaltak fel. „Nekünk is megvan a jogunk ahhoz, hogy maradjunk a tornán. Rengeteg tesztet végeztek rajtunk, személy szerint sorozatban öt negatív tesztem van. Miért ne lenne jogom ahhoz, hogy játsszak?”

A Lekics nélkül is klasszisokat – Krpezs-Slezák és Liscsevics mellett Szladjana Pop-Lazicsot és Jovana Sztoiljkovicsot – felvonultató szerbek meccskeretében ott van a szombathelyi kapus,  Katarina Tomasevics, a váci balszélső, Szanja Radoszavljevics és a dunaújvárosi átlövő, Jovana Jovovics. Rajtuk kívül korábban még hatan fordultak meg a magyar NB I-ben, a két csapat tehát meglehetősen jól ismeri egymást. Tétmérkőzésen még nem kaptunk ki a tavalyi világbajnokságon jól menetelő délszlávoktól, akikkel a jövő márciusi győri olimpiai selejtezőn is találkozik a magyar együttes.

Válogatottunk legutóbb 2010-ben kezdte győzelemmel az Eb-t. Tíz éve sikerült kiütni Szlovéniát (28–19); 2012-ben éppen a horvátok babráltak ki velünk a csoportkör nyitányán (27–28); 2014-ben a részben hazai rendezésű tornán az oroszok elleni döntetlennel (29–29) indítottunk, 2016-ban a csehek adtak leckét (22–27); két éve pedig Hollandia nyert az első körben (25–28).

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, DÁNIA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT (HERNING)
18.15:
Franciaország–Szlovénia
20.30:
Dánia–Montenegró (Tv:Sport1)
C-CSOPORT (KOLDING)
16.00:
MAGYARORSZÁG–Szerbia (Tv:Sport1)– élőben az NSO-n!

18.15:Hollandia–Horvátország (Tv:Sport1)

ELLENFÉLNÉZŐ: SZERBIA
Olimpia:
nem vett részt
Vb: 2. (2013), 6. (2019) – 4 részvétel
Eb: 4. (2012), 9. (2016) – 7 részvétel
Magyar mérleg ellene: 5 mérkőzés, 3 győzelem, 2 vereség, 164–153-as gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen:  2019. november 25., Szöul, felkészülési mérkőzés
Szerbia–Magyarország 25–23 (13–10). Legjobb magyar dobók: Klujber 8, Márton G. 3

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szerbia1129–25+42
2. Horvátország1124–22+22
3. MAGYARORSZÁG1122–24–20
4. Hollandia1125–29–40

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT UTOLSÓ CSOPORTMÉRKŐZÉSE
December 8. (kedd), 20.30:Hollandia–Magyarország (Tv:Sport1, élőben az NSO-n)

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria),Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria),Szikora Melinda (Siófok KC)
Jobbszélsők:Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők:Csiszár-Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók:Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lakatos Rita (Váci NKSE),Tóth Eszter (Motherson Mosonmagyaróvár)
Beállók:Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria),Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Helembai Fanny (Váci NKSE)
Balátlövők:Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány:Danyi Gábor, Elek Gábor
A dőlt betűvel feltüntetett játékosok a horvátok elleni meccskeretből kimaradtak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik