Női kézi: Egyesek nagyon szépen fejlődtek – Golovin

Vágólapra másolva!
2023.06.13. 07:05
null
Nagyon fontosak az adatok, Golovin Vlagyimir a felmérések alapján tudja, kinek milyen munkára van szüksége (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)
Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány és stábja egy éve folyamatos felmérésekkel ellenőrzi a magyar női kézilabda-válogatott kerettagjait.


VÉLEMÉNY – JUHÁSZ István, az MKSZ sportszakmai igazgatója
„A tavaly indított program alapján az elmúlt idényben nyomon tudtuk követni a játékosok állapotát, felmérésük eredményeit, esetleges sérüléseit, sőt a kezelésüket is. Ebben a rendszerben ezekhez az információkhoz a válogatott szakmai stábja, valamint a játékosok klubjai is hozzáférnek. A legutóbbi felmérések nagyban megkönnyítik a stábnak, hogy megtervezzék a válogatott következő időszakának munkáját.”

A klubidény zárása után, június elején mini összetartáson vett részt a magyar női kézilabda-válogatott 29 tagú bő kerete. A siófoki két nap során fizikai felmérésen és csapatépítésen vettek részt a játékosok. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány már előzetesen is elmondta a rövid összejövetel kapcsán, hogy a szakmai stábnak fontos tudnia, a kerettagok milyen állapotban fejezték be az idényt, mert a következő edzőtábor előtt össze tudják hasonlítani a mostani adatokat a korábbiakkal és ennek szellemében alakíthatják ki az év végi világbajnokságra készülő nemzeti csapat további programját.

„Egy éve működik a rendszer, amelyben folyamatos felmérésekkel figyelemmel kísérjük a játékosokat – mondta Golovin Vlagyimir. – Nézzük a fizikai paramétereiket, hogy miben fejlődnek vagy miben nem, illetve min lehetne változtatni egyiküknél-másikuknál. Többállomásos felmérőket, teszteket végzünk a gyorsasági, gyorsasági-állóképességi és az erőállapotukról. Ezeket mérjük, most pedig azért volt szükség az összetartásra, hogy a bajnokság végeztével megnézzük, mennyit fejlődtek a lányok. Holanek Zoltán erőnléti edző ezek alapján összeállítja az egyéni edzésterveket, amelyeket június tizenkilencedikétől a kerettagok megcsinálnak a nyári alapozás előtt. Beszéltem a kluboknál dolgozó edzőkollégákkal is, mert szeretném, ha a kiadott program alapján készülnének a válogatottak, és mindenki támogatott ebben.”

A siófoki felmérőn a szakmai stáb láthatta, ki hol tart, szembesülhetett az eltérésekkel is, amit megbeszélhettek az érintettekkel.

„Amikor júliusban újra találkozunk, megint csinálunk egy felmérőt, megvizsgáljuk, hogyan sikerült az előttünk álló, egyéni munkára épülő nyár eleji szakasz – folytatta a szövetségi kapitány.   – Megbeszéljük, hogy kinek milyen területen kell fejlődnie, és akkor is kap mindenki egy újabb programot, amit a klubmunkával együtt kell elvégeznie. A legutóbbi összetartáson látott adatok jók voltak, egyesek nagyon szépen fejlődtek, mások stagnálnak. Ezt láttuk az elmúlt év során is: az elején fejlődést jeleztek az adatok, de amikor több nemzetközi kupainduló klubnál is beindult a szerda-szombat meccsritmus, már látszott, hogy nincs idő a fejlesztésre, így pedig stagnálást mutattak a mérőszámok is. De az első tavalyi adatok és a mostaniak között fejlődés tapasztalható.”

A válogatott keret legközelebb július kilencedikén, Győrben gyűlik össze, és tizedikétől egyhetes edzőtáborban vesz részt. Ekkor már az erőnléti foglalkozások mellett a labdás edzéseken a taktikával is foglalkoznak Golovinék.

„Addigra már tudni fogjuk, kik lesznek a csoportellenfeleink a világbajnokságon, szóval már ez is alakítja a programot júliusban” – tekintett előre a nemzeti együttes szövetségi kapitánya.

Nyolc válogatott már tudja, hol játszik a vb-n

A november 29. és december 17. között Norvégiában, Dániában és Svédországban sorra kerülő világbajnokság csoportbeosztását július 6-án sorsolják Göteborgban. A 32 csapatos, nyolc kvartettet felvonultató tornán Dánia (Herning, Frederikshavn), Norvégia (Stavanger, Trond­heim) és Svédország (Helsingborg, Göteborg) is két-két helyszínen rendez. Nyolc válogatott már tudja, mely négyesbe kerül. A csoportokból az első három helyezett jut be a középdöntőbe.

A-csoport (Göteborg):  Svédország.  B-csoport (Helsingborg): Montenegró. C-csoport, (Stavanger):  Norvégia. D-csoport (Stavanger):  Franciaország. E-csoport (Herning): Dánia. F-csoport (Herning): Németország. G-csoport (Frederikshavn): Spanyolország. H-csoport (Frederikshavn):  Hollandia
A további vb-résztvevők:  Angola, Kamerun, Kongó, Szenegál, Irán, Japán, Kazahsztán, Kína, Dél-Korea, Horvátország, Csehország, MAGYARORSZÁG, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna, Argentína, Brazília, Chile, Paraguay, Grönland. További két ország szabadkártyával indulhat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik