Golovin: Rendkívül sokat fejlődött a válogatott, de még van potenciál a lányokban

NÉMETH RICHÁRDNÉMETH RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2023.07.06. 21:22
null
Női kézilabda-válogatottunk szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir (Fotó: Földi Imre)
Mint megírtuk, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) kedden Göteborgban elkészítette a 2023. november 29. és december 17. között Dániában, Norvégiában és Svédországban rendezendő női világbajnokság csoportbeosztását. A magyar válogatott a B-csoportban Montenegróval, Kamerunnal és Paraguayjal találkozik, Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint nincs okunk panaszra.

 

Öt évvel ezelőtt az ön irányításával lett junior-világbajnok a magyar válogatott, abból a csapatból pedig többen is tagjai a mostani felnőttkeretnek. Hogy látja a korosztály fejlődését, illetve az utánpótlás mostani helyzetét?     
– Először is, ami az utánpótlást illeti, nagyon örülök, mert megnéztem a juniorválogatott első meccsét a franciák ellen, amelyet egy góllal megnyertünk. Ez önbizalom szempontjából is fontos siker volt – kezdte a Nemzeti Sportnak adott interjút Golovin Vlagyimir, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. – Az öt évvel ezelőtti juniorok közül sokan ott vannak a mostani felnőttcsapatban, rengeteget fejlődött az 1998–2000-es korosztály, de még mindig van benne potenciál. Sokan több világbajnokságon és Európa-bajnokságon játszottak együtt, ám a rutinosabb játékosokról sem szabad elfeledkezni, hiszen Győri-Lukács Viktória, Schatzl Nadine vagy épp Szöllősi-Zácsik Szandra is meghatározó tagja a válogatottnak, nem is beszélve a kapusokról, akik szintén korábbi generációt képviselnek, s hatalmas tapasztalattal rendelkeznek.

– Augusztusban lesz két éve, hogy a felnőtt női válogatottat irányítja. Hogyan jellemezné ezt az időszakot?    
– Nagyon gyorsan eltelt ez a két év. Nehéz, mert volt időszak, amikor nagyon jól ment a csapatnak, de aztán mindig történt valami a világversenyek előtt, fontos játékosok sérültek meg, emiatt folyamatosan újra kellett tervezni, megoldást találni, ez pedig a vb-n a tizedik, legutóbb az Eb-n a tizenegyedik helyre volt elég, ami nem mondható sikeresnek. Remélem, most már nem érnek meglepetések bennünket. Jövő héttől újra együtt dolgozunk a lányokkal, s ha elkerülnek bennünket a sérülések, bízom benne, hogy előbbre tudunk lépni. Ez az utolsó kvalifikációs esemény a párizsi olimpia előtt, mindenkinek a legjobbját kell nyújtania, nagyon jó lenne elérni a selejtezős helyet.

– Legutóbb, a 2021-es vb-n tizedik lett a válogatott Spanyolországban. Melyek voltak annak a tornának a legfontosabb tapasztalatai, amelyekre ezúttal építeni lehet?     
– Akkor a Németország elleni egygólos vereség miatt nem jutottunk be a legjobb nyolcba, pedig az a hely már a legtöbb esetben olimpiai selejtezőt ér. Ezúttal a montenegróiak elleni összecsapás lesz hasonlóan fontos, mint akkor a németek elleni, hogy csoportelsőként jussunk tovább. Korábban nehezebben léptünk előre, de felszabadultan játszva szerintem ez most könnyebb lesz.

– Korábban a nemzetközi tapasztalatot hiányolta a játékosokból. Már megvan a csapatban az a rutin, ami a jobb eredmény eléréséhez szükséges?     
– Biztosan. Minden egyes mérkőzés és világverseny pluszt ad a játékosoknak. A legutóbbi Európa-bajnokság előtt csak a Ferencváros és az ETO vívott nemzetközi meccseket a Bajnokok Ligájában, míg például a debreceni játékosok azon a tornán játszottak először. Öröm, hogy ezúttal a Debrecen is ott lesz a BL-ben, biztos vagyok benne, hogy könnyebb dolgunk lesz, így nagyobb eséllyel válik valaki vezérré a válogatottban. A szeptember és november közötti időszak lesz a mérvadó, amikor meg tudjuk majd mérni, ki milyen állapotban van és hol tart.

– Sokkal keményebb csoportba és ágra is kerülhettünk volna. Ön hogyan vélekedik a sorsoláson kapott ellenfelekről, Montenegróról, Kamerunról és Paraguayról?   
– Már azt is tudjuk, milyen sorrendben játszunk velük, szerintem nincs okunk a panaszra, sokkal rosszabb is lehetett volna. Jól alakult a sorsolásunk és az ág is, bármennyire is ott van a svéd és a horvát válogatott, amelyektől a legutóbbi Eb-n kikaptunk. A következő időszakban elemezhetjük, miben kell azokhoz a meccsekhez képest javulni. Azt azonban nehéz megmondani, melyik lesz a harmadik csapat a másik csoportból, Kína vagy Szenegál.

– Hogy érzi, reális cél a sorsolás ismeretében a kvalifikáció az olimpiai selejtezőtornára?     
– Erről még nem beszéltünk a szövetségben, majd meghatározzák a célt a vezetők. Nyilván olimpiacentrikusak, így a csoportbeosztás után biztosan az lesz az elvárás. Emiatt is lesz olyan fontos a Montenegró elleni találkozó, bár a legutóbbi felkészülési mérkőzésünk kicsit más volt, mint a decemberi vb-meccs lesz. Kérdés, hogy a keresztszalag-sérüléséből lábadozó Djurdjina Jaukovics milyen állapotban lesz, Milena Raicsevics, ha jól tudom, abbahagyta a játékot, és Jovanka Radicsevics is visszavonult, akinek a mentalitása rendkívül sokat adott a válogatottnak. Mindenesetre ugyanolyan kemények lesznek a montenegróiak, minden labdáért, pozícióért küzdeni fognak, és nekünk fel kell venni a kesztyűt.

– A nyári szünet előtt tartott felmérést a bő keretnek. Milyen állapotban vannak a lányok?      
– Érthetően a ferencvárosi játékosok nagyon fáradtak voltak, hiszen azzal, hogy bejutottak a BL négyes döntőjébe, igen hosszúra nyúlt az idényük. Azok, akik nem a BL-ből érkeztek, nagyon jól teljesítettek, látszott, hogy sokat fejlődtek, kifizetődik az elvégzett munka. A játékosok akkor egyéni felkészülési programot kaptak, s a következő hétfőn, a győri összetartáson derül ki, hol tartanak, min kell esetleg változtatni.

– Ezúttal több rutinos játékos is kimaradt a keretből, nem lesz ott a győri összetartáson többek között Szikora Melinda, Papp Nikoletta, Korsós Dorina, Debreczeni-Klivinyi Kinga, Szöllősi-Zácsik Szandra. Mi az oka a távolmaradásuknak?     
– Ez nem hivatalos válogatott hét, a kluboknak és a szövetségnek köszönhető, hogy együtt dolgozhatunk a játékosokkal, így a légiósokat nem tudtuk behívni, illetve néhányan még pihennek. A heti munka során még főleg az erőnlét javítása lesz a középpontban, de már lesznek labdás edzések is, óvatosan szoktatjuk vissza a játékosokat, illetve a támadási és védekezési taktikát vesézzük ki a sorsolás mellett.

– Közel öt hónap van a világbajnokságig. Hogy néz ki a válogatott idei programja és a felkészülés?     
– Augusztusban lesz egy hivatalos válogatott hét, amikor a lengyelek ellen játszottunk volna felkészülési mérkőzéseket. Sajnos lemondták, és már nem találtunk más válogatottat, amellyel leköthettünk volna meccset, így két napig közösen edzünk a Ferencvárossal, és ellene játszunk zárt kapus találkozót. Ez azért alakult így, mert az ETO és az FTC is új edzővel dolgozik, így most Ulrik Kirkelyvel, augusztusban pedig Martin Albertsennel egyeztetünk, hogyan tudjuk segíteni egymás munkáját, s hozzájárulni a két klub és a válogatott eredményességéhez. Az augusztusi munka során már az ellenfelekkel foglalkozunk, aztán októberben a norvégokkal és az osztrákokkal találkozunk Európa-kupa-mérkőzésen. Ezt követően lesz még egy nem hivatalos, háromnapos összetartás, amelyen november 4-én Németországgal mérkőzünk meg. November 20-án kezdődik a vb előtti összetartás, két felkészülési meccset játszunk november 25-én és 26-án Hollandiában.

A NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA
A-csoport, Göteborg:
Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország
B-csoport, Helsingborg: Montenegró, Paraguay, Kamerun, MAGYARORSZÁG
C-csoport, Stavanger: Norvégia, Ausztria, Grönland, Dél-Korea
D-csoport, Stavanger:
Franciaország, Izland, Szlovénia, Angola
E-csoport, Herning: Dánia, Chile, Szerbia, Románia
F-csoport, Herning: Németország, Irán, Japán, Lengyelország
G-csoport, Frederikshavn: Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna
H-csoport, Frederikshavn: Hollandia, Kongó, Argentína. Csehország

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI A B-CSOPORTBAN
November 30.: Magyarország–Paraguay
December 2.: Magyarország–Kamerun
December 4.: Magyarország–Montenegró

A TOVÁBBI PROGRAM
KÖZÉPDÖNTŐ

I. csoport, Göteborg (A-B-ág): december 7., 9., 11.
II. csoport, Trondheim (C-D-ág): december 6., 8., 10.
III. csoport, Herning (E-F-ág): december 7., 9., 11.
IV. csoport, Fredrikshavn (G-H-ág): december 6., 8., 10.

Negyeddöntők (Trondheim, Herning): december 12., 13.
Elődöntők, helyosztók (Herning): december 15.
Döntő, helyosztók (Herning): december 17.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik